Hyppää pääsisältöön

UMO svengaa pikkujoulutunnelmissa

Uuden Musiikin Orkesteri UMO loi joulunalustunnelmaa Pikkujoulusvengit-tv-lähetyksissä 1980-luvulla. Ohjelmissa kuullaan jouluista jazzia hilpeissä tunnelmissa ja solisteina vierailevat mm. Vesa-Matti Loiri ja nuoret Kuusiston veljekset.

Pikkujoulusvengeissä vuonna 1985 UMO aloittaa lähetyksen kappaleilla Rekiretkellä ja Winter Wonderland. Orkesteria johtaa Eero Koivistoinen ja solistina on Otto Berger. Juontajana Järvenpäässä taltioidussa tilaisuudessa on sanavalmis musiikkimies Jukka Virtanen.

Svengien jatkuessa lavalle nousee solistiksi Vesa-Matti Loiri, jonka laulamana kuullaan Varpunen jouluaamuna. Kun solisti vaihtaa laulun huiluun, vitsailee Loiri, miten toisinaan vakavailmeisiksi moititut umolaiset siirtyvät nyt peruslukemista suoraan naurunremakkaan. Pokka pitää kuitenkin huilumiehellä ja orkesterilla Kulkusten tahdissa.

Jaakko ja Pekka Kuusistoa on nähty UMOn etunenässä jo nuorina viulisteina. Joulukuussa 1984 juontaja Jukka Virtanen kutsuu lavalle "sankareita jylhän Kuusiston". – Viulu on mennyt vireestä – mokoma! tuhahtaa nuorempi veljeksistä, jolloin isä Ilkka
Kuusistokin saadaan kuviin mukaan. Joulukuussa 1989 13-vuotias Pekka Kuusisto soitti solistina tyylillä aurinkolasien takaa Joulupukki matkaan jo käy.

Joulukuussa 1990 lähetettiin Pikkujoulusvengit-ohjelmana jo lokakuussa Kodintekniikkamessuilla Helsingin Messukeskuksessa taltioitu konsertti, jossa kapellimestarina on Jukka Uotila. UMOn jazzkonsertissa kuullaan kappaleet: Low Down, solistina Timo Paasonen; Quiet Lady, solistina Pekka Sarmanto (basso) ja Mika Mylläri (saksofoni); Ding Ding Dong, solistina Pentti Lahti (saksofoni); Skylark, solistina Jukka Perko (trumpetti); HipHop; Eye of the Hurriganes, solistina Pepa Päivinen (saksofoni) ja Kari Heinilä (saksofoni); Latin Dance, solistina Fredrik Noren (trumpetti); I hear a Rhapsody, solistina Teemu Salminen (saksofoni).

Teksti: Elina Yli-Ojanperä