Hyppää pääsisältöön

UMO svengaa pikkujoulutunnelmissa

Uuden Musiikin Orkesteri UMO loi joulunalustunnelmaa Pikkujoulusvengit-tv-lähetyksissä 1980-luvulla. Ohjelmissa kuullaan jouluista jazzia hilpeissä tunnelmissa ja solisteina vierailevat mm. Vesa-Matti Loiri ja nuoret Kuusiston veljekset.

Pikkujoulusvengeissä vuonna 1985 UMO aloittaa lähetyksen kappaleilla Rekiretkellä ja Winter Wonderland. Orkesteria johtaa Eero Koivistoinen ja solistina on Otto Berger. Juontajana Järvenpäässä taltioidussa tilaisuudessa on sanavalmis musiikkimies Jukka Virtanen.

Svengien jatkuessa lavalle nousee solistiksi Vesa-Matti Loiri, jonka laulamana kuullaan Varpunen jouluaamuna. Kun solisti vaihtaa laulun huiluun, vitsailee Loiri, miten toisinaan vakavailmeisiksi moititut umolaiset siirtyvät nyt peruslukemista suoraan naurunremakkaan. Pokka pitää kuitenkin huilumiehellä ja orkesterilla Kulkusten tahdissa.

Jaakko ja Pekka Kuusistoa on nähty UMOn etunenässä jo nuorina viulisteina. Joulukuussa 1984 juontaja Jukka Virtanen kutsuu lavalle "sankareita jylhän Kuusiston". – Viulu on mennyt vireestä – mokoma! tuhahtaa nuorempi veljeksistä, jolloin isä Ilkka
Kuusistokin saadaan kuviin mukaan. Joulukuussa 1989 13-vuotias Pekka Kuusisto soitti solistina tyylillä aurinkolasien takaa Joulupukki matkaan jo käy.

Joulukuussa 1990 lähetettiin Pikkujoulusvengit-ohjelmana jo lokakuussa Kodintekniikkamessuilla Helsingin Messukeskuksessa taltioitu konsertti, jossa kapellimestarina on Jukka Uotila. UMOn jazzkonsertissa kuullaan kappaleet: Low Down, solistina Timo Paasonen; Quiet Lady, solistina Pekka Sarmanto (basso) ja Mika Mylläri (saksofoni); Ding Ding Dong, solistina Pentti Lahti (saksofoni); Skylark, solistina Jukka Perko (trumpetti); HipHop; Eye of the Hurriganes, solistina Pepa Päivinen (saksofoni) ja Kari Heinilä (saksofoni); Latin Dance, solistina Fredrik Noren (trumpetti); I hear a Rhapsody, solistina Teemu Salminen (saksofoni).

Teksti: Elina Yli-Ojanperä

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto