Apple julkaisi lokakuussa 2014 uudet iPadit. Lanseeraukset saivat runsaasti huomiota, mutta julkisuuden valokeila ei kuitenkaan osunut uusien iPadien mielenkiintoisimpaan seikkaan. Se on Applen oma SIM -kortti, jolla yhtiö pyrkii häivyttämään operaattorit askeleen taka-alalle.
Suoraan Applelta ostetuissa iPad Air 2:ssa ja iPad Mini 3:ssa on Yhdysvalloissa ja Englannissa valmiiksi sisällä Apple SIM. Se mahdollistaa sopivan mobiililiittymän valitsemisen ja vaihtamisen suoraan iPadin valikosta ilman kortin fyysistä vaihtoa ja käyntiä operaattorin myymälässä tai verkkosivuilla.
Apple on pyrkinyt heikentämään operaattorien valtaa puhelimista jo ensimmäisestä iPhonesta lähtien. Yhtiö on yrittänyt vuosikausia kehittää ja ajaa läpi sisäänrakennettua SIM-korttia ”joka vain toimisi”. Suunnitelmista on merkkejä jo ainakin 7 vuoden takaa. Toistaiseksi pyrkimykset eivät ole toteutuneet, - oletettavasti operaattorien vastustuksen takia.
Nyt yhtiö yrittää jälleen iPadilla vauvanaskel kerrallaan. Laitteessa on valmiiksi Nano SIM -kortti, jota Apple pystyy ohjelmoimaan ja samalla katkomaan operaattoreiden suoran yhteyden asiakkaisiinsa.
Suomeen ei ole vielä oltu yhteydessä
Mahdollisuus käyttää eri operaattoreiden palveluita yhdellä SIM-kortilla on kuluttajan kannalta hyvä asia. Se helpottaa liittymiä shoppailevan elämää. Sopimusten pituudet voivat olla lyhyitä, jopa vain kuukauden, parin mittaisia. Maailmalla matkaava taas ilahtuu siitä, että liittymän voi vaihtaa näppärästi paikalliseen.
Applen SIM-kortin ensimmäisinä kohdanneet amerikkalaisoperaattorit ovat kuitenkin ottaneet uudistuksen kylmästi vastaan. Apple SIM:n merkitystä esimerkiksi liittymien vaihtorumbaan siis vielä vaikea arvioida.

- Hyvin vaikea arvioida, koska tietoa kaupallisista ehdoista ei ole. USA:ssa osa suurista operaattoreista, esimerkiksi Verizon, ei ole lähtenyt tähän mukaan ollenkaan. Osa operaattoreista, esimerkiksi AT&T, lukitsee Applen SIM-kortin pysyvästi omaan verkkoonsa heti, kun asiakas on ensimmäistä kertaa heidän asiakkaakseen ilmoittautunut. Toiset taas, esimerkiksi T-Mobile, antavat asiakkaan valita vapaasti, kertoo kotimaisen Elisan puheliittymien liiketoimintajohtaja Jan Virkki.
Virkin on hankala kommentoida Apple SIM:n hyviä tai huonoja puolia, koska Elisalla ei ole tietoa Applen sopimusehdoista. Omenayhtiö ei ole ollut yhteydessä myöskään Soneraan tai DNA:han, joten aivan lähiaikoina Apple SIM:iä ei Suomessa nähdä.
Varovaista kiinnostusta suomalaisoperaattoreiden joukossa tuntuu kuitenkin olevan.
Varovaista kiinnostusta suomalaisoperaattoreiden joukossa tuntuu kuitenkin olevan.
- Asiakkaan elämää helpottavat ratkaisut ovat tietysti hyviä ja kannatettavia. Perehdymme asiaan parhaillaan ja arvioimme, mitä tämä tarkoittaa asiakkaillemme ja liiketoimintamallillemme, kertoo Soneran laiteliiketoiminnasta vastaava Markku Saranpää.
Myös DNA:sta kerrotaan, että yhtiö seuraa mielenkiinnolla, miten Apple SIM otetaan vastaan USA:n ja Englannin markkinoilla.
Kotimaiset markkinat eroavat USA:sta
Vaikka Apple SIM tulisikin jossain vaiheessa Suomeen, ei se välttämättä toisi suuria muutoksia kuluttajien käyttäytymiseen.
- Suuri osa laitteista myydään Suomessa jo nyt ilman kytköstä liittymään. Viime vuosina myös valtaosa liittymäsopimuksista on muuttunut ei-määräaikaisiksi ja niitä voi muuttaa joustavasti, mikäli käyttötarpeet muuttuvat, Soneran Saranpää arvioi.
Samoilla linjoilla on Elisan Jan Virkki. Hänen mielestään ihmisten on jo nyt erittäin helppo vaihtaa operaattoria erityisesti dataliittymissä, joissa ei yleensä tarvita edes numeronsiirtoa. Liittymien hintojakin pidetään alhaisina.
Asiakasvaihtuvuus on erittäin korkealla tasolla, viime aikoina 15-23 prosenttia
- Hintakilpailu on toimialallamme kovaa ja Suomessa mobiilidatan hinnat ovat jo nyt Euroopan alhaisimmat, joten emme oleta niiden tämän vuoksi enää laskevan, Virkki sanoo.
Liittymien vaihtamisen helppous lienee kuitenkin kuluttajien toivelistan kärkipäässä, sillä Suomessa vaihdetaan liittymiä runsaasti.
- Asiakasvaihtuvuus on toimialallamme suuri, viime aikoina 15-23 prosenttia vuositasolla riippuen operaattorista, Elisan Jan Virkki kertoo.
Suomen laki asettaa liittymäsopimuksille omat velvoitteensa
Vaikka kotimaiset operaattorit innostuisivatkin lähtemään mukaan Apple SIM:iin, on matkalla vielä monta Suomen lain luomaa mutkaa.
- Suomessa viestintämarkkinalain mukaan kaikki liittymäsopimukset on tehtävä kirjallisesti, mikä tällaisessa sähköisessä ympäristössä tarkoittaa mm. vaatimusta asiakkaan vahvasta tunnistamisesta sekä asiakastietojen turvallisesta käsittelystä. Näiden osalta vaaditaan vähintään järjestelmien yhteen liittämistä. Lisäksi on selvitettävä järjestelyt liittyen muihin lakisääteisiin velvoitteisiimme, kuten numeron siirrettävyyteen, muistuttaa Elisan Jan Virkki.
Vaikka Apple SIM -kortin saisi kohtuullisen helposti teknisesti toimimaan Elisan verkossa, ei asia ole kokonaisuudessaan aivan yksinkertainen, summaa liiketoimintajohtaja Virkki.