Hyppää pääsisältöön

Naisia kameran takana: Vivian Maier ja Maria Larsson Teemalauantain tähtinä

Valokuvia dokumenttielokuvasta Vivian Maierin salaisuus.
Vivian Maierin valokuvia. Valokuvia dokumenttielokuvasta Vivian Maierin salaisuus. Kuva: ©Vivian Maier_Maloof Collection vivian maierin salaisuus,Teemalauantai

Teemaillassa valokuvan voimaa ja valokuvaajien salaisuuksia: dokumentti Vivian Maierin salaisuus ja elokuva Ikuistetut hetket.

Vuoden 2015 ensimmäisessä Teemalauantaissa esitetään toiveuusintana yksi vuonna 2014 eniten puhuttaneita ja ihastuttaneita teemailtoja. Illan päähenkilöitä ovat kaksi omia teitään kulkenutta valokuvaajanaista: taidemaailman sensaatioksi kuolemansa jälkeen noussut katuvalokuvaaja Vivian Maier ja arpajaiskameran avulla elämänsä muuttanut Maria Larsson. Illan elokuvat ovat John Maloofin ja Charlie Siskelin dokumenttielokuva Vivian Maierin salaisuus sekä Jan Troellin ohjaama draama Ikuistetut hetket.

Valokuva dokumenttielokuvasta Vivian Maierin salaisuus. Stillkuva elokuvasta Ikuistetut hetket.
Valokuva dokumenttielokuvasta Vivian Maierin salaisuus. Stillkuva elokuvasta Ikuistetut hetket. Kuva: Yle Kuvapalvelu naisia kameran takana,Teemalauantai

Illan avaa jännittävä dokumenttielokuva Vivian Maierin salaisuus (Finding Vivian Maier). Amerikkalainen lastenhoitaja Vivian Maier kuoli köyhänä ja tuntemattomana erakkona Chicagossa vuonna 2009. Hänen kuollessaan juuri kukaan ei ollut nähnyt hänen valokuviaan. Sattuman, romuhuutokauppalöydön, innostuneen amatöörihistorioitsijan sekä tietysti upeiden kuvien ansiosta Vivian Maier on nyt valokuvamaailman sensaatio, jonka kuvat kiertävät näyttelyissä ympäri maailmaa keräten haltioituneita kommentteja.

83-vuotiaana kuolleelta Maierilta jäi yli sadantuhannen negatiivin kokoelma, osin kehittämättöminä rullina ja varastoihin unohdettuina. Koko tuotanto on vielä tutkimatta, mutta jo nyt se on paljastunut todelliseksi aarteeksi. Vivian Maieria on ratkaisevien hetkien tallentajana verrattu itseensä Henri Cartier-Bressoniin. Hän on ehkä koko 1900-luvun tärkein katuvalokuvaaja. Myös Maierin omakuvat ovat ainutlaatuisia.

Dokumenttielokuva esittelee meille Vivian Maierin valokuvia ja kertoo huikean tarinan siitä, miten tämän salaperäisen naisen kuvat löydettiin. Elokuvana sitä on verrattu Searching for Sugar Maniin, tässä tarinassa musiikin vain ovat korvanneet valokuvat. Sen ovat ohjanneet alkuperäisen valokuvalöydön tehnyt John Maloof ja Charlie Siskel.

Elokuva yrittää myös ratkoa Vivian Maierin arvoitusta: Mikä sai Maierin toisaalta kuvaamaan ja toisaalta salaamaan valokuvansa? Liittyikö taiteilijan maailmalta piiloutumiseen joku tragedia? Mitä Maier itse olisi ajatellut kuolemanjälkeisestä maineestaan? Mitä hänet tunteneet ihmiset lopulta tiesivät hänestä? Millainen ihminen hän oli? Mistä syntyi hänen poikkeuksellinen lahjakkuutensa kuvaajana?

Ihmiset Maierin elämän varrelta - ystävät, tutut, työnantajat, hoitolapset, naapurit - muistavat poikkeuksellisen, vähän omituisen ja pelottavankin naisen, joka kulki kaikkialla Rolleiflex-kamera kaulassa. Dokumentissa kertojana esiintyvä John Maloof pohtii myös omaa rooliaan ja vastuutaan Maierin perinnön vaalijana. Maierin valokuvia arvioivat muun muassa valokuvataiteilijat Mary Ellen Mark ja Joel Meyerowitz.

Teemaillan fiktioelokuvakin perustuu tositapahtumiin: Jan Troellin ohjaama Ikuistetut hetket (Maria Larssons eviga ögönblick) kertoo ruotsalaisesta Maria Larssonista, joka arpajaisista voittamansa kameran avulla mursi 1900-luvun alun työväenluokkaiselle perheenäidille asetetun elämänpiirin ahtaat rajat.

Seitsenlapsisen perheen äitiä näyttelee Maria Heiskanen, hänen viinan viemää miestään Mikael Persbrandt ja Marian elämän muuttavaa valokuvaajaa Jesper Christensen. Kaikki kolme näyttelijää saivat rooleistaan Ruotsin tärkeimmät elokuvapalkinnot Guldbagget. Ikuistetut hetket voitti myös vuoden 2008 parhaan elokuvan Guldbaggen.

Valokuvaajanaisille omistettu Teemalauantai on toiveuusinta huhtikuulta 2014. Vivian Maierin salaisuus sai silloin Suomen-ensi-iltansa aivan tuoreeltaan: sen teatteriensi-ilta oli samaan aikaan USA:ssa.

Teemalauantai 3.1.2015

  • Klo 21.00: Vivian Maierin salaisuus (Finding Vivian Maier), USA 2013. Dokumenttielokuva, ohjaus John Maloof ja Charlie Siskel.
  • Klo 22.20: Ikuistetut hetket (Maria Larssons eviga ögönblick), Ruotsi 2008. Ohjaus Jan Troell. Pääosissa Maria Heiskanen, Mikael Persbrandt, Jesper Christensen. (12)
Maria Heiskanen elokuvassa Ikuistetut hetket, ohjaus Jan Troell.
Maria Heiskanen elokuvassa Ikuistetut hetket. Maria Heiskanen elokuvassa Ikuistetut hetket, ohjaus Jan Troell. Kuva: Yle Kuvapalvelu maria heiskanen,Teemalauantai

Finding Vivian Maier: elokuvan viralliset sivut

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa