Hyppää pääsisältöön

Possun elämä syntymästä viimeiselle matkalle teurastamolle

Possuja.
Possuja. Kuva: Yle MOT,sikala

Possun elämä syntymästä viimeiselle matkalle teurastamolle videoklippeinä.

1. ALKU

Emakko on porsitushäkissä 4-5 viikkoa. Häkin tarkoitus on estää emakkoa tallomasta porsaitaan. Ruotsissa häkit ovat kiellettyjä, mutta siellä pikkuporsaita kuolee enemmän kuin Suomessa. Suomessa emakolle syntyy noin 10-14 porsasta kaksi kolme kertaa vuodessa. Suomalaisilla sikatiloilla joka viides porsas kuolee ennen vieroitusikää.

2. KASTROINTI

Huom! Kuvat voivat järkyttää.

Neljän päivän iässä porsas saa tatuoinnin korvaan, rautapistoksen ja urosporsas kastroidaan, eli niiden kivekset leikataan pois. Suomessa porsaat saavat nykyään kipulääkettä, mutta niitä ei puuduteta. Kastrointi tehdään sen takia, että pieni osa karjuporsaista erittää lihaan karjunhajua, jonka kuluttajat kokevat epämiellyttäväksi.

Tässä iässä sianhännät myös typistetään muualla paitsi Suomessa ja Ruotsissa. Hännän typistäminen on EU:ssa kiellettyä, mutta kieltoa noudattavat vain Suomi ja Ruotsi. Myös typistäminen tehdään ilman puudutusta. Possu voi oireilla huonoa oloaan puremalla toisen porsaan häntää. Kastrointia selittää videolla Sikayrittäjien puheenjohtaja Martin Ylikännö.

3. VIEROITUS

Neljän viikon ikäisenä possu vieroitetaan emakosta. Silloin pikkupossut ovat hyvin alttiita sairauksille, ja ripuliepidemiat ovat tavallisia. Jos useat possut saavat ripulin, koko osasto saa antibiootteja veden tai ruuan kanssa. Tässä videossa possu saa antibioottipiikin niveltulehdukseen.

4. ELÄMÄN TARKOITUS

Viisi kuusi viikkoa vanha porsas painaa jo 10-12 kiloa. Se kasvaa puoli kiloa päivässä. Sika on perinteisesti sanottu olevan yhtä älykäs kuin koira. Uusien tutkimusten mukaan että sika saattaa olla jopa koiraa älykkäämpi.

Tonkiminen ja pureskelu kuuluvat sian voimakkaimpiin käyttäytymistarpeisiin. Suomen sikaloissa on muovisia letkuja tai palloja, joita siat voivat pureskella. Lehtisilppua annetaan tonkimiseen. Lelut voivat ehkäistä hännänpurentaa.

5. LIHASIKALAAN

Kahdeksan yhdeksän viikon ikäisenä ja 30 kilon painoisena porsas viedään porsastuotantosikalasta lihasikalaan. Yhdistelmäsikalassa porsas syntyy samalla tilalla, jossa se kasvaa teuraskypsäksi asti.

6. VIIMEINEN MATKA

Porsas elää lihasikalassa 100 päivää, jossa se kasvaa noin satakiloiseksi. Sen jälkeen se ajetaan teurastamolle. Kuvassa emakko on lähdössä teurastamoon. Emakot teurastetaan muutaman vuoden ikäisenä.

Kuvaaja: Taisto Lapila

Lähteet: Haastattelu sikayrittäjien puheenjohtajan Martin Ylikännön kanssa, Eläintautien torjuntayhdistys ETT, sikatieto.fi, eläintieto.fi, Elina Lappalainen: Syötäväksi kasvatetut

Ylen bakteeripaketti

MOT: Superbakteeri kinkussa
Esitetty TV1:ssä 15.12.2014.
Yle Areenassa

Spotlight: Bakteeripommi (tekstitetty suomeksi)
Esitetty Yle Fem -kanavalla 16.12.2014.
Yle Areenassa

Otsikkoa tarkennettu 28.1.2018.

Eläimet

Kuluttaja-aiheet

Kommentit