Hyppää pääsisältöön

Inarijärven erakkokalastaja tiesi paremmin

Kalastaja Eemeli Nikula asui kaksikymmentäviisi vuotta erakkona pienessä saaressa keskellä Inarijärveä. Nikula eli sopusoinnussa luonnon kanssa, sen ehdoilla ja siitä elantonsa saaden. Kokenut kalastaja tunsi Inarijärven ja osasi myös ennustaa sen kalakannan karun kohtalon vain kolme vuotta ennen kuolemaansa.

Inarijärvi on Suomen kolmanneksi suurin järvi, jonka alkuperäinen kalakanta käsittää vain kymmenisen erilaista kalalajia. Kalastajien suosimaan Inariin alettiin kuitenkin istuttaa kaloja jo 1970-luvun lopulla. Jo kalanistutuksen alkaessa majaili järvellä Eemeli Nikula, Inarijärven kalastajaerakko.

Järven kalakanta rikastui vuosien varrella ja kalasaaliit kasvoivat nopeasti. Nikula kertoo vuoden 1990 henkilöhaastattelussa nostaneensa järvestä aikoinaan kalaa reilusti yli oman tarpeensa. Kalastuksen huippu koettiin vuonna 1989, jolloin Inarijärvestä pyydettiin yli 500 tonnia kalaa.

Seuraavien kolmen vuoden aikana järveen istutettu muikku alkoi kuitenkin ehtyä ja kalasaaliit vähenivät. Syynä oli liikakalastus,erityisesti troolaus, johon myönnettiin Nikulan mukaan lupia aivan liian kevyesti. Läheltä järveä tarkkaillut mies varoitti kalan pian loppuvan, mikäli toimintaan ei puututtaisi.

Vaikka vanha kalamies puhuu henkilökuvassaan ajoittain synkkiä, näemme hänet myös nauttimassa elämästään järvellä. Suurta iloa hänelle tuottivat järven vesilinnut, ”pojat”, joita Nikula ruokki ja jotka hän oli koulinut tulemaan kutsusta luokseen. Innokkaimmat linnuista kävivät jopa oma-aloitteisesti vakoilemassa erakon majalla ja tarkistamassa oliko Eemeli paikalla vai ei.

Eemeli Nikula majaili Inarijärvellä kunnes sairastui vakavasti vuonna 1992. Vain vuotta myöhemmin hän kuoli.

Eemelin ennustus toteutui

Inarijärvelle palattiin vuonna 1994 Nikulalle omistetussa dokumentissa Niin kuin Eemeli sen ennusti. Tällä kertaa äänessä olivat erakon ystävät ja tutut, jotka muistelivat veteraanikalastajan eloa. Puheenvuoro annettiin myös järven muille kalastajille, jotka tuskailivat tuolloin alati huononevaa kalatilannetta.

Joroislainen kalastaja Olli Miettinen esimerkiksi kiroaa dokumentissa vuolaasti ”perkeleen Helsingin herroja”, jotka päättivät antaa Inarijärvelle trooliluvat. Troolaus ehdytti ensin muikkukannan ja kalanistutusaltaat toivat mukanaan bakteerit, jotka tappoivat lohet. Pian järveltä kaikkosivat kalastajatkin.

Inarijärven kalakatastrofi venyi lopulta lähes kymmenen vuoden mittaiseksi. Kalastajien lisäksi myös paikalliset asukkaat kärsivät järven rappiosta. Kalaturismin harteille kun oli vuosien mittaan kertynyt suuri paino koko alueen elinkeinona.

Näytä kartalla (Google)

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto