Hyppää pääsisältöön

1960-luvun valistusohjelma johdatti kaksostutkimuksen kiehtovaan maailmaan

Vuonna 1966 valmistuneen ohjelman aiheena ovat kaksoset ja kaksostutkimus. Aihetta ei aiemmin ollut kansantajuisesti televisiossa käsitelty. Pääpaino on identtisten kaksosten elämänkulun seuraamisessa: millaisin mittarein heidän yksilöllisyyttään voitiin mitata?

Ohjelman juontaa levollisesti, jopa runollisesti suomalaisen lapsipsykologian uranuurtaja, perinnöllisyyspsykologiaan erikoistunut professori Arvo Lehtovaara.

Lehtovaara vetää henkeä ja kertoo miten yksilön kehitys alkaa siitä hetkestä, jolloin munasolu hedelmöittyy. Perintötekijät määräävät, millaiseksi yksilö erikoistuu. Mikäli munasolu heti hedelmöittymisen jälkeen jakautuu kahdeksi, kasvaa samoista perintötekijöistä kaksi yksilöä.

Ensimmäisinä esimerkkeinä identtisistä kaksosista tavataan viidesluokkalaiset Timo ja Tapani Merinen. Vanhemmat kertovat, miten poikien on kehitys puolivuotiaista lähtien kulkenut täysin samaa tahtia. Myös koulumenestys on muodostunut tismalleen samaksi riippumatta siitä, ovatko he samalla luokalla vai eivät. Liekö geneettistä vaiko opittua, myös isän lintuharrastus oli siirtynyt pojille.

Toisena esimerkkiparina tavataan teinitytöt Laila ja Leila Geroni. Kysymykseen "onkos hauskaa olla näin samanlainen" he vastaavat pidättyväisesti "joskus ja joskus ei". Lempi- ja inhokkiruuat ainakin ovat samat.

Lehtovaara kuvailee innostuneesti identtisten kaksosten erikoispiirteitä. "Tätä luonnon ihmettä ei hevin väsy katsomaan, vaikka tutkijana joutuisi heidän pariinsa palaamaankin yhä uudestaan."

Käytännön kaksostutkimusta käydään katsomassa Helsingin yliopiston psykologian laitoksella. Parikkien välisiä samankaltaisuuksia ja eroja mitataan jännittävän näköisillä laitteilla. Muualla kuin laboratoriossa tehdyistä tutkimuksista mainitaan musikaalisuuden perinnöllisyydestä saadut tulokset. Ne korostavat soittoharjoituksen määrän merkitystä.

"Samaa silmien väriä on hankala muuttaa, mutta samanväristä tukan väriä voi muuttaa soveltuvilla keinoilla — toinen parikki voi vaalentaa sitä, toinen tummentaa." Ohjelman lopuksi tavataan näin toiminut Richten kaksospari, joka muistelee mm. sitä, miten joutuivat koulussa selittämään rehtorille geometrian kokeessa tekemäänsä identtistä virhettä.