Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningas Matti ja ysäristit pääkuva

Matti Airaksinen on ysäri-dj, joka soittaa timanttista jyystöä. Nyt päästetään ääneen Matin laaja fanijoukko ympäri Suomen. Talkoistetun dokumentin ja verkkosarjan ovat kuvanneet ysärifanit eli ysäristit, sekä Matti.

Kuningas Matti ja ysäristit

YleX:n DJ Matti "Parasta ennen" Airaksinen kiertää Suomea 1990-luvun eurodancen evankelistana, ja tanssiva kansa vaeltaa perässä ysärihurmoksessa. Miksi? Pyysimme Mattia ja faneja selittämään ja kuvaamaan itse ysärimaailmaansa. Ja hyvin he kuvaavatkin!

Olen saanut lähetyksen Viktor Määräseltä. Mitähän siinä on tällä kertaa? Viktor on yksi Kuningas Matti ja ysäristit -dokumentin vapaaehtoisista kuvaajista. Tekeillä on talkoovoimin dokumentti YleX:n suositun Parasta ennen -ohjelman juontajasta Matti Airaksisesta ja faneista.

Viktor ja muut Parasta ennen -fanit ovat lähettäneet minulle ja kollegalleni Harto Hänniselle pitkin syksyä videoita, joissa he tanssivat, kuuntelevat radiota sohvalla, navetassa, autossa tai saunassa. He puhuvat, haastattelevat ja esittelevät ysärivaatteitaan ja -aatteitaan.

Yhdessä videossa Viktor soittaa kännissä kuin käki Parasta ennen -ohjelman Mikä hitti -kilpailuun. Ennen sitä tehdään kisajuomaa (kossua, maitoa, kaakaojuomajauhetta) ja avaudutaan rööki suussa parvekkeella. ”Siinä vedettiin jotenkin pohjat niin, että sen jälkeen ei ole hävettänyt lähettää mitään materiaalia”, Viktor nauraa puhelimessa: ”Ja pitikö se tädin perintönä saatu kukallinen tupakkatakkikin laittaa päälle?”

Osallistu dokumentin tekoon!

Kuvaa itseäsi kuuntelemassa Parasta enneniä tai lähetä kuva/video sinusta ja Matista tai sinusta ja parhaasta ysäritavarastasi.

Lähetä kuvat tai videot sähköpostilla ysarinvangit(at)gmail.com, Instagrammin tai Twitterin kautta #kuningasmatti. Voit myös lähettää linkin tiedostoon, mikäli käytät Google Drivea, Dropboxia tms.

Dokumentti valmis! Verkkosarja alkaen 10.4.2015 klo 13 osoitteessa yle.fi/musiikki, pitkä dokumentti Yle Teemalla 30.4.2015 klo 21.

Lahtelainen Laura Nummela aloitti kuvaamisen ensimmäisten testaajien joukossa jo elokuussa. ”On tosi hienoa, että tästä ilmiöstä tehdään dokumentti. Kuinka radio-ohjelman ympärille voi syntyä tällainen yhteisö?” Laura kertoo.

Laura on saanut PE-kavereita ympäri Suomen. Pelkästään tänä vuonna hän käy kuudellatoista Matin DJ-keikalla. Se tekee 4200 kilometriä Matin perässä.

”Olen aika ujo, mutta sitten kuitenkin lähden aina mukaan kaikkeen. Kuvaaminen on ollut hauskaa, ja olen oppinut itsestäni paljon materiaaleja katsomalla.” ”Tässä kasvaa nälkä syödessä. Dokkarista tulee tajunnan räjäyttävä”, Viktor sanoo.

”Dokumentista tulee varmaan hieno, koska kaikki fanit ovat niin erilaisia. Itsehän ajan aina autolla keikoille, ja olen ollut kuvatessa aika rauhallinen”, Laura miettii.

Kuvaajien ikähaitari on laaja. Vanhimmat kuvaajat ovat nelikymppisiä entisiä ysäriteinejä, ja nuorin tähti on muutaman kuukauden ikäinen Baby Pandora Paltamosta.

Lisää videoita ja kuvia odotetaan vielä, ja yksi puuttuu kokonaan: Raaka-Arska. ”Ettekö te siellä Ylellä muka tiedä, kuka hän on?”, Laura ihmettelee: ”Meillä on kyllä pari hyvää arvausta.”

Raaka-Arska: Jos näet tämän, ilmoittaudu heti!

Kommentit
 • Anssi Kelan lyriikka vakuutti ja liikutti

  Anssi Kela löysi vanhan menestysreseptin

  Tällä kertaa kokonaan kotimaisessa Levylautakunnassa oli mukana monen hittiartistin uutta tuotantoa. Uusia lauluja olivat kuuntelemassa Diandra, Samuli Laiho ja Pekka Laine. Äänestyksen tulos ja kommentit 1. Anssi Kela: Ilves 26 pistettä (Anssi Kela) Diandra: Ei tätä voinut ruveta analysoimaan, jäi vaan kuuntelemaan. Tarina vei heti mukanaan.

 • Kylie Minoguen kantrivalssi ja Maj Karman rokkileka

  Kylie Minoguen kantrivalssi Levylautakunnan voittaja

  Levylautakunnan arvioille alttiiksi valikoitui viikon uutuuksista mm. Australian lahja pop-maailmalle, tuore laulaja-lauluntekijä ja kotimainen rokkijyrä. Arvionsa antavat Ylen Juha-Pekka Sillanpää, Susanna Vainiola ja Jyrki Koskenseppä. Äänestyksen tulos ja kommentit 1.

 • Kolme sointua riittää tangokuninkaillekin

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela ovat yhdistäneet voimansa duoksi, joka alkaa keikkailla yhdessä ja levyjäkin on tekeillä. Levylautakunnassa Marko ja Jukka saavat arvioitavakseen viikon uutudet. Tämän duon täydentää trioksi toimittaja Maija Salminen. Pisteet ja kommentteja 1.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua