Hyppää pääsisältöön

Päivä eläinlääkärin matkassa

eläinlääkäri kotitoimistossaan
eläinlääkäri kotitoimistossaan Kuva: Emmakaisa Jokiniemi päivä eläinlääkärin matkassa

Monen hevostytön ja –pojan toiveammatti on eläinlääkäri, mieluiten hevoseläinlääkäri. Työ kuulostaa hevosystävästä houkuttelevalta, kun saa olla hevosten kanssa koko päivän.

Liisa Harmo on toiminut hevoseläinlääkärinä yli 30 vuotta. Avustajansa Janeten kanssa hän työskentelee ympäri pääkaupunkiseutua. Päivä Liisan matkassa osoitti, että hevoseläinlääkärin matkasta ei vauhtia puutu.

7.00-9.00 Puhelinaika.

Liisa on pyhittänyt aamut puhelinvastaanotolle, jolloin hevosenomistajat voivat varata eläinlääkärin aikoja. Puhelin soi taukoamatta ja kalenteri täyttyy tasaisen varmasti ensi viikon kohdalta.

Aamusta alkaen Liisan työpäivässä mukana ovat sekarotuiset Hipsu ja Lysti, jotka torkkuvat lattialla Liisan puhuessa puhelimessa. Hieman ennen yhdeksää koirat kuitenkin valpastuvat, kun ne tietävät, että on aika lähteä päivän kierrokselle.

Kaksi koiraa
Kaksi koiraa Kuva: Emmakaisa Jokiniemi päivä eläinlääkärin matkassa
eläinlääkärin apulainen istuu autossa
eläinlääkärin apulainen istuu autossa Kuva: Emmakaisa Jokiniemi päivä eläinlääkärin matkassa

9.00-9.45 Matka Ruskeasuolle.

Liisan avustaja Janette Niemi kaartaa autolla pihaan ja on aika kääntää nokka kohti päivän potilaita. Ensimmäinen etappi on Ruskeasuon talli.

9.45-10.30 Paisepotilas, ontumatutkimus ja pari rokotusta.

Ruskeasuolla meitä odottaa paisepotilas. Hevosella on niskassa kookas paise, joka on hoidettu jo aikaisemmin. Ensin Lissu päättää katsoa paiseen ultraäänellä varmistaakseen, ettei niskaan ole päässyt vierasesineitä, kuten hiekanmurua.

eläinlääkäri tutkii instrumenttiaan
eläinlääkäri tutkii instrumenttiaan Kuva: Emmakaisa Jokiniemi päivä eläinlääkärin matkassa

Kuvissa ei näy mitään, mutta paise on silti puhkaistava. Janette tuo Liisalle talliin kaikki tarvittavat välineet. Kuuluu paljon rutinaa, ympärillä olevien ihmisten katseet kääntyvät pois ja hevosta pidellyttä naista alkaa heikottaa.

eläinlääkäri tutkii hevosta
eläinlääkäri tutkii hevosta Kuva: Emmakaisa Jokiniemi päivä eläinlääkärin matkassa

eläinlääkäri tutkii hevosta
eläinlääkäri tutkii hevosta Kuva: Emmakaisa Jokiniemi päivä eläinlääkärin matkassa

Hetken päästä Liisa toteaa: “Valmista tuli”.

10.30-10.45 Ajo Espooseen.

Liisa liikkuu lähes koko pääkaupunkiseudun alueella, minkä vuoksi joinakin päivinä ajamista on työpäivän aikana paljon. Liisa hoitaa hommia autoon rakennetussa toimistossa sillä aikaa, kun Janette ajaa navigaattorin opastamana meidät uuden potilaan luo.

10.45-11.15 Hevosen lopettaminen Espoossa.

Toisella tallilla Lissun tehtävä on päästää vuosia palvellut ratsastuskoulun hevonen vihreämmille laitumille. Hevosen jalat ovat niin rikki, ettei siitä ole enää ratsuksi.

Hevonen mussuttaa tyytyväisenä porkkanaa tallimestarin kanssa, kun saavumme tallin pihaan. Ensin Liisa antaa hevoselle rauhoittavaa ainetta, sitten lihaksia rentouttavaa ainetta. Sen jälkeen on vuorossa nukutusaine, jotta hevonen kaatuu Janeten avustamana maahan.

eläinlääkäri tutkii hevosta
eläinlääkäri tutkii hevosta Kuva: Emmakaisa Jokiniemi päivä eläinlääkärin matkassa

Kun hevonen makaa rauhallisesti kyljellään, Liisa antaa sille viimeisen piikin, lopetusaineen. Muutamassa minuutissa hevonen lakkaa hengittämästä. Liisa varmistaa vielä ennen lähtöä, että sen sydän on pysähtynyt. Hiljaista on, hevonen on jo kaukana poissa.

11.15-11.45 Jälleen ajamista, jonka aikana Liisa puhuu puhelimessa.

eläinlääkäri tutkii hevosta
eläinlääkäri tutkii hevosta Kuva: Emmakaisa Jokiniemi päivä eläinlääkärin matkassa
11.45-13.00  Rokotuksia ja raspaus.

Raspaaminen jakaa hevosia paljon. Jotkut seisovat lauhkeana kuin lampaat, jotkut pitää rauhoittaa lähes nukuksiin, että niiden suuhun saa koskea.

Tämän päivän raspattava käyttäytyy hyvin asiallisesti. Hevonen katsoo hieman epäluuloisesti Liisaa, joka käynnistää raspauskoneen ja lähestyy tärisevän ja kovaäänisen vehkeen kanssa hevosen suuta. Hevonen antaa Liisan kuitenkin raspata ilman sen suurempaa showta ja viidessä minuutissa koko toimitus on jo ohi.

eläinlääkäri tutkii hevosta
eläinlääkäri tutkii hevosta Kuva: Emmakaisa Jokiniemi päivä eläinlääkärin matkassa

13.00-13.15 Lisää ajamista ja rokotuksia.

Janette ehtii hädin tuskin kääntää auton pihassa, kun Liisa on tehnyt rokotuskierroksen tallissa.

13.15-13.330 Ajamista.

13.30-14.30 Lisää rokotuksia.

Jotkut hevoset eivät ole rokotuksesta moksiskaan, jotkut taas nostavat piikeistä kunnon metelin. Tällä tallilla näemme esimerkin jälkimmäisestä. Rokotettavana on iso ja massiivinen nuori hevonen, joka kaikesta päätellen inhoaa piikkejä yli kaiken.

Ensin hevonen yritetään rauhoittaa suun kautta annettavalla aineella. Janette huijaa hevosta laittamalla rauhoittavaa ainetta kauran ja porkkanoiden sekaan.

hevosen lääkkeet sekoitetaan kauroihin ja porkkanoihin
hevosen lääkkeet sekoitetaan kauroihin ja porkkanoihin Kuva: Emmakaisa Jokiniemi päivä eläinlääkärin matkassa

Sillä aikaa kun odottelemme piikkikammoisen hevosen rauhoittumista, Liisa rokottaa pari muuta hevosta ja hoitaa paperiasioita liikkuvassa toimistossaan.

On aika rokottaa hankala tapaus. Rauhoittamisesta huolimatta, hevonen riehuu karsinassa kuin viimeistä päivää. Se hyppii takajaloille, potkii, kääntää takaosaansa Liisaa kohti ja nostelee päätään. Seison tallin toisessa päässä harja kädessä valmiina pysäyttämään hevosen, jos se rynnii Liisan päälle ulos karsinasta. Pelottaa.

Jossain vaiheessa pelko ottaa vallan, ja joudun menemään ulos tallista. Muutama kolina, kilinä ja tömähdys myöhemmin Liisa ja Janette tulevat ulos tallissa. “Hah, saatiinhan rokotettua”, toteaa Liisa, joka näyttää äskeisestä huolimatta tyynen rauhalliselta.

Hevonen tosin potkaisi yhden kengän irti riehuessaan. Se on tämän operaation vahinkosaldoksi aika vähän.

14.30-15.00 Ajamista.

15.00 Päivän viimeinen potilas. Hevonen, jonka silmä rähmii.

Talli on todella pimeä ja tarkka silmän tutkiminen tarvitsee lisävaloa. Janette pitää taskulamppua, kun Liisa tutkii hevosen silmää.

eläinlääkäri hoitaa hevosta
eläinlääkäri hoitaa hevosta Kuva: Emmakaisa Jokiniemi päivä eläinlääkärin matkassa

Liisa epäilee hevosella vilkkuluomen kasvainta. Hevonen on kuitenkin niin vanha, ettei Liisa suosittele leikkausta. Hevoselle määrätään antibioottitippoja.

15.30 Päivä loppuu.

Päivän kierros on tehty. Janette vie Liisan ja koirat kotiin. Huomenna on taas päivä uusi.

eläinlääkäri kävelee kohti autoa
eläinlääkäri kävelee kohti autoa Kuva: Emmakaisa Jokiniemi päivä eläinlääkärin matkassa

teksti ja kuvat: Emmakaisa Jokiniemi

Kommentit
 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.