Hyppää pääsisältöön

Lasten jouluohjelmia Pikku Kakkosessa

Postimies Pate ja joulukuvaelman hevonen
Postimies Pate ja joulukuvaelman hevonen Kuva: Yle pikku kakkosen ohjelmia

Pikku Kakkosesta tutut hahmot Pipsa Possu, Postimies Pate, Kasper ja Liisa, Nelli ja Iiro, Ritari Mikke, Tommi kiertävän sirkuksensa kera ja Pikku prinsessa viettävät myös joulua. Ritari Mikke on huolissaan omista joululahjoistaan ja tulee vahingossa tuhonneeksi myös toisten lahjat. Pipsa Possu pelastaa perheensä joulun ja Nelli Iiron joulukuusen. Viherlaakson joulunäytelmä on vaarassa peruuntua, mutta onneksi Postimies Patella välähtää! Postimies Paten jouluseikkailu saa samalla ensiesityksensä Suomessa Pikku Kakkosessa.

Kasper ja Liisa – Jouluyllätys

(Gaspard and Lisa – a Christmas Surprise)
Pikku Kakkosessa perjantaina 19.12. klo 7:23

Kasperin ja Liisan joulu
Kasperin ja Liisan joulu Kuva: Yle kasper ja liisa

Kasper ja Liisa ovat ihan parhaat koirakaverukset. He asuvat kumpikin perheidensä kanssa Pariisissa, ja tekevät kaikki kivat asiat yhdessä. Kasper arvostaa Liisan ideoita ja Liisa puolestaan ystävänsä neuvokkuutta ja peräksiantamattomuutta.

Joulu lähestyy ja maailman parhaalle opettajalle, neiti Baladille pitäisi keksiä lahja, mutta se ei ole ihan helppoa. Lumi ei ole vielä peittänyt Pariisia, joten keliin sopiva lahja olisi sadetakki. Kun vanha suihkuverho vaihtuu uuteen, vapautuu sopivasti materiaalia uuteen sadetakkiin. Näppärä Liisa leikkaa ja liimaa sopivan takin, ja kannustaa Kasperia seisomaan aloillaan, jotta hänen päällänsä olevan takin saumat kuivuisivat. Kyllähän ne kuivuvat, mutta Kasperin päälle.

Liisa ryhtyy tekemään uutta takkia, mutta sille kaatuu liimaa, joten kaverukset nakkaavat takin pesukoneeseen. Tuloksena on katastrofi! Takki on pienentynyt nukelle sopivaksi. Nokkelat kaverukset keksivät, että takki sopii mainiosti neiti Baladin koiralle, Jean-Claudelle, joka onkin kovasti uuteen sadetakkiinsa tyytyväinen.

Brittisarja perustuu aviopari Anne Gutmanin ja Georg Hallensbelenin kirjoihin, joita on käännetty jo 15 kielelle.

Nelli ja Iiro

(Nelly and Caesar)
Pikku Kakkosessa maanantaina 22.12. klo 7:10

Nellin ja Iiron joulu
Nellin ja Iiron joulu Kuva: Yle nelli ja iiro

Nelli on hiiri ja Iiro on sammakko. He ovat mitä suurimmat ystävykset. Iiro on enemmänkin toiminnan sammakko, kun Nelli puolestaan pyrkii ajattelemaan hetkeä pidemmälle. Parhaat kaverit ovat majava Pete, orava Miina ja siili Leo. Kaverukset oppivat parhaiten tekemisen kautta.

Oi, kuusipuu –jaksossa Iiro päättää koristaa kuusen niin, että joulupukki voi kehua sitä matkallaan. Nelli tietää, että yöllä on luvattu kovaa tuulta, ja kehottaa ystäväänsä kiinnittämään koristeet kunnolla kuuseen. Malttamattomana sammakkona Iiro ei kuuntele Nelliä, ja aamulla heitä odottaakin ikävä yllätys, kun tuulenpuuskat ovat heittäneet koristeen maahan, ja ne ovat pirstaleina.

Mistä uudet koristeet? Apua ei tule kavereilta, kun Miinalla ei vietetä joulua, ja muut ovat lähteneet joulun viettoon pois kotoa. Nelli keksii, että mandariinikuorista voi tehdä koristeita piparkakkumuoteilla painamalla. Homma toimii, ja Iiron kuusi ja joulu on pelastettu. Ohjelman lopuksi lauletaan Vilujenkka.

Belgialainen piirrosanimaatio perustuu Ingrid Godonin luomiin piirroshahmoihin. Godon kuvitti parikymmentä vuotta toisten teoksia, ja ryhtyi itse kirjailijaksi vuonna 2000. Godonin kirjoja on käännetty jo yli 40 kielelle.

Nellin ja Iiron ystävät voivat ihailla runsasta kuvamateriaalia Pinterestissä.

Tommin kiertävä sirkus

(Toby’s Travelling Circus)
Pikku Kakkosessa maanantaina 22.12. klo 7:19

Tommin kiertävän sirkuksen joulu
Tommin kiertävän sirkuksen joulu Kuva: Yle tommin kiertävä sirkus

Joulun taikaa koetaan myös Pikku Kakkosen Tommin kiertävä sirkus –sarjan joulujakson ensiesityksessä. Tommi on seitsenvuotias sirkustirehtööri, joka erilaisten sirkusammattilaisten kanssa elähdyttää monen pikkuisen unelman aidosta sirkuskokemuksesta.

Sarja on täynnä hiottuja yksityiskohtia, jotka tuovat sirkus-pling-plingin aidosti koteihin. Doris-äitinsä hoivaavan silmän alla Tommi ja hänen sirkusystävänsä rakentavat ainutlaatuisen shown jokaisessa kaupungissa.

Joulu lähestyy, ja Tommi haluaa antaa Momo-apinaystävälleen ainutkertaisen lahjan, mutta se täytyy säästää Momolle yllätykseksi. Momo yrittää saada selville, mitä Tommi hänelle antaa, mutta ystävykset pitävät sanansa, ja yllätys säilyy viime hetkille asti.

Momo on todella iloissaan, sillä hänen lahjansa on, että hän pääsee kerrankin katsomaan esityksen katsomossa. Kaikki ystävät trapetsitaiteilijoista pelleihin ja voimamieheen esittävät Momon lempitemput. Momo on haltioissaan! Lahjaa ei aina tarvitse kääriä pakettiin.

3D-animaatiosarja on brittiläisten palkittujen animaattoreiden Ian Mackinnonin ja Peter Saudersin käsialaa. Palkittu parivaljakko on tehnyt nukkeanimaatioita yli 30 vuotta, ja he ovat tehneet yhteistyötä mm. ohjaaja Tim Burtonin kanssa. Pikku Kakkosessa on nähty heidän työtään mm. Eki eläinlääkäri ja Lilli ja kukkaisystävät –sarjoissa.

Pikku prinsessa

(The Little Princess)
Pikku Kakkosessa tiistaina 23.12. klo 6:53

Pikku prinsessan joulu
Pikku prinsessan joulu Kuva: Yle pikku prinsessa

Voimakastahtoinen Pikku prinsessa saa usein koko hovin henkilökunnan sekaisin, mukaan lukien äitinsä ja isänsä. Tahtomattaan Pikku prinsessalle tapahtuu asioita, jotka aikuiset näkevät ihan toisesta näkökulmasta.

Joulujaksossa Pikku prinsessa haluaa olla kiltti päästääkseen koristelemaan kuusen. Päivän aikaan tosin Pikku prinsessa päätti järjestää lumisateen tyynyn höyhenillä, ratsastaa koiransa ja kissansa vetämässä korissa kuin joulupukki ja taiteili perunamuusista lumiukon sillä seurauksella, että jäähyrappu odotti Pikku prinsessaa.

