Hyppää pääsisältöön

Millä rahalla Samuel L. Jackson saatiin suomalaiselokuvan tähdeksi?

Timo Vuorensola
Timo Vuorensola Kuva: Thomas Hagström, Olli Laine / Yle iron sky the coming race

Elokuvabisnes on murroksessa, sekä elokuvien tekeminen että esittäminen on digitalisoitunut. Rahoituskuviot elävät: elokuvateattereilla pyyhkii hyvin mutta DVD-myynti on romahtanut Netflix ja muut digialustat sekoittavat pakkaa.

Stradan Marjutille kotimaista leffabisnestä avaavat Iron Sky -elokuvien ohjaaja Timo Vuorensola, Suomen toistaiseksi kalleimman elokuvan, (Big Game) tuottaja Petri Jokiranta sekä elokuvatutkija Outi Hupaniittu ja elokuvakriitikko Kalle Kinnunen.

Elokuvatuottaja Petri Jokiranta
Elokuvatuottaja Petri Jokiranta Kuva: Ghadi Boustani / Yle petri jokiranta

Kun ostan elokuvalipun, kuka rahani saa? Entä millä rahalla niitä leffoja tehdään? Onko leffojen tekeminen tuottoisa bisnes? Ohjaaja Timo Vuorensola kerää parhaillaan rahoitusta Iron Sky –elokuvan jatko-osalle. Iron Sky The Coming Race –elokuvan on määrä tulla ensi-iltaan vuoden 2016 aikana.
Elokuvatutkija Outi Hupaniittu
Elokuvatutkija Outi Hupaniittu Kuva: Thomas Hagström / Yle outi hupaniittu

Toistaiseksi Suomen kallein elokuva on 8,5 miljoonan euron budjetilla tehty, keväällä 2015 ensi-iltaan tuleva Big Game. Sen pääosassa nähdään Hollywood-tähti Samuel L. Jackson. Tuottaja Jokiranta kertoo haluavansa tehdä kansainvälisiä elokuvia, koska kotimaiset markkinat ovat liian pienet. ”Pieni kielialue rajoittaa, joten jos elokuvalle halutaan laajat yleisöt on sen oltava pääsääntöisesti englanninkielinen” Jokiranta kertoo.
Elokuvakriitikko Kalle Kinnuen
Elokuvakriitikko Kalle Kinnuen Kuva: Ghadi Boustani / Yle Kalle Kinnunen,kalle kinnunen

Outi Hupaniittu selvittää, millä rahalla kotimaisia elokuvia tehdään, ja kuka saa pääsylippujen tulot. Elokuvakriitokko Kalle Kinnunen avaa Iron Sky –elokuvan levitys- ja piratismiongelmaa; virheestä oppineina tekijät aikovat onnistua jatko-osansa kanssa.
Kommentit
 • Avaruusromua: Viestejä avaruudesta?

  LGM-1 ja muut pulsarit soivat uudessa musiikissa.

  Nuo säännölliset pulssimaiset signaalit vaikuttivat siltä kuin joku lähettäisi niitä tarkoituksella, kuin joku tahtoisi ottaa meihin yhteyttä. Niinpä tähtitieteen opiskelija Jocelyn Bell Burnell alkoi kutsua tuota signaalia lähettävää avaruuden kohdetta nimellä LGM-1, Little Green Men One. Hän oli juuri löytänyt ensimmäisen milloinkaan havaitun pulsarin. Nyt yli puoli vuosisataa myöhemmin pulsarit soivat uudessa musiikissa. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Ottaisitko taksikuskin mukaasi ostoksille tai oopperaan?

  Tulevaisuuden taksi voisi tarjota seuraa yksinäiselle.

  Hämmästyin hieman, kun Posti kuljetti kotiin ja asensi paikalleen verkkokaupasta ostamani kodinkoneen ja vei vielä mennessään kierrätettäväksi vanhan laitteen. Kuinka kätevää! Tällaista palvelujen yhdistelyä tarvitaan lisää.

 • Avaruusromua: Kaikki maailman etätyölaiset, rentoutukaa!

  Etätyössäkin voi stressaantua, musiikki auttaa!

  Etätyö on työtä, jota ei tehdä työpaikalla, vaan jossakin muualla. Jotkut ovat sitä mieltä, että etätyö on vähemmän stressaavaa kuin niin kutsuttu toimistotyö, ehkä siksi, että etätyössä työntekijä kokee olevansa vapaampi. Amerikkalainen Ken Elkinson tekee musiikkia yhä kasvavalle etätyöntekijöiden joukolle. Hän on sitä mieltä, että etätyössäkin voi stressaantua ja siihen voi auttaa esimerkiksi musiikki. Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri