Hyppää pääsisältöön

Kun maailman paras nainen vääntää kättä, miehet selittelevät

Kädenvääntö on varmasti yksi maailman vanhimmista voimakilpailumuodoista. Kilpaurheilulajiksi kädenvääntö kehittyi 1960-luvulla, mistä lähtien vääntäjien paremmuudesta on mitelty aina maailmanmestaruustasolla. Vaikka kädenvääntö kuulostaa varsin miehiseltä urheilulta, ovat etenkin suomalaiset naiset menestyneet lajin MM-tasolla.

Tietolaatikko

Suomalaisia kädenvääntömestareita kansainvälisissä kisoissa:

Ritva Peura, 1991, MM Israel
Pirkko Tanila, 1994, MM Ruotsi (oikea käsi 2. vasen käsi 1.)
Pirkko Tanila, 1995, EM
Pia Forsström, 1996, MM Yhdysvallat (vasen käsi 3. oikea käsi 1.)
Tarja Tähtinen, 1997, MM Intia
Pirkko Tanila, 1998, MM
Topi Saaranluoma, 2001 ja 2002, MM
Tarja Tähtinen, 2004, MM Etelä-Afrikka (oikea käsi 1. vasen käsi 2.)
Sakari Suokko, 2005, MM Japani
Sari Siren, 2005, MM Japani (oikea käsi 1. vasen käsi 3.)

Lähteet: Anssi Ainali, Suomen Kädenvääntöliitto

Kädenväännön kaksinkertainen maailmanmestari Tarja Tähtinen vieraili tammikuussa 2005 Ykkösen aamu-tv:ssä. Oikeakätinen Tähtinen oli edellisvuonna voittanut paremmalla kädellään maailmanmestaruuden Etelä-Afrikan kisoissa. Vasemmalla kädellään hän oli vääntänyt "vain hopeaa". Ensimmäisen maailmanmestaruutensa Tähtinen väänsi jo vuonna 1997 Intian MM-kisoissa.

Virallisten kilpailujen lisäksi Tähtinen kertoi järjestävänsä näytösvääntöjä eri tapahtumissa, joissa hän antoi paikalla oleville mahdollisuuden testata kädenvääntökykyjään itseään vastaan. Tähtinen kertoi, että vaikka kyse oli leikistä ja haastettavana oli maailmanmestari, etenkin monilla mieshaastajilla oli tappion jälkeen vaikeuksia katsoa voittajaansa silmiin. Miesvastustajilta sai myös usein kuulla vaihtelevia selityksiä esimerkiksi olkapääleikkauksista tai muista vastaavista vaivoista.

Tähtinen myös esitteli tekniikkaansa aamu-tv:ssä ja väänsi juontaja Heikki Ali-Hokan näytöstyyliin kahdesti pöytään studion kisapöydässä.

Kädenväännössä etsitään vastustajan heikkouksia

Suomen Kädenvääntöliitto perustettiin vuonna 1990, mutta Suomen mestaruuksista meillä on väännetty jo ainakin 1980-luvulla. Kilpakädenvääntöä on harrastettu aikanaan istuen ja seisten lajiin erityisesti räätälöidyillä pöydillä. Vuodesta 1994 alkaen virallisissa kisoissa on kuitenkin käytetty vain seisomapöytiä.

Ylen Kotimaan katsaus seurasi vuonna 1995 kädenväännön SM-kilpailuja Vaasassa. Kisaraportin ohessa vääntäjä Antti Pulkkinen kertoi ohjelmassa omasta kädenvääntöharjoittelustaan sekä esitteli katsojille lajissa käytettyjä eri tekniikoita.

Kädenväännön harjoittelussa keskitytään erityisesti sormien ja kyynärvarsien vahvistamiseen. Osaavat vääntäjät hyödyntävät kamppailuissa kuitenkin koko vartalonsa voimaa. Kilpatilanteessa on tärkeää myös kyetä lukemaan vastustajan vahvuudet ja heikkoudet sekä hyödyntää näitä omassa suorituksessa.

Mestaruusturnauksissa mitellään tavallisesti yksilösarjoissa ja molempien käsien sarjoissa. Lisäksi kamppaillaan joukkuesarjassa.

Vuonna 2000 Pohjois-Suomen alueuutiset vierailivat kädenväännön MM-kisoissa Rovaniemellä. Kyseessä oli lajin ensimmäiset Suomessa järjestetyt MM-kisat. Paikalla nähtiin yli neljäsataa kilpailijaa kahdestakymmenestäviidestä maasta. Uutisraportissa Kädenvääntöliiton puheenjohtaja Harri Naskali analysoi suomalaisvääntäjien menestystä kisaliiton ensimmäisen vuosikymmenen ajalta.

Lähteitä: Suomen Kädenvääntöliitto

Teksti: Ville Matilainen

Kommentit
 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Tauno Hannikainen on Taiteilijakukkulan ainoa klassinen kapellimestari – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 26. helmikuuta.

  Helmikuun 26. päivänä syntynyt kapellimestareiden reissumieheksi kutsuttu Tauno Hannikainen (1896–1968) ehti johtaa orkestereita yli 60 maassa. Jyväskyläläiseen Hannikaisen musiikkiperheeseen syntynyt Tauno oli alkujaan sellisti ja pianisti. Amerikan-vuosinaan hän otti Yhdysvaltain kansalaisuuden, mutta viimeiset vuotensa hän toimi Helsingissä.

 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.