Pikku prinsessa onnistuu koko päivän olemaan kiltti, vaikkei ”kiltteys ole yhtään kivaa”, ja nelivuotias on onnesta ymmyrkäisenä, kun kuusen koristelu odottaa. Pikku prinsessa lähtee keskellä yötä ilman vanhempiensa lupaa ihailemaan kuusta, ja isosta halista seuraa kuusen kaatuminen. Jäähyrapulla istuminen ei tällä kertaa haittaa, sillä rappu on ihan lähellä kuusta. Joulu voi pelastua näinkin.

Pikku prinsessa on palkitun brittipiirtäjän Tony Rossin kuvittamiin kirjoihin perustuva sarja. Ross on briteissä tunnetuin meilläkin nähdyn Hirveä Henrin tv-hahmosta. Ross on työskennellyt myös sarjakuvapiirtäjänä.

Ritari Mikke ja joulupukin apuri

(Mike the Knight and Santa’s Little Helper)
Pikku Kakkosessa tiistaina 23.12. klo 7.37

Ritari Miken joulu
Ritari Miken joulu Kuva: Yle ritari mikke

Ritarikokelas Mikke asustelee keskiaikaisessa linnassa, ja kouluttautuu ihan oikeaksi ritariksi seuraten isänsä jalanjälkiä. Miken parhaat kaverit ovat hänen velhokoulutuksessa oleva Viivi-sisko ja lohikäärmeet Roihu ja Roisku. Eikä Mikke tietenkään olisi oikea ritari, ellei hänellä olisi uljasta hevostaan, Galahadia. Yhdessä nämä neljä lähtevät pelastamaan milloin mitäkin, ja vaikka tarkoitus on hyvä, niin joskus Miken toimet aiheuttavat kaaoksen ja Viivin taiat epäonnistuvat surkeasti.

Miken kotilinnaan koittaa joulu, ja kuusen alle on ilmestynyt useita houkuttelevia paketteja. Niihin nyt ei vielä saisi koskea, mutta kuka lapsi voi vastustaa kiusausta, joten kaikki neljä ryntäävät lahjakasan kimppuun. Kaikille muille, jopa Galahadille, löytyy lahja, mutta Mikken näyttäisi jäävän ilman. Onko Mikke joutunut tuhmien lasten listalle?

Asialle täytyy tehdä jotain, ja Mikke sonnustautuu haarniskaansa ja aikoo ystäviensä kanssa jakaa lahjat pukin puolesta. Jos ei sillä pääse kilttien lasten listaan, niin millä sitten. Joulupukin nauttiessa yhdessä talossa jouluherkkuja, pistävät kaverukset tuulemaan. Innokkuus ei korvaa taitoa, ja kaikki lahjat tuhoutuvat onnettomuusketjun lopputuloksena. Mikke on surkea, sillä loppujen lopuksi hän ajatteli vain itseään, eikä muita lahjansaajia. Joulupukki ei ole moksiskaan, sillä joulun taika tehoaa, ja lahjat korjaantuvat. Mikke ei ollut suinkaan väärällä listalla, vaan pukki kaivaa reestään Mikelle oman kelkan, jonka avulla Mikke voi jakaa loput lahjat. Joulun ilo on jaettu ilo!

Ritari Mikke on ranskalaissyntyisen Alexander Barin käsialaa, ja muista hänen luomistaan hahmoista myös Kimmo Kuu on nähty Pikku Kakkosessa. Ranskalais-venäläisen pariskunnan poika on asunut suurimman osan elämästään Lontoossa, ja Barilla on lakimiehen paperit. Animaatiomaailma on vienyt Barin mennessään, ja hän haluaakin kehittää aina valmiin konseptin ymmärtäen niitä liike-elämän lainalaisuuksia, joita ilman tuotteita ei voi kaupallistaa. Uusin yhteistyöhanke on yhdessä alkuperältään suomalaisen lasten leikkipaikkavälineiden valmistamisesta alkanut Lappset-konsernin kanssa, josta Bar kertoo nettisivuillaan.

