Hyppää pääsisältöön

Viikon fraasirikos: Päivän päätteeksi

Kruununprinsessa Victoria ja Daniel Westling häissään
Ruotsin seuraava kuningatar Kruununprinsessa Victoria ja Daniel Westling häissään Kuva: Wikipedia commons / proline server kruununprinsessa victoria ja daniel westling

Me suomalaiset emme välitä vanhoista tavoista ja protokollasta tippaakaan, mutta olemme avoimen uteliaita kaikkea kuninkaallisten ja eritoten Ruotsin prinsessan Victorian toimiin liittyvää kohtaan.

Kiireessä tehdyt prinsessajutut eivät kuitenkaan aina mene kuninkaallisen protokollan mukaan. Niin kuin nyt Ilta-Sanomien lokakuun lopun juttu siitä, kun prinsessa Victoria vieraili Estonia-muistomerkillä. Kuninkaallisten päiväohjelman selostus päättyi kohtalokkaaseen mainintaan:

Tänä iltana he päättävät päivänsä illalliseen Ruotsin suurlähettilään kotona.

Aristoteleen kantapään hovifraasirikosten valtakunnanmarsalkka kiittää kuulijaamme Heikkiä ilmiannosta ja tuomitsee kirjoittajan päättää päivänsä –idiomin väärästä käyttämisestä arkaluontoisessa paikassa. Päivän viimeinen ohjelma tietysti päättää päivän, mutta jos ihmiset itse päättävät päivänsä, sillä tarkoitetaan elinpäivien päättämistä.

Kyseessä on puhdasoppinen majesteettirikos, mutta toisaalta lehden toimitus ansaitsee palkinnon valppaudestaan, koska se on jälkikäteen huomannut ja poistanut mainitun onnettoman sanamuodon lehden nettisivuilta. Niinpä annamme armon käydä oikeudesta ja määräämme hovikirjoittajan vain hiljentymään päivän päätteeksi Helsingin Vanhassakaupungissa sijaitsevan Ruotsin kuninkaan Kustaa Vaasan puolison Katariina Saksilaisen patsaalla. Ja hattu pois päästä siellä!

Pasi Heikura
aristoteles@yle.fi

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri