Hyppää pääsisältöön

Superbakteerit löysivät tiensä sikatiloille

Lähinnä sairaaloita aikaisemmin vaivanneet antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit ovat löytäneet tiensä eläintiloille myös Suomessa.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran arvion mukaan sikatiloista noin viidellätoista prosentilla esiintyy sairaalabakteerina tunnettua MRSA-bakteeria. Kanaloita taas vaivaavat niin kutsutun ESBL-ominaisuuden kehittäneet bakteerit.

Eläimistä superbakteerit saattavat tarttua ihmisiin, ja seuraukset voivat olla kohtalokkaita, MOT kertoo. Tanskassa viisi ihmistä on kuollut sika-MRSA:han.

Sika-MRSA on levinnyt Tanskassa kulovalkean tavoin. Vuonna 2012 tanskalaisista sioista 44 prosenttia kantoi MRSA-bakteeria, vuotta myöhemmin luku oli jo 88 prosenttia.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan superbakteerit ovat yksi suurimmista maailmanlaajuisista uhista terveydelle. Jo nyt tällaiset bakteerit tappavat vuosittain yli 40 000 ihmistä pelkästään Euroopan unionin alueella ja Yhdysvalloissa.

Meidän pitää voittaa sota antibioottien liikakäyttöä vastaan

”Koko nykyaikainen terveydenhoitojärjestelmä nojaa antibiootteihin. Ilman antibiootteja emme pysty tekemään elinsiirtoja tai hoitamaan syöpäpotilaita”, mikrobiologian professori Hans Jørn Kolmos Odensen yliopistollisesta sairaalasta sanoo.

”Meidän pitää voittaa sota antibioottien liikakäyttöä vastaan”, hän sanoo.

Superbakteerit voivat tarttua eläimistä ihmisiin, ihmisestä toiseen ja ihmiseen myös raa’asta lihasta.

Suomessa viranomaiset eivät ole tutkineet, löytyykö myytävänä olevasta lihasta MRSA-bakteereita. MOT on Yle Fem -kanavan tutkivan ohjelman Spotlightin kanssa testauttanut, löytyykö MRSA-bakteereita kaupoissa myydystä sianlihasta. Testiin otettiin mukaan myös neljä joulukinkkua.

MOT keskittyy maanantaina sianlihaan, ja Spotlight käsittelee tiistaina antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereita kanaloissa.

Ylen bakteeripaketti

MOT: Superbakteeri kinkussa
Esitetty TV1:ssä 15.12.2014.
Yle Areenassa

Spotlight: Bakteeripommi (tekstitetty suomeksi)
Esitetty Yle Fem -kanavalla 16.12.2014.
Yle Areenassa

Otsikkoa tarkennettu 28.1.2019.

Terveys

Kommentit