Postimies Pate ja joulukuvaelman hevonen

(Postman Pat and the Christmas Panto Horse)
Pikku Kakkosessa torstaina 25.12. klo 7.37

Postimies Pate ja joulukuvaelman hevonen
Postimies Pate ja joulukuvaelman hevonen Kuva: Yle postimies pate

Viherlaakson koululla valmistaudutaan joulunäytelmän harjoituksiin, kun Pekka soittaa postitoimistosta Patelle, ja kertoo, että erikoiskuljetus odottaa toimitusta. Pate rientää Jessi-kissan kanssa postinjakelukeskukseen, jossa Patea odottaa joulunäytelmän hevospuku.

Koululla ollaan vähän huolissaan, sillä hevospuvun lisäksi pääosan esittäjä Lissu on lähtenyt Poppeli-hevosensa kanssa ratsastamaan. Kaikki menee aluksi ihan hyvin, mutta sitten alkaa sataa lunta. Poppeli vihaa lunta ja suuntaa Lissun käskyistä huolimatta kohti suojaa. Vanhasta postitalosta parivaljakko saa katon päänsä päälle, ja Lissu soittaa apua. Onneksi Patella on autossaan moottorikelkka, jolla on hyvä huristella hangilla. Poppelin kavionjäljet jäävät lumen peittoon, ja Patella alkavat keinot loppua. Onneksi Lissu on päättänyt harjoitella näytelmän lauluosuutta, ja joululaulun sävelet johtavat Paten vanhaan postitaloon.

Poppeli ei suostu noudattamaan ihmisten käskyjä, ja taas Patella välähtää: hänen autossaan on hevospuku, jota lähtevät noutamaan Lissun isä Artturi ja tämän ystävä Lennu. Hevospukuun sonnustauneet Artturi ja Lennu pystyvät huijaamaan Poppelin palaamaan kotinurkille.

Rebecca Stevensin kirjoittama tarina saa Pikku Kakkosessa ensiesityksensä Suomessa. Briteissä tämä sarjan 7. tuotantokauden 26. jakso nähtiin 20.12. 2013.

Kasper ja Liisa – Maailman paras joulu

(Gaspard and Lisa – Our Best Christmas Ever)
Pikku Kakkosessa perjantaina 26.12. klo 7.15

Kasperin ja Liisan joulu
Kasperin ja Liisan joulu Kuva: Yle kasper ja liisa

Kasper ja Liisa odottavat innokkaina joulua ja tietenkin joulupukkia. Kasper on kirjoittanut jo kirjeenkin pukille, mutta Liisa on vasta aikeissa. Kumpikin on suunnattomasti ihastunut maailman ainoaa lumisadepalloon, jossa on heidän kotikaupunkinsa, Pariisin maamerkit ja heidän kotikorttelinsa.

Kaverusten pettymys on suuri, kun lumisadepallon häviää lelukaupan ikkunasta: eräs mies on ostanut sen omalle pojalleen. Voi ei. Juuri kun Liisa oli päättänyt kirjoittaa pukille, että vaikka haluaa ihanan pallon, hän kuitenkin iloitsee, jos Kasper saa sen. Ja samaa oli toivonut Kasperkin.

Jouluaatto lähestyy, joten Kasper haluaa antaa jotain lahjaksi Liisalle, joka myös miettii lahjaa Kasperille. Kasper on joutunut taluttamaan pyöräänsä, kun sen töötti on rikki. Liisa puolestaan ei pystynyt piirtämään loppuun äidilleen tarkoittamasta piirroksesta, kun häneltä loppu keltainen väri, jolloin aurinko jäi värittämättä. Kumpikin on tehnyt sen mitä ystävät tekevät: kuuntelevat toisiaan, ja niin kumpikin saa käyttökelpoisen ja mieluisan lahjan.

