Hyppää pääsisältöön

Viikon fraasirikos: Päivän päätteeksi

Kruununprinsessa Victoria ja Daniel Westling häissään
Ruotsin seuraava kuningatar Kruununprinsessa Victoria ja Daniel Westling häissään Kuva: Wikipedia commons / proline server kruununprinsessa victoria ja daniel westling

Me suomalaiset emme välitä vanhoista tavoista ja protokollasta tippaakaan, mutta olemme avoimen uteliaita kaikkea kuninkaallisten ja eritoten Ruotsin prinsessan Victorian toimiin liittyvää kohtaan.

Kiireessä tehdyt prinsessajutut eivät kuitenkaan aina mene kuninkaallisen protokollan mukaan. Niin kuin nyt Ilta-Sanomien lokakuun lopun juttu siitä, kun prinsessa Victoria vieraili Estonia-muistomerkillä. Kuninkaallisten päiväohjelman selostus päättyi kohtalokkaaseen mainintaan:

Tänä iltana he päättävät päivänsä illalliseen Ruotsin suurlähettilään kotona.

Aristoteleen kantapään hovifraasirikosten valtakunnanmarsalkka kiittää kuulijaamme Heikkiä ilmiannosta ja tuomitsee kirjoittajan päättää päivänsä –idiomin väärästä käyttämisestä arkaluontoisessa paikassa. Päivän viimeinen ohjelma tietysti päättää päivän, mutta jos ihmiset itse päättävät päivänsä, sillä tarkoitetaan elinpäivien päättämistä.

Kyseessä on puhdasoppinen majesteettirikos, mutta toisaalta lehden toimitus ansaitsee palkinnon valppaudestaan, koska se on jälkikäteen huomannut ja poistanut mainitun onnettoman sanamuodon lehden nettisivuilta. Niinpä annamme armon käydä oikeudesta ja määräämme hovikirjoittajan vain hiljentymään päivän päätteeksi Helsingin Vanhassakaupungissa sijaitsevan Ruotsin kuninkaan Kustaa Vaasan puolison Katariina Saksilaisen patsaalla. Ja hattu pois päästä siellä!

Pasi Heikura
aristoteles@yle.fi

Kommentit
 • Kadonneet: kukko, kirjat, painolaatat ja Daniel Medelplanin maine

  Medelplanin puuaapinen edisti lukutaitoa 1700-luvulla.

  Suomessa oli 300 vuotta sitten samanlaisia huolia kuin tänäänkin: miten sivistää kansaa ja estää lukutaitoa katoamasta? Siksi on syytä muistaa Pälkäneen puuaapista. Käsi pystyyn kuka tietää Daniel Medelplanin? (s. noin 1657 Turku – k. 18. elokuuta 1737 Pälkäne) Pelkään ettei moni, vaikka syytä olisi. Katoavaista on maine ja kunnia?

 • Avaruusromua: Maailman vaarallisin olento!

  Homo sapiens on biologian historian tappavin laji.

  Noin miljoonaa eläin- ja kasvilajia uhkaa sukupuutto. Uhan alla olevien lajien määrä on suurempi kuin milloinkaan aikaisemmin ihmiskunnan historiassa. Noin miljoona eläin- ja kasvilajia, joita ei kohta enää ehkä ole. Eikä se siihen lopu. Lajien kuoleminen sukupuuttoon kiihtyy valtavaa vauhtia. Meillä ihmisillä on kyseenalainen kunnia olla biologian historian tappavin laji. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Bertsolari yhdistää ja voimaannuttaa baskit

  Kilpalaulanta on baskien omaperäisen kulttuurin kulmakivi.

  Pohjois-Espanjassa Atlantin rannikolla sijaitseva Espanjan itsehallintoalue Baskimaa on omaperäinen sanan kaikissa merkityksissä. Alueen kieli on mahdollisesti viimeinen jäänne Länsi-Euroopassa ennen indoeurooppalaisten kielten leviämistä puhutusta kieliryhmästä. Baskin kieli, eli euskara on alueen kulttuurin säilymisen perusta.

 • Avaruusromua: Kieli, jota emme ymmärrä

  Voiko tekoäly kehittää oman koneiden välisen kielen?

  Koneet kuuntelevat meitä. Ne ymmärtävät meitä yhä paremmin. Koneet myös puhuvat meille. Ne puhuvat tosin vielä melko alkeellisin tavoin, mutta kuinka kauan? Mikä on puhutun kielen rooli yhä elektronisemmaksi ja digitaalisemmaksi muuttuvassa tulevaisuudessa? Oletko kuullut kielestä nimeltä darkvoice? Kielestä, jota me emme ymmärrä. Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri