Hyppää pääsisältöön

Ihmeellinen on elämä

Loppukohtaus elokuvasta Ihmeellinen on elämä (It's a Wonderful Life), USA 1946.
Ihmeellinen on elämä, loppukohtaus. Loppukohtaus elokuvasta Ihmeellinen on elämä (It's a Wonderful Life), USA 1946. jouluelokuva,Frank Capra,Ihmeellinen on elämä,Elämää suuremmat elokuvat,James Stewart

Jokajouluinen klassikko on täällä taas!

Frank Capran vuonna 1946 ohjaama pikkukaupunkitarina Ihmeellinen on elämä kuuluu elokuvahistorian rakastetuimpiin töihin. Monelle se on myös elokuva, jota ilman joulu ei ole joulu.

Ihmeellinen on elämä esitetään Teemalla jälleen joulupäivänä 25.12.2018 kello 12. Areenassa elokuva on katsottavissa kuukauden ajan.

Frank Capra on todennut tarinasta: "Pikkukaupunki. Mies. Hyvä mies, kunnianhimoinen. Mies, jonka aika menee niin täysin muiden auttamiseen, että elämä tuntuu kulkevan hänen ohitseen. Hän toivoo ettei olisi koskaan syntynytkään. Hänen toiveensa täytetään. Vau mikä idea!"

George Baileyllä on ihana vaimo ja ihastuttavia lapsia. Kun George eräänä jouluaattona tulee kotiin, hän on kuitenkin hyvin huonolla tuulella. Georgen pankista on kadonnut suuri summa rahaa. Vararikko, jopa vankila odottaa.

Tilanne vaikuttaa toivottomalta. George harkitsee itsemurhaa ja toivoo ettei olisi edes syntynyt. Toive toteutuu: George näkee, millainen Bedford Fallsin pikkukaupunki olisi ilman häntä.

Elokuvan käsikirjoitus perustuu Philip Van Doren Sternin novelliin The Greatest Gift.

Elokuvan jatkuvan suosion salaisuus piilee paitsi nerokkaassa ideassa, vahvassa tarinassa ja sen hienossa elokuvallisessa toteutuksessa myös suurenmoisessa näyttelijäjoukossa. James Stewartin pääosan lisäksi keskeisissä rooleissa nähdään Donna Reed, Lionel Barrymore, Henry Travers, Beulah Bondi, Gloria Grahame, Ward Bond ja Thomas Mitchell.

Enkeleineen ja ihmeineen Ihmeellinen on elämä on joulusatu, mutta siinä on myös hyvin tummia ja synkkiä sävyjä. Se kertoo siitä, miten jokainen ihminen vaikuttaa niin kovin monen muun ihmisen elämään.

Koettelemusten myötä Georgelle kirkastuu, mikä elämässä lopulta on tärkeää. "Hyvää joulua!"

  • Ihmeellinen on elämä (It's a Wonderful Life), USA 1946. Ohjaus Frank Capra. Pääosissa James Stewart, Donna Reed, Lionel Barrymore, Henry Travers, Beulah Bondi, Gloria Grahame, Ward Bond, Thomas Mitchell.
Ihmeellinen on elämä, ohjaus Frank Capra.
Enkeleitä, onko heitä? Ihmeellinen on elämä, ohjaus Frank Capra. Kuva: Yle Kuvapalvelu james stewart

Uusintatiedot päivitetty 10.12.2018.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa