Hyppää pääsisältöön

20.12. Teemalauantai: Chaplinin kulkuri sata vuotta

Charles Chaplin elokuvassa Siirtolainen (The Immigrant).
Charles Chaplin elokuvassa Siirtolainen (The Immigrant). charles chaplin,Teemalauantai

Vuosi 2014 on Chaplinin kulkurihahmon satavuotisjuhlavuosi. Teemalauantai juhlii tapausta uudella dokumentilla Kulkurin synty sekä kolmella restauroidulla lyhytelokuvalla Chaplinin "onnellisimmalta kaudelta".

Vuonna 2014 on kulunut sata vuotta Charles Chaplinin kulkurihahmon synnystä. Kulkurin juhlavuoden päätökseksi Teemalauantai esittää maailman kuuluisimpiin kuuluvan hahmon synnystä ja kehityksestä kertovan uuden ranskalaisdokumentin Kulkurin synty (La naissance de Charlot) ja kolme mestarillista lyhytelokuvaa, joissa Chaplin oli kehittänyt hahmonsa täydelliseksi.

Kulkurin synty kertoo tarinan köyhän lontoolaisen teatteriperheen pojasta, jonka isä oli alkoholisti ja äiti joutui mielisairaalaan. Poika itse päätyi näyttämölle kymmenvuotiaana ja pääsi parikymppisenä esiintymään Fred Karnon kabareeseen. Kabareessa hän pääsi Amerikan-kiertueelle ja sitä kautta Keystonen elokuviin. Eräänä päivänä tuo nuori näyttelijä pukeutui pieneen takkiin ja liian suuriin housuihin, pani jalkaansa liian suuret kengät, päähänsä knallin ja käteensä kävelykepin. Loppu on historiaa. Vaatteet synnyttivät kulkurin, kuten Chaplin totesi muistelmissaan.

Dokumentissa on elävää kuvaa tilanteesta, jossa kulkuri näyttäytyy ensimmäisen kerran yleisölle. Vuonna 1914 kuvatussa lyhyessä elokuvassa Kid Auto Races at Venice, Cal. kulkuri tallustelee kameran eteen kuin dokumentissa ikään. Maaginen hetki: yleisö autokilpailussa ja elokuvateatterissa näkee tuon hahmon ensimmäistä kertaa!

Dokumentin jälkeen nähdään kolme restauroitua elokuvaa Chaplinin uran onnellisimpiin ja parhaisiin kuuluvalta Mutual-kaudelta. Nuo kolme parikymmenminuuttista mestariteosta valmistuivat vuonna 1917, jolloin kulkurin hahmo oli kehittynyt huippuunsa ja Chaplinista oli tullut maailmankuulu taiteilija. Hän oli perfektionisti, ja omien elokuviensa ohjaaja-tuottajana hänellä oli nyt paitsi halu myös taiteelliset ja taloudelliset mahdollisuudet hioa helmiään kunnes niistä oli tullut täydellisiä.

Chaplinin vuonna 1916 tekemä sopimus Mutual Filmin kanssa oli elokuvahistorian siihen asti kallein. 27-vuotiasta Chaplinia kutsuttiin maailman kuuluisimmaksi ihmiseksi, häntä rakastivat niin älyköt ja taiteilijat kuin katsojat ympäri maailmaa.

Peter von Bagh toteaa Chaplin-kirjassaan Mutual-kaudesta: "Chaplinin elokuvat olivat balettia, jonka musiikillisuus saavutettiin totaalisesti riisutun muodon keinoin. Esineet ja lavasteet tempaistiin tanssilliseen esitykseen tavalla, jollaista kukaan muu koomikko tai ohjaaja ei ollut tuolloin tavoittanut."

Teemalauantain kolme Mutual-kauden elokuvaa ovat Siirtolainen, Hiljainen katu ja Kahlekarkuri.

Siirtolainen (The Immigrant) on tarina kahdesta köyhästä siirtolaisesta, jotka ystävystyvät vaappuessaan laivalla kohti Amerikkaa. Myöhemmin he kohtaavat ravintolassa maksamattoman laskun ääressä. Naispääosassa on Edna Purviance.

Hiljainen katu (Easy Street) on komedia pienestä kulkurista, joka kokee herätyksen, värväytyy poliisivoimiin ja saa vastuulleen sekä slummien kovimman kadun että kadun pelottavimman roiston. Roistoa esittää unohtumaton Eric Campbell. Katunäkymästä on löydetty muistumia Chaplinin kovasta lapsuudesta Lontoon slummeissa.

Kahlekarkuri (The Adventurer) esittelee Chaplinin vankikarkurina, joka päätyy hienostokutsujen kuokkavieraaksi ja kylvää kaaosta ympärilleen. "Chaplinin varhaisen taiteen ystävä kokee tämän teoksen äärellä haikeutta", Peter von Bagh kirjoittaa: "Gägit vyöryvät viimeisiä kertoja tällä tiheysfrekvenssillä. Jokaisessa on painoa."

Teemalauantai 20.12.

  • Klo 21.00 Kulkurin synty (La naissance de Charlot), Ranska 2013. Dokumenttielokuva, ohjaus Serge Bromberg ja Eric Lange.
  • Klo 22.00 Siirtolainen (The Immigrant), USA 1917. Ohjaus ja pääosa Charles Chaplin. Mukana myös Edna Purviance, Eric Campbell ja Henry Bergman.
  • Klo 22.24 Hiljainen katu (Easy Street), USA 1917. Ohjaus ja pääosa Charles Chaplin. Mukana myös Eric Campbell.
  • Klo 22.49 Kahlekarkuri (The Adventurer), USA 1917. Ohjaus ja pääosa Charles Chaplin. Mukana myös Edna Purviance ja Eric Campbell.

Chaplin-juhlintaa jatketaan Teemalla joulupäivän lahjapaketissa 25.12. kello 10 alkaen. Silloin nähdään elokuvat Chaplinin poika ja Parrasvalot sekä uusi kaksiosainen dokumenttielokuva Chaplinin vuosisata (Chaplin: The Legend of the Century).

Yle Radio 1:n Filmiryhmässä keskustellaan Chaplinista ja kulkurihahmosta niin ikään joulupäivänä kello 17.20.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa