Hyppää pääsisältöön

Superbakteerit sairaanhoitopiireittäin – kuinka moni ihminen on saanut tartunnan vuosina 2007–2014?

Meilahden sairaalan leikkausosasto 2018
Meilahden sairaalan leikkausosasto 2018 Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle sairaalat,Meilahden sairaala,Leikkaus,sote-uudistus,terveydenhuolto

Katso, kuinka moni ihminen on saanut tartunnan antibiooteille vastustuskykyisistä bakteereista. Tartunnat on listattu sairaanhoitopiireittäin vuosilta 2007-14.

ESBL (extended spectrum beta-lactamases). ESBL-bakteerit ovat suolistoperäisiä bakteereita. Yleisin infektio, jonka ESBL-bakteerit voivat aiheuttaa on virtsatieinfektio. Muita infektioita ovat erilaiset vatsanalueen infektiot ja keuhkoinfektiot. ESBL voi tarttua terveydenhoitolaitoksissa. Sitä on löytynyt myös suomalaisista elävistä broilereista ja kaupassa myydyistä broilerilihasta. Moni suomalainen on myös saanut ESBL-bakteerin ulkomaan matkoilta.

MRSA (metisilliiniresistentti Staphylococcus aureus). Suurin osa MRSA-bakteerin aiheuttamista infektioista on lieviä (märkänäppylät, paiseet ja muut ihoinfektiot). MRSA voi aiheuttaa myös vakavia infektioita (leikkaushaavainfektio, keuhkokuume, verenmyrkytys) erityisesti sairaalapotilaille. MRSA voi tarttua terveydenhoitolaitoksissa tai ulkomaanmatkoilla. Stafylokokki tarttuu ihon tai limakalvojen kautta.

VRE (vankomysiinille resistentti enterokokki). Enterokokki aiheuttaa infektioita vain potilaille, joiden vastustuskyky on alentunut. Tavallisin enterokokin aiheuttama infektio on virtsatietulehdus. Sairaalahoidossa oleville potilaille se voi aiheuttaa myös esim. haavainfektion tai vakavan yleisinfektion.

MRSA CC398 Uudenlaisen, ilmeisesti sioissa kehittyneen MRSA CC398 -tyypin on todettu leviävän tuotantoeläimillä myös Euroopassa. Niin sanottu sika-MRSA on Suomessa tarttunut ihmisiin muun muassa sioista, hevosista ja kotieläimistä. Se voi tarttua myös käsittelemällä raakaa sianlihaa.

Suomen kartta ESBL
Suomen kartta ESBL bakteerit,tilastotiede

Suomen kartta MRSA
Suomen kartta MRSA bakteerit,tilastotiede

Suomen kartta VRE
Suomen kartta VRE bakteerit,tilastotiede

Suomen kartta CC398
Suomen kartta CC398 bakteerit,tilastotiede

Lähteet: THL, Evira

Ylen bakteeripaketti

MOT: Superbakteeri kinkussa
Esitetty TV1:ssä 15.12.2014.
Yle Areenassa

Spotlight: Bakteeripommi (tekstitetty suomeksi)
Esitetty Yle Fem -kanavalla 16.12.2014.
Yle Areenassa

Otsikkoa tarkennettu ja pääkuva vaihdettu 28.1.2019.

Terveys

Kommentit