Mutta vielä on yllätyspaketit kummallekin. Mitä ihmettä: niistä kuoriutuu sekä Kasperille että Liisa omat lumisadepallot. Mutta kaupan ikkunassahan oli maailman ainoa. Kuka onkaan tuo punapukuinen mies, joka katoaa kuin taikasauvan iskusta. Joulupukki taisi sittenkin lukea lahjatoivekirjeet!

Pipsa Possun joulu

(Peppa Pig Christmas Special)
Pikku Kakkosessa perjantaina 26.12. klo 7.27

Pipsa Possun joulu
Pipsa Possun joulu Kuva: Yle pipsa possu

Pipsa ja hänen Jyri-veljensä ovat kirjoittaneet joulupukille kirjeen, ja he lähtevät viemään niitä postiluukkuun. Samaan syssyyn ilmestyvät paikalle kaikki Pipsan kaverit, jotka kertovat Pipsalle, mitä kukin toivoo saavansa. Pipsa itse toivoo jojoa.

Koko perhe lähtee joulukuusen hakuun, eikä isä Possulle ihan mikä kuusi tahansa kelpaakaan, vaan neiti Kanin kuusipuodista isä kantaa kotiin suurimman kuusen. Päivä vierähtää jo illaksi ennen kuin isä kuusineen on kotona.

Pipsa haluaa valvoa, kunnes pukki tulee, mutta uni vie voiton. Katolta kuuluu yöllä jotain painavaa askellusta, ja kukas se savupiipusta tupsahtaa, jollei joulupukki itse. Kaikessa hötäkässä pukki on kadottanut lahjalistansa, mutta ei hätää, sillä Pipsahan muistaa kaikkien lahjat. Joulu on siis sittenkin pelastettu ja pukki oppii käyttämään etuovea savupiipun sijasta. Vielä kun lähdetään lumipalloleikkisotaan mummin ja ukin kanssa, ei riemulla ole rajoja.

Eikä kannata ihmetellä, jos teidänkin perheessä röhkitään tavallista enemmän, sillä Possujen perhe röhkii aina välillä puheen lomassa; niinhän possut tekevät. RÖH! Lisää tekemistä Pipsan kanssa löytyy englanninkielisestä osoitteesta Peppa Pig -sivustosta ja Pipsalle on omistettu myös kokonainen puuhapuisto Englannissa.

 • Pikku Kakkosen syyskuun tärpit

  Pikku Kakkosen arki-illoissa on aina teema.

  Pikku Kakkosen syksyssä on monenmoista mukavaa tarjolla pientä katsojaa varten! Maanantaina käydään koulua, tiistaina katsellaan posteja, keskiviikkoisin liikutaan, torstaisin opetellaan kaveritaitoja ja perjantaisin pohditaan Jaakkopedian toimistossa maailmaa.

 • Jönneli - komediasarja lapsille

  Jönneli on uusi, lapsille suunnattu komediasarja.

  Jönneli on 4-7 -vuotiaille suunnattu lasten komediasarja, jossa seikkailevat arkkityyppiset hahmot satumaisessa maailmassa. Jönneli nähdään lauantaiaamuisin 29.8. alkaen Pikku Kakkosessa ja Areenassa.

 • Salasaaren seikkailijat Pikku Kakkosessa

  Seikkailijalapset lentävät mukaan keskelle satua.

  Salasaaren seikkailijat on uusi sarja, jonka jokaisessa jaksossa kaksi 6-8-vuotiasta lasta pääsee lentämään kuumailmapallolla keskelle satua. Salasaarella lapsi otetaan vastaan seikkailijana - pystyväna, sinnikkäänä, kekseliäänä - sellaisena, jona jokainen lapsi ansaitsee tulla nähdyksi. ”Sinä olet sopiva!” lauletaan Salasaarella.