Hyppää pääsisältöön

Eeva sai reput ruotsista kaksi kertaa

Ylioppilas Eeva Riikonen nyrkkeilee. Kuva: Kaisa Erola/YLE.

Nyrkkeilyn Suomen mestari Eeva Riikonen kirjoitti ylioppilaaksi syksyllä 2014 pohjoiskarjalaisen Outokummun lukiosta. ”Ruotsista tuli aika vahva A”, hykertelee Eeva mielissään. Elokuussa hän muutti Vantaalle opiskelemaan lähihoitajaksi ja haluaa erikoistua sairaanhoitajaksi.

Omaan kotiin 18-vuotiaana

Outokumpu on pieni noin 7000 asukkaan entinen kaivoskaupunki Pohjois-Karjalassa. Sieltä on kotoisin tämän syksyn 2014 ylioppilas Eeva Riikonen. Ulkomailla hän on käynyt 10-vuotiaana Tukholmassa ja yhdeksännellä luokalla Rhodoksella. Elokuussa Eeva muutti Vantaan Hiekkaharjuun poikaystävänsä kanssa HOAS:n asuntoon. 63 neliön kolme huonetta ja keittiö on iso opiskelija-asunto. Sisustus on vielä hieman kesken. Joitakin huonekaluja sekä olohuoneen ja keittiön kattolamput puuttuvat.

Eeva muutti pois kotoa omaan asuntoon jo kaksi vuotta sitten, heti täytettyään 18 vuotta. Miltä yksin asuminen tuntui silloin?

- Aika vapauttavalta. Oli enemmän omaa tilaa ja sai määrätä itselleen aikataulut. Halusin itsenäistyä. Jaoin pikkusiskon kanssa huoneen.

Opintotukea Eeva sai noin 300 euroa kuukaudessa, loput maksoivat vanhemmat. Viime vuonna hän toimi lukion ohessa henkilökohtaisena avustajana sekä kesällä 2013 lihanpakkaajana HK:n tehtaalla.

Kahdet reput ruotsista

Eeva Riikosen oli tarkoitus suorittaa lukio kolmessa ja puolessa vuodessa. Rehtori suositteli kuitenkin, että kannattaa lukea neljä vuotta. Lopulta ylioppilastutkintoon kului neljä ja puoli vuotta. Eeva ei lannistunut, vaikka kaksoisveli Juho suoriutui lukiosta kolmessa vuodessa ja tähtäsi Kuopion lääketieteellisen tiedekunnan pääsykokeisiin.

- Jouduin uusimaan kahdesti ruotsin. Aika vahva A tuli, sanoo Eeva ja hykertelee mielissään.

- Ensimmäisellä kerralla tosi paljon harmitti. Toisella kerralla olin jopa valmistautunut ihan kunnolla ja sit ku tuli reputus, joka oli vaan kahdesta pisteestä kiinni. Se suututti tosi paljon, kertoo Eeva ja nauraa päälle!

Hän pohtii nyt olisiko matematiikka sittenkin ollut helpompi. Eeva kirjoitti äidinkielen, englannin, psykologian, terveystiedon ja uskonnon. Paras arvosana tuli terveystiedosta. Ehkä siksi, kun ala sattuu kiinnostamaan.

- Kyl mä ehkä vielä korotan niitä arvosanoja jossain vaiheessa.

Mä? Sanoiko outokumpulainen Eeva mä? Savon viäntäminen kuulemma palaa takaisin jälleen savolaisten seurassa. Etelässäkin saattaa joskus vahingossa lipsahtaa.

Ylioppilas Eeva Riikonen. Kuva: Kaisa Erola/YLE.

Nyrkkeilyn Suomen mestari haluaa sairaanhoitajaksi

Eeva on harrastanut ratsastusta 12-vuotiaasta alkaen. Outokummussa oli kaverin maatilalla paljon islanninhevosia ja hän oli niitä apuna liikuttamassa ja kävi myös ratsastustunneilla. 

Vuonna 2010 Eeva aloitti thainyrkkeilyn.

- Aluksi nyrkkeily oli pelkkä harrastus, mutta valmentaja kannusti pidemmälle. Vanhemmilla oli vähän sulattelemista:”Miten se nyt tommosta harrastaa?” Sitten kun aloin menestyä, niin tietenkin tukea tuli.

2011 Eeva siirtyi kilpanyrkkeilijäksi ja sai ensimmäisissä kilpailuissa Suomen mestaruushopean 51-kiloisten sarjassa. Mikkelissä nyrkkeilyn Suomen mestaruuskilpailuissa 2012 ei Eevalle löytynyt vastustajaa omassa A-tyttöjen 51 kg painoluokassaan. Suomen mestaruus tuli kuitenkin 54 kg painoluokassa! Tämän jälkeen lukio ja kirjoitukset veivät niin paljon aikaa, että nyrkkeilyharjoituksia ja -kilpailuja piti vähentää. Tavoitteena on voittaa Suomen mestaruus vielä naisten sarjassa. Kuitenkin ensin täytyy keskittyä opiskeluun. Nyrkkeilyharrastus vaatii ajan lisäksi myös paljon rahaa ja se on nyt muuton jälkeen ollut tauolla.

Eeva haki lähihoitajakoulutukseen jo suoraan peruskoulusta, mutta ei päässyt. Nyt hän on sitä mieltä, että lukio oli erittäin hyvä vaihtoehto.

Lukiopohjainen lähihoitajakoulutus Stadin ammattiopistossa Helsingin Malmilla alkoi elokuussa ja kestää tämän vuoden. Tässä koulussa ovat kuntoutus- ja lastenhoitopuolet. Muualla voi erikoistua päihde-, sairaanhoito- ja mielenterveyspuolille. Ensi keväänä ovat edessä uudet pääsykokeet sairaanhoitajakoulutukseen.

- Mä olen kokenut sen omana alanani. Alalla on paljon töitä.

Sairaanhoitajat työskentelevät esimerkiksi sairaaloissa, kotihoidossa tai palvelutaloissa. Eevaa kiinnostaa työ sairaalan vastaanotto- ja hoitopuolella.

Pelimies löytyi Outokummusta

Mutta miksi Eeva muutti kaukaa Outokummusta Vantaalle opiskelemaan?

- Poikaystävän työpaikka on täällä.

Poikaystävä tuli Turusta Outokumpuun opiskelemaan pelialaa. Eevan mukaan siihen aikaan Suomen ainut pelialan ammatillinen koulutuspaikka oli Pohjois-Karjalan ammattiopistossa Outokummussa. Yhteisen kaverin kautta he tutustuivat punttisalilla. 

Tänä syksynä poikaystävä sai työharjoittelupaikan Helsingistä, joten yhteinen koti perustettiin Vantaalle. Poikaystävä tekee tietokone- ja PlayStation-pelejä. Eevakin pelaa joskus, varsinkin kauhupelejä!

Lue lisää pelialan opiskelusta Suomessa:

http://yle.fi/uutiset/kuumalle_pelialalle_valmistuu_osaajia_liian_hitaasti/7096635

Toimittaja: Kaisa Erola

Nyrkkeilyhanskat ja ylioppilaslakki. Kuva: Kaisa Erola/YLE.

Artikkelit