Hyppää pääsisältöön

"Veisaisinpa virsiä jos muistuttaisin Kirsiä"

Runoilija, lastenkirjailija Kirsi Kunnas
Runoilija, lastenkirjailija Kirsi Kunnas Runoilija, lastenkirjailija Kirsi Kunnas Kuva: Yle/Tuula Nyberg Kirsi Kunnas,lastenkirjailija

Kirsi Kunnas liikkui 50-luvulla boheemiympyröissä, niissä hän oli taiteilijaperheen kasvattina lapsuutensakin viettänyt. Sylvi Kunnas, Kirsin äiti, laittoi sisarusten kiiltokuvakirjoihin Edith Södergranin runoja. Sillä se selvä, Kirsi rupesi runoilijaksi ja julkaisi esikoisrunonsa 1947.

Kirsi Kunnaksen runoilijakaverit olivat 50-luvun modernisteja kieli keskellä suuta. Nuoret runoilijat kävivät runoussotaa vanhakantaisia helskyttelijöitä vastaan ja Kirsi siinä muiden mukana.

Mutta Kirsi oli villi ja omapäinen. Modernismin kuvallisuus kiehtoi kuvataiteen keskellä kasvanutta runoilijaa, mutta kiehtoivat häntä ihan toisenlaisetkin kielileikit, ne kauheat kauheat riimit! Hän alkoi riimitellä.

Seuraava hupsutus on saanut alkunsa Ekbergin kahvilassa missä runoilijat istuksivat 50-luvulla. Paikalla ainakin lorun henkilöt, Kirsi Kunnas ja Tuomas Anhava.

Runoilija, lastenkirjailija Kirsi Kunnas lausuu runoa.
Runoilija, lastenkirjailija Kirsi Kunnas lausuu runoa Runoilija, lastenkirjailija Kirsi Kunnas lausuu runoa. Kuva: Yle/Tuula Nyberg lastenkirjailija

Veisaisinpa virsiä
jos muistuttaisin Kirsiä.
Jos muistuttaisin Tuomasta
lakkaisin lauluja luomasta.
(Haitulan laulu)

Kirsi Kunnaksen ensimmäiset lastenlorut olivat suomennoksia. Hän kirjoitti englantilaisesta nonsense-lastenkamarirunoudesta innostuneena suomeksi kokoelman Hanhiemon iloinen lipas. Se oli vallankumous. Rytmiä ja iloa, vapautta joka vaikutti siitä lähtien kaikkeen mitä runoilija tuli kirjoittamaan.

Ja myöhemmin tulivat paitsi omat lastenrunokokoelmat, ne unohtumattomat Tiitiäiset, myös monet runokokoelmat, jotka joskus tuntuivat jäävän lorujen varjoon. Nyt on toisin. Kirsi Kunnaksen lastenrunoja luetaan rinnan hänen muun tuotantonsa kanssa ja syntymäpäiväänsä juhliva kirjailija on saanut nähdä miten paljon hänen koko tuotantoaan rakastetaan.

Juhlittu runoilija, kuvallinen 50-luvun modernisti, joka antoi kielen ja leikin viedä, Kirsi Kunnas, on radion Kirjakerhon päähenkilö kollaasissa, jossa eri aikakaudet, lukijat, tuotanto, kirjailija itse, ja hänen runoutensa ovat läsnä.'

Yle Radio 1 Kirjakerho 12.12 2014 klo. 17.20
Yle Areena 12.12. klo. 17.20 alkaen 11.01.2015 asti

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri