Hyppää pääsisältöön

Normaalit ja Huikentelevaiset

Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko
Markus Kajo katsoo kameraan vähän vähemmän epäluuloisen näköisenä kuin yleensä. Kuvan taustapiirroksessa symboloivat ideoita, kysymyksiä ja simahtaneita ideoita hehkulamput ja ?-merkit. Piirtö: A. Väisänen / YLE, Foto: Hra H. Hinkka (YLETÖN). Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko Kuva: Yle / Annukka Palmén-Väisänen ajatusten miljoonalaatikko

Normaalit voi juhlia juhannusta, joulua, pääsiäistä, Hanukaa, Kwanzaata, Ramadania, Omisokaa, Halloweentä, itsenäisyyspäivää tai äitien- ja isäinpäivää tai (kiinalaista, venäläistä tai jotain muuta) uutta vuotta, tahi jotain vieläkin eriä, isohkon ihmisporukan, kansan, tai kansanosan mielestä perinteisen tuttua ja tärkeää asiaa.

Mutta huikentelevaiset voi juhlia sitä kun auringon rektaskensio ja deklinaatio ovat pienimmillään, tai sitä, että märät tulitikut eivät syty palamaan ja joutuu telttailemaan viluissaan ja pimeissään, taikka voivat he juhlia sitä, millaista olisi kuvitella että on itse neliskanttinen, ontto, hyvin kevyt mutta voimakkaan pintajännitteinen, kopautettaessa lievästi tyhjää kaikuva, muovista tehty ja auringossa haalistuneen likaisenvalkoisen värinen, tahi sitä, että jos suu on tiukanpienessä, pyöreässä vihellysasennossa ja yrittää sanoa ”iii” siitä tulee väkisin ”Yyy” (Saksassa Üüü).

Normaalit voi rakentaa kottaraisille tai tilhille kottaraisten tai tilhten linnunpöntön.

Huikentelevaiset voi rakentaa kolmekymmenmetrisen maston huippuun hiilikuitupöntön kaksisataaviisikymmenkiloisille merikilpikonnille tai yli metrisille hauille, niin että on asennettu sisääntuloreitiksi järvestä tai merestä nouseva, vedellä täytetty, halkaisijaltaan n. kaksimetrinen akryylinen sisääntulo- ja ylösnousuputki sille hauelle tai merikilpikonnalle sinne tuulessa huojahtelevan maston latvapönttöön, kun eihän ne mitään kuivia portaita osaisi nousta, hauki ainakaan, ja tukehtuisihan se hauki jos ei olisi koko ajan vettä ympärillään. Mutta vedellä täytetyssä sisääntuloputkessa ei hätäpäivää, sen kun uit ylös hauen- tai merikilpikonnanpönttöösi ja kahtelet maisemia sieltä!

Ja pöntössä sisällä sohvat ja kirjoituspöydät ja Le Corbusier-tuolit, ja panssarilasi-ikkunissa Jukka Rintalan suunnittelemalla, merivedenkestävällä kuodella varustetut ikkunaverhot ja kaikki semmoiset huonekalut ja tekstiilit ja talous- ja keittiötavarat hämmästyttävän osaavasti ja syvähehkuisesti lakattuine, bentleynsyvämetallivärisine hedelmävateineen joissa eri väri sisä- kuin ulkopuolella -

(Esim. ulkopuoli käsintaottua, kiillotettua kultaa ja sisäpuoli erittäin syvähehkuista, auringonvalon ja katselukulman mukaan alati muuttuvaa sinistä, tai ulkopuoli yönsinistä, lähes mustaa ja sisäpuoli sitä hehkuvaa, kypsää mutta ytimekästä oranssia, jota voi nähdä vain joidenkin eläinten silmissä kirkkaassa auingonvalossa, ja joissakin valokuvissa jos rajaa ruskamaisemasta juuri oikean, muutaman pikselin kokoisen alueen yhdestä ainoasta oikeainvärisestä oranssista lehdestä.)

- sekä krominvärisine Alessin ”avaruusalus”-sitruunanpuristimineen, ja paistinpannuineen joita myydään kuuluisan tv-kokin naamalla, ja tietenkin vedellä on täytetty se hauen ja merikilpikonnan pönttö, jossa maltillinen, biologisen kellon mukaan säätyvä led-valaistus, sekä asianmukaiset mutta tyylikkäät opasteet uloskäynnille, sähköpääkeskukseen, wc:hen ja Bocadolobon Black Diamond -kassakaapille, ynnä nettiradiosta valittu ambienttimusiikkikanava luomassa ajanmukaista tunnelmaa heille lievästi jatsennetun semibossanovaäänimaton avulla, kerraten mm. 1960-luvun elokuvamusiikkisuosikkeja, toivon mukaan muodostuen tämä heille ylettömän kiitetyksi ratoksi.

