Hyppää pääsisältöön

Tv-sarja True Detective haastaa elokuvat

True Detective, Filmiryhmä
True Detective True Detective, Filmiryhmä Kuva: True Detective SM, under license from Home Box Office, Inc. true detective

“Sarjat eivät ole parempia kuin elokuvat. Elokuvat eivät ole parempia kuin sarjat. Ne ovat erilaisia. (Ja sitten on True Detective.)” Näin kirjoitti elokuvatoimittaja Kalle Kinnunen blogissaan. Filmiryhmä katsoi Kauko Röyhkän kanssa HBO:n ylistetyn rikossarjan True Detective, joka pyörii paraikaa TV2:ssa.

Sopranos, Langalla, Mad Men, Breaking Bad, Boardwalk Empire, House of Cards, Vallan Linnake, Rikos, Silta… Ja True Detective. Kaikki puhuvat nyt tv-sarjoista. Ovatko ne haastamassa elokuvan?

Käsikirjoittaja Tove Idström arvostaa - ehkä rakastaakin - television eeppisiä laatusarjoja, mutta ei ajattele sarjoja elokuvan haastajina. Hän haluaa puhua laadusta.

- Ne jotka haluavat laatua, katsovat laatua niin televisiossa, kuin elokuvateatterissakin. Olennaista on taide.

Käsikirjoittaja, dramaturgi Tove Idström
Käsikirjoittaja, dramaturgi Tove Idstöm Käsikirjoittaja, dramaturgi Tove Idström Kuva: Yle / Seppo Sarkkinen dramaturgi

Idström muistaa ajan, jolloin television tekeminen oli tökeröä, taide oli elokuvissa. Tilanne alkoi muuttua 1990-luvulla, jolloin Idström huomasi amerikkalaisessa Teho-osastossa ”oudon hyvää kirjoittamista”. BBC:n sarjoista jo vuosien ajan tunnetuksi tullut hyvä käsikirjoittaminen alkoi vallata alaa. Viisaat tilaajat oppivat tilaamaan hyviä tarinoita lahjakkailta kirjoittajilta. 2000-luvulla uudet jakelukanavat ovat vahvistaneet käsikirjoittamista, laatu ja haastavuus pääsevät esiin, kun ei tarvitse palvella mainostajia.

HBO:n rikossarja True Detective on yksi uusimmista käsikirjoittajien luomuksista. Sarjan on luonut kirjailija Nic Pizzolatto. Pääosissa ovat elokuvanäyttelijät Matthew McConaughey ja Woody Harrelson.

True Detectivessä rikostarinaa oleellisemmaksi nousee henkilökuvaus ja erityisesti toisen päähenkilön, McConaugheyn näyttelemän Rust Cohlen eksistentialismin synkkää puolta edustavat monologit.

True Detective on synnyttänyt uusia pohdiskeluja tv-sarjasta elokuvan haastajana. Se on esimerkki siitä, miten televisio on nostanut asemaansa myös elokuvanäyttelijöiden keskuudessa.

True Detectivessä olennaista on sarjan musiikki. Sen on valinnut Oscar-palkittu tuottaja ja muusikko T Bone Burnett. ”Kuin olisi valinnut musiikkia kahdeksantuntiseen elokuvaan”, on Burnett kommentoinut.

Video YouTubessa: True Detective - Intro / Opening Scene HD

Muusikko ja kirjailija Kauko Röyhkää on aina kiinnostanut ”pimeä okkulttinen meininki”. Hän vaikuttui True Detectivestä - Louisianan rämemaisemien synkästä maagisuudesta ja sarjan monisyisestä henkilökuvauksesta.

Kirjailija, muusikko, lauluntekijä Kauko Röyhkä
Kirjailija, muusikko, lauluntekijä Kauko Röyhkä Kuva: Yle / Seppo Sarkkinen muusikko

Kauko Röyhkä löysi elokuvamaailmasta True Detectivelle hengenheimolaisen, ehkä esikuvan. Andrew Douglasin kuvaaman ja ohjaaman dokumenttielokuvan Searching For The Wrong-Eyed Jesus pääosassa on muusikko Jim White, joka matkustaa Yhdysvaltain etelävaltioissa musiikin ja kulttuurin juuria etsien.

True Detective -sarjaa pidetään elokuvallisen uudestisyntymän kokeneen Matthew McConaugheyn parhaana roolityönä. McConaughey voitti vuonna 2014 pääosa-Oscarin elokuvasta Dallas Byers Club. Siinä hän näyttelee homofobista teksasilaismiestä, joka sairastuu aidsiin ja ryhtyy taisteluun sairautta vastaan.

True Detectiveä käsittelevän Filmiryhmän on toimittanut Anna Tulusto.

Filmiryhmä Yle Radio 1:ssä torstaisin klo 17.20-18.00, uusinta seuraavana tiistaina klo 21.15 sekä ensilähetyksen jälkeen Areenassa.

Lisää aiheesta: 2000-luvun tv-sarjoja käsitellään J.P. Pulkkisen toimittamassa, Areenassa kuunneltavissa olevassa radiosarjassa Television tiiliskivet sekä sarjaharrastaja Sampo Axelssonin blogissa.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri