Monen mielestä marmeladimakeiset ovat olennainen osa joulupöytää. Nämä aidolla omenasoseella maustetut, täysin väriaineettomat kullankeltaiset kuulat ovat vuoden hitti.
Jotta marmeladin koostumuksesta tulisi juuri oikeanlainen, on käytettävä maissiglukoosia (ei glukoosisiirappia, joka tekee marmeladista valuvaa ja sitkeää). Sitä on ehkä kätevintä tilata netistä, mutta lopputulos on kaiken vaivan arvoinen.
Marmeladikuulat, 30 kpl
500 g omenasosetta (ks. ohje alla)
150 g maissiglukoosia (huom. ei glukoosisiirappia)
15 g omenapektiiniä (apteekista)
825 g sokeria
6 g vettä
6 g sitruunahappoa
(6 g calvadosta)
kanelia ja sokeria koristeluun
Kiehauta omenasose ja maissiglukoosi kattilassa. Yhdistä omenapektiini ja sokeri ja lisää soseeseen. Keitä 107-asteiseksi. Sekoita joukkoon vesi ja sitruunahappo. Mausta halutessasi calvadosilla. Kaada massa silikonimuotteihin, esimerkiksi kakkutikkarimuotteihin. Anna jähmettyä.
Yhdistä puolikkaat pyöreiksi kuuliksi ja pyörittele ne kanelisokerissa.
Omenasose
10–12 vihreää hapanta omenaa
Kuori puolet omenoista ja leikkaa ne lohkoiksi. Keitä lohkot pehmeiksi kattilassa ja soseuta ne tehosekoittimessa. Pese loput omenat ja leikkaa ne lohkoiksi tai kuutioiksi kuorineen. Lisää ne tehosekoittimeen ja soseuta. Paseeraa sose siivilän läpi.