Hyppää pääsisältöön

Tule mukaan vaikuttamaan mihin sinun Yle-verorahojasi käytetään

Tämä video kertoo kahdessa minuutissa mistä Kipinässä on kyse.

Yle Kipinä tarjoaa juuri sinulle mahdollisuuden ehdottaa, mitä Ylen pitäisi verorahoillaan tehdä. Kipinässä on tarkoitus kehittää ohjelmia sekä palveluita, joita itse kukin haluaisi nähdä, kuulla tai käyttää. Kipinässä osallistut ideointiin ja ideoitten kehittelyyn yhdessä muiden kanssa. Pääset siis vaikuttamaan siihen, mihin sinun Yle-verorahojasi käytetään.

Kipinä on kokeiluvaiheessa

Kipinä on tällä hetkellä kokeilu, pilotti. Testaamme ihan aluksi Kipinän idean toimivuutta: miten yleisöt voisivat osallistua Ylen sisältöjen yhteiskehittelyyn. Onko se hauskaa, onko se hyödyllistä osallistujien itsensä mielestä, ja Ylen kannalta. Siksi palautteenne on todella tärkeää.

Kipinäläisten (kuten Sinä!) lisäksi tapaat täällä yleläisiä, jotka sparraavat ideoiden kehityksessä kun siihen vaiheeseen päästään. Nyt kokeillaan toimintamallia.

Kipinän vaiheet

Kipinän vaiheet ovat

 1. Ideointi (11.12.2014 -15.1. 2015 klo 15)
 2. Kehitykseen pääsevien ideoiden äänestys (15.1.2015 klo 15 - 22.1.2015 klo 15)
 3. Valittujen ideoiden kehittäminen (23.1.2015 - 19.2.2015 klo 15)
 4. Toteutukseen pääsevän idean äänestys (19.2.2015 klo 15 - 26.2.2015 klo 15)

Kaiken kaikkiaan eniten ääniä saanut toteuttamiskelpoinen idea toteutetaan idean luonteesta riippuen joko kokonaan tai siitä tehdään vähintään demo tai prototyyppi.

Teemat

Aloitamme teemoilla, joihin haemme ideoita. Kipinässä kukin teema löytyy omalta välilehdeltään.

 • Miten voimme luoda uusi tapoja Ylen kuunneltavan sisällön kuluttamiseen?
 • Miten voimme tarjota yleisölle ennennäkemätöntä vlogisisältöä? (millaista sisältöä videbllogissa olisi, millainen tyyppi vloggaajan pitäisi olla, olisiko tyyppejä enemmän kuin yksi, jne.)
 • Vapaa ideointi
 • Kipinän kehittäminen: miten Kipinän konseptia ja palvelua pitäisi kehittää? Tämän teeman ideat eivät ole mukana äänestyksissä.
 • Ideoinnin ulkopuoliset palautteet ja Muuten, olen sitä mieltä että: ideointivaiheessa lisäsimme nämä teemat, koska monet ideoista koskevat Ylen nykytarjonnan tai toiminnan kehittämistä. Näissä teemoissa olevat ideat eivät ole mukana äänestyksissä.

Voittaneen idean luonteesta ja laajuudesta riippuen toteutus voidaan tehdä kokonaan tai ideasta tehdään vähintää demo tai prototyyppi, joka julkaistaan.

Voittaneen idean ideoija ja kehittäjät pääsevät osallistumaan toteutukseen tavalla tai toisella, toteutettavasta ideasta riippuen. Ideoija(-t) ja kehittäjät voivat päästä osallistumaan työpajoihin (2-3 kpl), joissa toteutusta viedään eteenpäin. Muita mahdollisia osallistumistapoja voivat olla vaikkapa kuvausten seuraaminen tai verkkopalvelun testiryhmässä toimiminen. Ideoijan ja kehittäjien nimet julkaistaan ja esitetään esim. lopputeksteissä, tämäkin toteutuksesta riippuen.

Kipinän käytöstä

Yle Kipinän käyttö vaatii Yle Tunnus- tai Facebook-kirjautumisen. Kipinän käyttämisen ehto on hyväksyä se, että ideat ovat kaikkien käytettävissä ja jatkokehitettävissä. Luethan tarkaan Kipinän käyttöehdot.

Samoja tai hyvin samankaltaisia ideoita voidaan yhdistää ideointivaiheessa.

Itse Kipinän kehittämiseen voit vaikuttaa antamalla kehitysideoita välilehdellä “Kipinän kehittäminen”.

Seuramalla Twitterissä hashtagia #ylekipinä saat tietoa Kipinän etenemisestä.

Osallistu Kipinään >>

Kommentit
 • Kipinän voittajaidean toteutus etenee

  Voittajaideasta jalostettu sisältökonsepti toteutetaan.

  Huhtikuun lopulla järjestimme työpajan, johon osallistui Kipinän voittajaidean, “Keskusteluohjelma siitä kuinka lasten vieraannuttaminen saataisiin lopetettua”, antanut Juha Järä, neljä idean kehittelyyn osallistunutta sekä kolmen hengen sisältöporukka Yleltä. Työpajassa ideasta jalostettiin sisältökonseptia.

 • Anna palautetta Yle Kipinästä

  Teimme Yle Kipinän kevyen pilotin ennen kaikkea oppiaksemme mikä toimii ja ei toimi Kipinässä. Siksi Kipinään osallistujien palaute on äärimmäisen arvokasta, kun viemme Kipinä-konseptia eteenpäin Ylellä. Jos osallistuit Yle Kipinään, olisi hienoa, jos käyttäisit muutaman minuutin ja vastaisit lyhyeen palautekyselyyn viimeistään 9.3.2015 .

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Kommentti: Totuus Madonnasta

  Madonnan esitys Euroviisuissa mahalasku monella tapaa.

  Madonnan esiintyminen Euroviisuissa oli kamalaa ja epävireistä kuunneltavaa. Totuus on, ettei Madonna ole erityinen lahjakkuus laulajana, mutta se ei ole koskaan haitannut, kirjoittaa YleX:n musiikkitoimittaja Markku Haavisto. Oivoi ja ai kauheeta. Siinä ovat päällimmäiset reaktiot Madonnan lauantaisen Euroviisu-esiintymisen jälkeen.

 • Jobinpostia ja Salomonin tuomioita – testaa, tunnetko metaforat!

  Käytämme kielessä paljon metaforia. Ovatko ne tuttuja?

  Metaforalla tarkoitetaan vertauskuvaa, jota käytämme kielessämme – usein huomaamattamme. Aikojen saatossa jokin asia onkin siirtynyt merkitsemään toista ja alkuperäinen merkitys on kenties jo unohtunut. Tunnetko sinä seuraavien metaforien merkityksen tai alkuperän?