Hyppää pääsisältöön

Avec Tastula: Tehdas taistelee eloonjäämisestään

Nanso on yksi viimeisimmistä tekstiilialan toimijoista, jolla on laajempaa tuotantoa Suomessa. Maarit Tastula seuraa Nanson lähes satavuotiaan Nokian tekstiilitehtaan taistelua olemassaolostaan. Lopulta tulee kovien ratkaisujen aika.

Avec Tastula –ohjelmasarjan toisessa jaksossa seurataan nansolaisten elämää talvesta 2013 syksyyn 2014.

Maarit Hyvönen ja Matti Saari, taustalla Nanson tehdas, Nokia
Maarit Hyvönen ja Matti Saari, taustalla Nanson Nokian tehdas. Maarit Hyvönen ja Matti Saari, taustalla Nanson tehdas, Nokia Kuva: Tommi Ketonen taustalla nanson tehdas

Suunnittelijat suunnittelevat ja markkinointi markkinoi, mutta tuotteet eivät vain käy riittävästi kaupaksi. Maarit Tastula kysyy, miksi kotimainen laatu ei kelpaa, ja mikä on kuluttajan vastuu. Kysyttäessä kuluttajat vakuuttavat haluavansa laatua, mutta kaupan kassalla ostetaan Bangladeshissa tehtyä kertakäyttötavaraa, koska se on halpaa.

Tätä kaikkea seuraavat lattiatasolta tehtaan työntekijät, yksinhuoltaja, leikkaamon työntekijä Maarit Hyvönen, ja 45 vuotta Nansolla töissä ollut höyryttäjä Matti Saari.

Leikkaamon työntekijä Maarit Hyvönen, Nanson Nokian tehdas
Maarit Hyvönen. Leikkaamon työntekijä Maarit Hyvönen, Nanson Nokian tehdas Kuva: Tommi Ketonen maarit hyvönen

Bangladeshilainen tekee tunnetusti töitä nälkäpalkalla ja työaikoja katsomatta. Nokialla ompelimotyöntekijän tuntipalkka ei ole paljon kymppiä enempää. Miltei saman rahan saisi sossun luukulta. Siitä huolimatta Nokialla tehtäisiin niin paljon mieluummin oikeata työtä. Se on kunnia-asia.

Keväällä edessä ovat yt-neuvottelut. Matti ja Maarit jännittävät omien ja työkavereiden työpaikkojen puolesta.

Matti Saari ja höyrykone, Nanson Nokian tehdas
Matti Saari. Matti Saari ja höyrykone, Nanson Nokian tehdas Kuva: Tommi Ketonen matti saari

Avec Tastula -ohjelmassa asioita ei kuitenkaan katsota pelkästään duunarien näkökulmasta. Koko yhtiö on markkinoiden puristuksessa yhtä ahtaalla kuin työntekijätkin. Yrityksen toimitusjohtaja Leena Syrjälä ja tehdaspäällikkö Päivi Pajunen ovat kovan paikan edessä.

Perheyritys Nanso Groupin yksi omistajista, Juha Berglund, on omistautunut yhtiölleen. Hän pyrkii tekemään kaikkensa, jotta perinne ei katkeaisi ja toiminta voisi säilyä Suomessa.

Lopulta on kuitenkin myönnettävä tosiasiat ja on ratkaisujen aika.

Tehdaspäällikkö Päivi Pajunen, Nanson Nokian tehdas
Tehdaspäällikkö Päivi Pajunen (oik.). Tehdaspäällikkö Päivi Pajunen, Nanson Nokian tehdas Kuva: Tommi Ketonen päivi pajunen

Katso ohjelma Yle Areenassa: http://areena.yle.fi/tv/2372306
Katsottavissa 9.12.2015 saakka.

Avec Tastula –ohjelmasarjan toisella tuotantokaudella Maarit Tastula kohtaa jälleen ihmisiä heidän arjessaan.

45-minuuttisissa, dokumentaarisissa keskusteluohjelmissa eletään irtisanomisuhan alla, pohditaan tarvitseeko masentunut terapiaa vai potkua takalistolle ja seurataan kolmen lapsen äidin henkiinjäämistaistelua. Lisäksi näytetään kuinka vaarallista usko auktoriteetteihin voi olla ja kysytään, tuleeko eläimistä onnellisempia, jos niitä kohdellaan ihmisen kanssa tasaveroisina. Avec Tastula TV1:ssä perjantaisin klo 22.00, uusinnat sunnuntaisin klo 17.10. Katsottavissa myös Areenassa.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Yhteiskunta