Hyppää pääsisältöön

Aristoteleen kantapää: Passiiveissa on eroja

Mika Häkkistä haastatellaan Stars and Cars -tilaisuudessa 3.11.2007
”Kun sä oot nopeempi kuin muut, sä voitat” Mika Häkkistä haastatellaan Stars and Cars -tilaisuudessa 3.11.2007 Kuva: Wikipedia commons / AngMoKio mika häkkinen

Joskus urheilija voi olla niin ylivoimainen kaikilta kyvyiltään, että hänen lahjansa yltävät jopa äidinkielensä kehittämiseen. Formula-autoilija Mika Häkkinen on yksi näistä harvinaisista poikkeusihmisistä. Hänen on saanut nimiinsä yhden kokonaisen kielimuodon, sinä-passiivin, eli -passiivin eli Mika Häkkis –passiivin. Saavutus on jopa ehkä pysyvämpi kuin hänen voittonsa kilparadoilla.

Muutaman vuoden takaisessa jutussaan Suomen Kuvalehti muisteli marraskuuta 1998, jolloin Häkkinen oli juuri voittanut ensimmäisen maailmanmestaruutensa Formula 1 -luokassa. F1-villitys oli Suomessa suurimmillaan. Ja Häkkistä haastateltiin monessa paikassa. ”Sä olet aina halunnut voittaa Monacon”. ”Kun sä oot nopeempi kuin muut, sä voitat”.

Muoto on todennäköisesti tarttunut Häkkisen puheenparteen kansainvälisestä englantia puhuvasta ympäristöstä, jossa passiivinen tapa käyttää sanaa sinä – you – on yleinen: if You are first, You will win. Juttu kuitenkin tiesi, että muodolla on myös suomalaiset juurensa: ”ilmaisua on käytetty kaakkoismurteissa jo 1800-luvulla, kuten professori Uuno Sirelius osoitti 1894. Jos määräät kakskymment pennii, ni hää suuttuu.” Toisaalta tässä muodossa ei aikoinaan kuitenkaan juuri käytetty sinä-pronominia, vaan pelkkää verbimuotoa.

Wikipedian määritelmässä passiivista löytyy kiinnostava ajatus: ”Suomen passiivi eroaa indoeurooppalaisten kielten passiiveista siinä, että siihen ei liity subjektia vaan objekti.” Siis indoeurooppalaisilla on passiivissa subjekti? Mikä passiivi se sellainen on? Ovatko eri kielten passiivit erilaisia? Nyt on pakko pyytää Helsingin yliopiston yleisen kielitieteen professori Matti Miestamo kertomaan, mistä passiivissa on kysymys.

Pasi Heikura
aristoteles@yle.fi

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri