Hyppää pääsisältöön

Kun maailman paras nainen vääntää kättä, miehet selittelevät

Kädenvääntö on varmasti yksi maailman vanhimmista voimakilpailumuodoista. Kilpaurheilulajiksi kädenvääntö kehittyi 1960-luvulla, mistä lähtien vääntäjien paremmuudesta on mitelty aina maailmanmestaruustasolla. Vaikka kädenvääntö kuulostaa varsin miehiseltä urheilulta, ovat etenkin suomalaiset naiset menestyneet lajin MM-tasolla.

Tietolaatikko

Suomalaisia kädenvääntömestareita kansainvälisissä kisoissa:

Ritva Peura, 1991, MM Israel
Pirkko Tanila, 1994, MM Ruotsi (oikea käsi 2. vasen käsi 1.)
Pirkko Tanila, 1995, EM
Pia Forsström, 1996, MM Yhdysvallat (vasen käsi 3. oikea käsi 1.)
Tarja Tähtinen, 1997, MM Intia
Pirkko Tanila, 1998, MM
Topi Saaranluoma, 2001 ja 2002, MM
Tarja Tähtinen, 2004, MM Etelä-Afrikka (oikea käsi 1. vasen käsi 2.)
Sakari Suokko, 2005, MM Japani
Sari Siren, 2005, MM Japani (oikea käsi 1. vasen käsi 3.)

Lähteet: Anssi Ainali, Suomen Kädenvääntöliitto

Kädenväännön kaksinkertainen maailmanmestari Tarja Tähtinen vieraili tammikuussa 2005 Ykkösen aamu-tv:ssä. Oikeakätinen Tähtinen oli edellisvuonna voittanut paremmalla kädellään maailmanmestaruuden Etelä-Afrikan kisoissa. Vasemmalla kädellään hän oli vääntänyt "vain hopeaa". Ensimmäisen maailmanmestaruutensa Tähtinen väänsi jo vuonna 1997 Intian MM-kisoissa.

Virallisten kilpailujen lisäksi Tähtinen kertoi järjestävänsä näytösvääntöjä eri tapahtumissa, joissa hän antoi paikalla oleville mahdollisuuden testata kädenvääntökykyjään itseään vastaan. Tähtinen kertoi, että vaikka kyse oli leikistä ja haastettavana oli maailmanmestari, etenkin monilla mieshaastajilla oli tappion jälkeen vaikeuksia katsoa voittajaansa silmiin. Miesvastustajilta sai myös usein kuulla vaihtelevia selityksiä esimerkiksi olkapääleikkauksista tai muista vastaavista vaivoista.

Tähtinen myös esitteli tekniikkaansa aamu-tv:ssä ja väänsi juontaja Heikki Ali-Hokan näytöstyyliin kahdesti pöytään studion kisapöydässä.

Kädenväännössä etsitään vastustajan heikkouksia

Suomen Kädenvääntöliitto perustettiin vuonna 1990, mutta Suomen mestaruuksista meillä on väännetty jo ainakin 1980-luvulla. Kilpakädenvääntöä on harrastettu aikanaan istuen ja seisten lajiin erityisesti räätälöidyillä pöydillä. Vuodesta 1994 alkaen virallisissa kisoissa on kuitenkin käytetty vain seisomapöytiä.

Ylen Kotimaan katsaus seurasi vuonna 1995 kädenväännön SM-kilpailuja Vaasassa. Kisaraportin ohessa vääntäjä Antti Pulkkinen kertoi ohjelmassa omasta kädenvääntöharjoittelustaan sekä esitteli katsojille lajissa käytettyjä eri tekniikoita.

Kädenväännön harjoittelussa keskitytään erityisesti sormien ja kyynärvarsien vahvistamiseen. Osaavat vääntäjät hyödyntävät kamppailuissa kuitenkin koko vartalonsa voimaa. Kilpatilanteessa on tärkeää myös kyetä lukemaan vastustajan vahvuudet ja heikkoudet sekä hyödyntää näitä omassa suorituksessa.

Mestaruusturnauksissa mitellään tavallisesti yksilösarjoissa ja molempien käsien sarjoissa. Lisäksi kamppaillaan joukkuesarjassa.

Vuonna 2000 Pohjois-Suomen alueuutiset vierailivat kädenväännön MM-kisoissa Rovaniemellä. Kyseessä oli lajin ensimmäiset Suomessa järjestetyt MM-kisat. Paikalla nähtiin yli neljäsataa kilpailijaa kahdestakymmenestäviidestä maasta. Uutisraportissa Kädenvääntöliiton puheenjohtaja Harri Naskali analysoi suomalaisvääntäjien menestystä kisaliiton ensimmäisen vuosikymmenen ajalta.

Lähteitä: Suomen Kädenvääntöliitto

Teksti: Ville Matilainen

Kommentit