Hyppää pääsisältöön

Mikä on pitkäikäisen lemmikin salaisuus?

koiran synttärit
Pampula-koiru täyttää vuosia koiran synttärit Kuva: Yle/Puoli seitsemän syntymäpäivä

Ihminen voi elää sata vuotta. Jos haluaa mahdollisimman pitkäikäisen kaverin lemmikiksi, mikä olisi sopivin vaihtoehto?

Suomen luonnossa vanhimmaksi elävä eläin on jokihelmisimpukka eli raakku, joka voi elää kirkkaassa purossa yli 200-vuotiaaksi. Siitä ei kuitenkaan olisi lemmikiksi, joten pohditaan muita vaihtoehtoja.

kissa ikkunalaudalla
kissa ikkunalaudalla Kuva: Yle/Puoli seitsemän kissa

Kilpikonna on ykkönen

Hitaalla aineenvaihdunnalla varustetut kilpikonnat ikääntyvät varsin hitaasti, ja voivat elää yli 100-vuotiaiksi. Britanniassa vanhimmaksi eläneen lemmikin titteliä pitää kilpikonna Thomas, joka eli 130 vuotta. Selvittyään muun muassa kahdesta maailmansodasta ja viidestä monarkista, Thomas-parka kuoli rotan pureman aiheuttaman tulehduksen seurauksena.

Kultakala on myös hyvä vaihtoehto, se kun voi hyvällä hoidolla elää yli 20 vuotta. Guinnessin ennätysten kirjassa vanhimman lemmikkikultakalan iäksi kerrotaan 43!

hevonen on kiinnostunut
hevonen on kiinnostunut Kuva: Yle/Puoli seitsemän hevonen

Nisäkkäillä isot lajit elävät vanhemmaksi kuin pienet: jyrsijät kuten hiiret elävät vain muutaman vuoden, kun taas hevonen elää hyvällä hoidolla yli 20 vuotta.

Mutta lajin sisäinen kokovaihtelu sekoittaa pakan.


Koolla on väliä!

koirien iät verrattuna ihmiseen
Koirarotujen ihmisiät koirien iät verrattuna ihmiseen Kuva: Yle/Puoli seitsemän ikä

On hyvinkin väliä, mutta juuri päinvastoin kuin luulisi. Esimerkiksi koirilla pienikokoiset koirarodut elävät pidempään kuin suurikokoiset. Chihuahua, tuo hieman rottaa suurempi koiruli, on yksi pitkäikäisimmistä koiraroduista. Se voi elää 18-vuotiaaksi, kun taas maailman suurin koira tanskandoggi elää noin 10-vuotiaaksi.

Hevosillakin ponit tuppaavat elämään pidempään kuin isot hepat. Ja minihevoset, tiedäthän ne lelun näköiset, elävät keskimäärin vanhemmiksi kuin normihevoset. Sama on todettu vaikkapa kanilajeilla. Erikoista, eikö!

Chihuahuan juoni on hämyinen

Selkeää syytä pienten rotujen pitkälle iälle ei ole vielä saatu. Yksi selitys on että isot rodut elävät ”nopeutettuna”. Ne kasvavat nopeammin, mutta alkavat myös kehittää ikääntymiseen liittyviä sairauksia nopeammin. Nopea solunjakautumistahti voi johtaa muun muassa syöpäsolujen villiintymiseen.


Kuinka vanha on vanha?

kissan ikä suhteessa ihmiseen
Kissan ikä suhteessa ihmiseen kissan ikä suhteessa ihmiseen Kuva: Yle/Puoli seitsemän ikä

Meidän on vaikea käsittää muiden lajien ikääntymistahtia, kaikilla lajeilla kun on oman pituinen elämänkaari. Kuten ihmisillä, muidenkin eläinten ikääntyminen riippuu geeneistä, ravinnosta ja elintavoista.

Koirien ja kissojen ikää usein yritetään verrata ihmiseen kertomalla seitsemällä, mutta tämä on harhakäsitys. Kissat ja koirat saavuttavat aikuisiän paljon ihmistä nopeammin, jolloin kerroin on ensimmäisinä elinvuosina paljon seitsemää korkeampi. Parin elinvuoden jälkeen erot tasaantuvat.

Esimerkiksi kissan ikää voi laskea niin että ensimmäisenä elinvuotena mirrille lisätään suoraan 15 vuotta. Yksivuotias kisse on kuin pahainen teini! Toisena vuonna lisätään 10 vuotta, mutta sen jälkeisinä vuosina riittää vain neljän vuoden lisäys, jotta saadaan suhteellinen vertaus ihmisikään.


pampula-koiru
pampula-koiru Kuva: Yle/Puoli seitsemän pieni koira

Minkä tahansa lemmikin valitsetkin, on pitkäikäisen lemmikin salaisuus tämä: Hyvät geenit, terveellinen ruokavalio ja rakastava omistaja

Onko sinulla Suomen seniorein lemmikki? Lähetä meille kuva omasta seniorilemmikistäsi ja tutustu muiden lemmikkien tarinoihin.

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän