Hyppää pääsisältöön

13.12. Teemalauantai: Neiti Marple ja rouva Rutherford

Margaret Rutherford
Stringer Davis ja Margaret Rutherford elokuvassa Murha junassa. Margaret Rutherford Teemalauantai,neiti marplen tapaus

Murha, hän sanoi: ilta on omistettu Margaret Rutherfordille, joka muistetaan parhaiten valkokankaan neiti Marplena. Dokumenttielokuva Neiti Marplen tapaus kertoo Rutherfordin tarinan. Teemalauantain avaa Rutherfordin kenties kuuluisin elokuva, Agatha Christie -filmatisointi Murha junassa vuodelta 1961.

Näyttelijä Margaret Rutherfordin (1892–1970) pitkään uraan mahtui yli 100 teatteriroolia ja 40 elokuvaa 1930-luvulta alkaen. Oscarin hän sai Brightonin herttuattaren roolista elokuvassa Hotel International (1963). Parhaiten Rutherford kuitenkin muistetaan Agatha Christien luomana yksityisetsivä neiti Marplena. Neiti Marplea Rutherford näytteli neljässä George Pollockin ohjaamssa elokuvassa (sekä teki muutaman sekunnin cameo-roolin viidennessä) 1960-luvun alkupuolella.

Rutherfordin omassa elämässä oli uskomattomia käänteitä, melkein kuin salapoliisiromaanissa. Hänen elämäänsä varjostivat monet perhetragediat, isän mielisairaus ja äidin itsemurha, ja hän itse kärsi depressiosta. Hän meni kypsällä iällä naimisiin näyttelijä Stringer Davisin kanssa. Pariskunta adoptoi nuoren transsukupuolisen kirjailijan Gordon Langley Hallin, joka kirjoitti myöhemmin Rutherfordista elämäkerran kirjoittajanimellä Dawn Langley Hall. Rutherfordin viimeisiä vuosia varjosti Alzheimerin tauti.

Dokumenttielokuva Neiti Marplen tapaus (Truly Miss Marple: The Curious Case of Margaret Rutherford) kertoo Rutherfordin tarinan. Dokumentin tekijät yrittävät myös selvittää, mitä tapahtui Rutherfordin perinnölle. Dawn Langley Hall peri kaiken, mutta mihin katosi Oscar-patsas?

Teemalauantain avaava elokuva Murha junassa (Murder, She Said, Britannia 1961) perustuu Agatha Christien kirjaan Paddingtonista 16.50. Tapahtumat käynnistyvät, kun neiti Marple näkee murhan ohi kulkevassa junassa ja aloittaa omat tutkimuksensa. Sivuosassa nähdään myös Rutherfordin aviomies Stringer Davis.

Agatha Christie oli 1960-luvun alussa myynyt MGM:lle elokuvaoikeudet useisiin teoksiinsa, ja Murha junassa valmistui niistä ensimmäisenä. Agatha Christie -tuntija John Curran sanoo dokumentissa, että kirjailija ei pitänyt näistä elokuvista. Niihin oli lisätty runsaasti huumoria, ja myös neiti Marplen hahmosta oli tehty aivan erilainen kuin kirjassa, eksentrinen ja hassu vanha englantilaisrouva. Margaret Rutherfordista Agatha Christie sen sijaan piti.

Joka tapauksessa Murha junassa oli menestys. Eikä ihme: elokuva on vanhanaikaisella, viehättävän perienglantilaisella tavalla myös "murderously funny", murhaavan hauska.

Teemalauantai 13.12.

  • Klo 21.00 Murha junassa (Murder, She Said), Britannia 1961. Ohjaus George Pollock. Pääosissa Margaret Rutherford, Arthur Kennedy, Muriel Pavlow, Stringer Davis.
  • Klo 22.20 Neiti Marplen tapaus (Truly Miss Marple: The Curious Case of Margaret Rutherford), Saksa 2012. Dokumenttielokuva, ohjaus Rieke Brendel ja Andrew Davis.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa