Hyppää pääsisältöön

Tuhkimotarinoiden Minna - lestadiolaisuudesta eronnut

Tuhkimotarinoiden Minna
Minna lähtee etsimään uudenlaista naiseuttaan. Tuhkimotarinoiden Minna Kuva: Yle/Tuhkimotarinoita Tuhkimotarinoita

Lestadiolaisuudesta eronnut Minna on ollut yhdeksän kertaa raskaana, mutta hänellä on vain viisi lasta. Keskenmenot, lapsen hautaaminen, uskon tuomat paineet ja rankka avioero ovat laittaneet Minnan arvot ja elämän uusiksi.

Minnan haastis
Minnan haastis tuhkimotarinoita
”On ollut järkyttävää huomata, että koko mun elämä on ollut valhetta. Olihan mulla mun ihanat lapset, mutta mä itse olin yhteisön määrittämä, eikä minusta ollut enää mitään jäljellä.”― Minna

Yhteisössä lähtökohta oli, että kaikki ovat tasa-arvoisia, mutta käytännössä se oli mahdotonta, sillä Minna oli koko ajan raskaana tai hänellä oli pienet lapset hoidettavanaan.

Uskossa naiseus oli äitiyttä, joten stylisti Outi Brouxilla on Minnalle paljon opetettavaa. Oman taidenäyttelyn avajaisissa Minnaa odottaa yllätys, yksi Suomen iskelmätaivaan suurimmista tähdistä. Ohjaus Mape Morottaja.

minna stailauskolmio
minna stailauskolmio tuhkimotarinoita
  • "Mun piti vaan hyväksyä se, että mulla ei ole äitiä"

    Kukaan ei tiennyt, minne Tiinan äiti lähti.

    Äidittömyys jättää jäljen, joka ei lähde koskaan pois. Terapiassa Tiina oivalsi viimein, että vaikka hän kuinka toivoo, hän ei tule koskaan saamaan kaipaamaansa äitiä. Hänen oli päästettävä irti menneisyydestä ja alettava rakentaa omaa elämäänsä. Nykyään Tiina ei ole äitiinsä missään yhteydessä.

  • Yksinhuoltajaäiti joutui jääkiekon kalleuden vuoksi velkakierteeseen, mutta nyt veljekset loistavat - Joonas jopa MM-joukkueessa

    Rahat ei riitä, velat painaa ja elämänilo katoaa.

    "Minulla oli neljä työtä ja velkaakin 10 000 euroa. Joskus ei ollut ruokaakaan kaapissa, mutta kaikista tärkeintä minulle oli, että pojat saavat jatkaa jääkiekkoa! Joku voi sanoa, että oliko pakko tai että turhaa valittamista, mutta halusin, että heillä säilyy edes yksi asia elämässä avioeromme jälkeen. Pojat menettivät eron myötä kodin, kaverit, kielen ja jopa kotimaansa. Minulle oli tärkeää, että he saivat jatkaa jotain, mikä oli heille rakasta", Minna kertoo.