Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Operaattorit: Applen uusi SIM ei mullistaisi Suomea

Apple
Apple Kuva: Hadrian/ Shutterstock.com,http://www.shutterstock.com/gallery-280951p1.html?cr=00&pl=edit-00 apple

Apple julkaisi lokakuussa 2014 uudet iPadit. Lanseeraukset saivat runsaasti huomiota, mutta julkisuuden valokeila ei kuitenkaan osunut uusien iPadien mielenkiintoisimpaan seikkaan. Se on Applen oma SIM -kortti, jolla yhtiö pyrkii häivyttämään operaattorit askeleen taka-alalle.

Suoraan Applelta ostetuissa iPad Air 2:ssa ja iPad Mini 3:ssa on Yhdysvalloissa ja Englannissa valmiiksi sisällä Apple SIM. Se mahdollistaa sopivan mobiililiittymän valitsemisen ja vaihtamisen suoraan iPadin valikosta ilman kortin fyysistä vaihtoa ja käyntiä operaattorin myymälässä tai verkkosivuilla.

apple sim
Oman liittymän voi valita suoraan iPadin valikosta apple sim Kuva: Apple apple sim

Apple on pyrkinyt heikentämään operaattorien valtaa puhelimista jo ensimmäisestä iPhonesta lähtien. Yhtiö on yrittänyt vuosikausia kehittää ja ajaa läpi sisäänrakennettua SIM-korttia ”joka vain toimisi”. Suunnitelmista on merkkejä jo ainakin 7 vuoden takaa. Toistaiseksi pyrkimykset eivät ole toteutuneet, - oletettavasti operaattorien vastustuksen takia.

Nyt yhtiö yrittää jälleen iPadilla vauvanaskel kerrallaan. Laitteessa on valmiiksi Nano SIM -kortti, jota Apple pystyy ohjelmoimaan ja samalla katkomaan operaattoreiden suoran yhteyden asiakkaisiinsa.

Suomeen ei ole vielä oltu yhteydessä

Mahdollisuus käyttää eri operaattoreiden palveluita yhdellä SIM-kortilla on kuluttajan kannalta hyvä asia. Se helpottaa liittymiä shoppailevan elämää. Sopimusten pituudet voivat olla lyhyitä, jopa vain kuukauden, parin mittaisia. Maailmalla matkaava taas ilahtuu siitä, että liittymän voi vaihtaa näppärästi paikalliseen.

Applen SIM-kortin ensimmäisinä kohdanneet amerikkalaisoperaattorit ovat kuitenkin ottaneet uudistuksen kylmästi vastaan. Apple SIM:n merkitystä esimerkiksi liittymien vaihtorumbaan siis vielä vaikea arvioida.

apple sim
T-Mobilen toimitusjohtaja John Legere vitsaili Twitterissä muiden operaattorien rajoituksilla apple sim Kuva: John Legere/Twitter apple sim

- Hyvin vaikea arvioida, koska tietoa kaupallisista ehdoista ei ole. USA:ssa osa suurista operaattoreista, esimerkiksi Verizon, ei ole lähtenyt tähän mukaan ollenkaan. Osa operaattoreista, esimerkiksi AT&T, lukitsee Applen SIM-kortin pysyvästi omaan verkkoonsa heti, kun asiakas on ensimmäistä kertaa heidän asiakkaakseen ilmoittautunut. Toiset taas, esimerkiksi T-Mobile, antavat asiakkaan valita vapaasti, kertoo kotimaisen Elisan puheliittymien liiketoimintajohtaja Jan Virkki.

Virkin on hankala kommentoida Apple SIM:n hyviä tai huonoja puolia, koska Elisalla ei ole tietoa Applen sopimusehdoista. Omenayhtiö ei ole ollut yhteydessä myöskään Soneraan tai DNA:han, joten aivan lähiaikoina Apple SIM:iä ei Suomessa nähdä.

Varovaista kiinnostusta suomalaisoperaattoreiden joukossa tuntuu kuitenkin olevan.

Varovaista kiinnostusta suomalaisoperaattoreiden joukossa tuntuu kuitenkin olevan.

- Asiakkaan elämää helpottavat ratkaisut ovat tietysti hyviä ja kannatettavia. Perehdymme asiaan parhaillaan ja arvioimme, mitä tämä tarkoittaa asiakkaillemme ja liiketoimintamallillemme, kertoo Soneran laiteliiketoiminnasta vastaava Markku Saranpää.

Myös DNA:sta kerrotaan, että yhtiö seuraa mielenkiinnolla, miten Apple SIM otetaan vastaan USA:n ja Englannin markkinoilla.

Kotimaiset markkinat eroavat USA:sta

Vaikka Apple SIM tulisikin jossain vaiheessa Suomeen, ei se välttämättä toisi suuria muutoksia kuluttajien käyttäytymiseen.

- Suuri osa laitteista myydään Suomessa jo nyt ilman kytköstä liittymään. Viime vuosina myös valtaosa liittymäsopimuksista on muuttunut ei-määräaikaisiksi ja niitä voi muuttaa joustavasti, mikäli käyttötarpeet muuttuvat, Soneran Saranpää arvioi.

Samoilla linjoilla on Elisan Jan Virkki. Hänen mielestään ihmisten on jo nyt erittäin helppo vaihtaa operaattoria erityisesti dataliittymissä, joissa ei yleensä tarvita edes numeronsiirtoa. Liittymien hintojakin pidetään alhaisina.

Asiakasvaihtuvuus on erittäin korkealla tasolla, viime aikoina 15-23 prosenttia

- Hintakilpailu on toimialallamme kovaa ja Suomessa mobiilidatan hinnat ovat jo nyt Euroopan alhaisimmat, joten emme oleta niiden tämän vuoksi enää laskevan, Virkki sanoo.

Liittymien vaihtamisen helppous lienee kuitenkin kuluttajien toivelistan kärkipäässä, sillä Suomessa vaihdetaan liittymiä runsaasti.

- Asiakasvaihtuvuus on toimialallamme suuri, viime aikoina 15-23 prosenttia vuositasolla riippuen operaattorista, Elisan Jan Virkki kertoo.

Suomen laki asettaa liittymäsopimuksille omat velvoitteensa

Vaikka kotimaiset operaattorit innostuisivatkin lähtemään mukaan Apple SIM:iin, on matkalla vielä monta Suomen lain luomaa mutkaa.

- Suomessa viestintämarkkinalain mukaan kaikki liittymäsopimukset on tehtävä kirjallisesti, mikä tällaisessa sähköisessä ympäristössä tarkoittaa mm. vaatimusta asiakkaan vahvasta tunnistamisesta sekä asiakastietojen turvallisesta käsittelystä. Näiden osalta vaaditaan vähintään järjestelmien yhteen liittämistä. Lisäksi on selvitettävä järjestelyt liittyen muihin lakisääteisiin velvoitteisiimme, kuten numeron siirrettävyyteen, muistuttaa Elisan Jan Virkki.

Vaikka Apple SIM -kortin saisi kohtuullisen helposti teknisesti toimimaan Elisan verkossa, ei asia ole kokonaisuudessaan aivan yksinkertainen, summaa liiketoimintajohtaja Virkki.

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.