Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Kovaa raaka-ainekauppaa

Ulkolinja: Kovaa raaka-ainekauppaa, yle tv1
Maailman kaupassa raaka-ainepörssit ja välittäjät ovat keskeisessä roolissa. Ulkolinja: Kovaa raaka-ainekauppaa, yle tv1 ulkolinja: kovaa raaka-ainekauppaa

TV1 torstaina 18.12.2014 klo 22.00 - 22.55
Yle Areenassa 30 päivää

Ihmiskunta ei ole koskaan kuluttanut raaka-aineita yhtä paljon kuin nyt. Vehnän, riisin, sokerin, soijan ja öljyn hinnoilla keinottelu ja voitontavoittelu luovat suuria voittoja, mutta myös äärimmäistä köyhyyttä.

Kehittyvät suurvallat kuten Kiina, Intia ja Brasilia ovat kasvattaneet raaka-aineiden kysyntää räjähdysmäisesti. Kyseiset valtiot eivät ole ainoita syyllisiä kasvaneisiin hintoihin vaan, poliitikot, kansalaisjärjestöt ja media osoittavat syyttävän sormensa myös raaka-ainepörsseihin ja välittäjiin.

Maailman kaupassa raaka-ainepörssit ja välittäjät pitävät raaka-aineiden hinnat korkeina, tuotantokuluista riippumatta. Keitä ovat nämä keinottelijat, joita syytetään maapallon ajamista nälänhädän partaalle. Kuinka maineeltaan monimutkaiset ja salaperäiset raaka-ainemarkkinat toimivat?

Dokumentti paljastaa tämän maailmanlaajuisen kaupankäynnin taustoja. Kaupankäynnin, jolla on taloudellisia ja poliittisia vaikutuksia puhumattakaan vaikutuksista elintarvikkeiden tuotantoon. Dokumentti näyttää myös raaka-ainekauppiaiden arkea.

Commodity Traders. Traders – Le Marcé Secret Des Matiéres Premiéres. Ranska, 2014. Tuotanto: ZED.

Kommentit