Normaaleilla voi olla Biathlon tai Triathlon tai joku sellainen.

Mutta huikentelevaisilla voi olla Siathlon tai Lehmäthlön, Pussiahmathlon, Oravathlon, tai Kuumailmapuhallinthlon, Kuonanpoistothlon, Rallatteluthlon, Koiransonnathlon, Röntgenthlön, Kyykkysillään kirjanhyllyn päällä, kädet ”kanansiipinä” kanana olothlon (niin että sormenpäät on kainaloissa ja heiluttaa kyynärvarsia ja samalla kaakattaa), Karvattomakseen ajeluttamathlon, Räkämällithlön, Kuivien teepussien silmälasinsankoihin ripustuksethlon, Tarttumattomuuksettomuuksissaanthlon, Laskiämpärithlön, Hikkathlon ja Nuorempi konstaapelithlon.

Normaalit voivat käydä katsomassa, miten Selma-tädin entinen naapuri jakselee vanhainkodissa.

Huikentelevaiset voivat sukelluspuvussa ja led-valaistu pakastevasta päässään yöllä kiivetä työntömitan kanssa lipputangon latvaan katsomaan miten paksu sen sipulimainen, alumiininen nuppi on ohuimmasta kohdastaan. (12mm.)

Normaalit voi uida koiraa, selkäuintia, sammakkoa, kroolta, käsipohjaa tai perhosta.

Mutta huikentelevaiset voi uida komiteaa, sisäministeriötä, tuomaskuonaa, saksalaisen üün pilkkuja, tämäkin vielää, paakkuuntumisenestoainea, eilistä, verrokkiryhmää tai Buon giorno Don Corleonea. Ehkä jotkut heistä jopa liian hervotonta, yliuuveloa, rivoa, tavattomaa, laitonta, laksatiiviyllätykseä tai taas poissa tolaltaanta.

Normaalit voi valehdella hädässä.

Huikentelevaiset voi ottaa 3 lomapäivää ja matkustaa eri paikkakunnalle, valehdellen siellä tuiki tuntemattomille kaiken maailman pikkuasioita ja isompia ihan vain omaksi ratokseen yötä päivää, ja palata sitten hykerrellen takaisin kotipaikkakunnalle ja töihin, virkistyneenä.

Normaalit voi puhua kalafileistä, sipulista, voista ja makkarasta.

Huikentelevaiset voi puhua kanan koipi-reisistä, vaikkei yhdelläkään kanalla koko maailmassa ole, tai ole evoluution historian aikana ikinä ollut koipireittä - sen enempää kuin niillä olisi levitaation, yhtäkkia paperiseksi sammakoksi muuttumisen, silmistä metallinkin läpi porautuvien lasersäteitten ammunnan, pakonomaista ja tautotonta käkenä kukkumisen, jodlaamalla piimän kefiiriksimuuntamisen, unissasaarnaamisen, kylmälaiteasentamisen, nekromantian tai opiskelematta saavutettua, synnynnäistä ja huippuedistynyttä urkujensoiton (myös jalkio!) lahjaa.

Normaalit voi harvinais-nimeksi enintään antaa että Hilda, Gilda tai Hulda.

Huikentelevaiset voi antaa että Rilda, Räldä, Röldä, Skäldä, Sköldä, Sköldä-Padda, Ünkli, Fffgppa, tahi Krl-nhssa, !gaap-_¾ƙʢḝ4±·, Votvoti tai Hutvota.

Normaalit voi loikoilla, leikitellä, käveleskellä, puhella, uneksia, vilvoitella tai lämmitellä.

Huikentelevaiset voi käähistellä, kurlautuksennella, kirahtua, oljennella, reisilihastella, rötvistäytyä,
turjottua, meuruta, mukaansatempautua, tahi olla aateloitumaisillaan, kuukausitolkulla; osa jopa vuosia.

Siinä joitakin normaalten ja huikentelevaisten eroja.

Lienenkö unohtanut joukosta joitakin oleellisia jomman kumman ryhmän toimia?

Ai niin!

Huikentelevaiset voivat olla pakonomaisia, pakinaa lukiessaan, kokeilemaan omaäänisesti että jos suu on tiukanpienessä, pyöreässä vihellysasennossa ja yrittää sanoa ”iii” siitä tulee väkisin ”Yyy” (Saksassa Üüü).

Sen sijaan normaaleille riittää asian luku silmillä pakinasta, ja sen todenta aivoilla päättelemälllään.

(Voi-voi.)

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Näkökulmat