Hyppää pääsisältöön

Itse tehty voi maistuu juhlahetkeltä

vauva syö ruisleipää
vauva syö ruisleipää Kuva: Yle/ Arja Lento syö

Tuore voi tuoksuvalla ruisleipäviipaleella.
Kuuman perunan päälle sulahtava kultavana.
Aijai.

Kun kollegani Päivi Leinon kanssa kutsuimme ruokakulttuurin asiantuntijoita Arvolataamo-keskusteluohjelmaamme, päätimme kikkailla ja tehdä heihin vaikutuksen pienellä hifistelyllä.
Tekisimme itse voita, alusta asti.
Onnistuiko se?

5 desiä kuohukermaa, vajaa teelusikallinen piimää ja mausteeksi suolaa. Siinäpä kotitekoisen voin petollisen yksinkertaiset valmistusaineet!

Olen itse melkein-voin valmistamisen mestari. Melkein-voita olen saanut syntymään lähes jokaisen kermatäytekakun kuorrutusta vatkatessani.
Voihan lähtee syntymään, kun kermaa vatkataan liikaa.
Miten liikaa on tarpeeksi liikaa?

Erittäin liikaa, opimme, kun työstimme kermaa, sähkövatkain tulikuumana.

Kaikki alkoi kermasta.

Kiehautin vähän vettä pienessä teräskattilassa varmistaakseni, että kattila on varmasti puhdas. Tyhjään kattilaan kaadoin puoli litraa kermaa. Käytin laktoositonta, mutta mikä tahansa kuohukerma käy.
Lämmitin varovaisesti, sillä kerma ei saa kuumentua liikaa eikä kiehahtaa. Käytin paistilämpömittaria.

kermaa lämmitetään kattilassa
kermaa lämmitetään kattilassa Kuva: Yle/Eve Mantu arvolataamo

40-asteiseen kermaan lisäsin vajaan teelusikallisen laktoositonta piimää. Sekoitin hellästi, kuin vauvaa paijailisin, sillä kaikissa ohjeissa korostettiin rauhallisia otteita tässä kohtaa valmistusprosessia.

Otin kattilan pois liedeltä, peitin tiukasti kelmulla ja jätin huoneenlämpöön tekeytymään.

Ohjeessa sanottiin, että seos saa hapantua huoneenlämmössä yön yli.
Minä olin nössö ja pelkäsin voi-vauvani pilaantuvan.
Annoin sen olla huoneenlämmössä vain kolmisen tuntia ja siirsin yöksi jääkaappiin.

Tätä kokenut voin valmistaja Anna Haapalainen pahoitteli: voin on tarkoitus hieman hapantua. Hapantuminen lähtee käyntiin huoneenlämmössä, mutta pysähtyy kylmässä. Voista olisi tullut aromikkaampaa, jos olisin uskaltanut luottaa ohjeeseen.

Hapantuminen lähtee käyntiin huoneenlämmössä, mutta pysähtyy kylmässä. Uskalla jättää voi saamaan makua!

Aamulla kurkistin kelmun alle. Nuuhkaisin. Hyvältä vaikutti, tuoksui aavistuksen happamelta, raikkaan kermaiselta.

Iltapäivällä alkoi varsinainen työstäminen.

Varustauduimme kahdella sähkövatkaimella kärähtämisen varalta, mutta pärjäsimme yhdellä.
Kaadoimme "pojan" kattilasta muovikulhoon ja aloitimme vimmatun vatkaamisen.
Ensin saimme kaunista kakkuvaahtoa. Emme jääneet ihailemaan sitä, vaan paahdoimme eteenpäin.

Vatkaa, vatkaa, vatkaa, vatkaa, vatkaa, vatkaa! Vielä vaan. Anna mennä. Jaksaa, jaksaa.

Usko meinasi loppua, sillä ylivispattu kermavaahto näytti pitkään vauvan puklulta.
Siitä emme halunneet ottaa edes kuvaa.
Vaihdoimme vatkaajaa ja huristimme menemään.

Munakokkelivaihe oli hämmentävä.

Seos muuttui kokkareiseksi ja samalla vetiseksi.

kermaa vatkataan voiksi sähkövatkaimella
kermaa vatkataan voiksi sähkövatkaimella Kuva: Yle/Eve Mantu vatkaaminen

Ei mutta hei hei hei, eikös tämä tarkoita sitä, että kurri alkaa vihdoinkin erottua?

Oli kiehtovaa seurata, miten munakokkeli vääjäämättä jakautui kahdeksi olomuodoksi: kullankeltaiseksi tahnaksi ja lähes kirkkaaksi nesteeksi.
Yhtäkkiä meillä oli ihan selvä voimöykky.

Seuraavaksi voimöykky laitettiin siivilään valumaan ja sitä huuhdeltiin eli pestiin juoksevan kylmän veden alla.

itsetehtyä voita pestään juoksevan veden alla
itsetehtyä voita pestään juoksevan veden alla Kuva: Yle/Eve Mantu arvolataamo

Ei hätää, voi ei karkaa mihinkään, hera sen sijaan huuhtoutuu pois ja voista tulee puhdas. Käytä kertakäyttökäsineitä!

Viimeisessä vaiheessa voihin lisätään suola. Tämä tehtiin syvällä lautasella, käsin puristellen.

Voille olisi tehnyt hyvää levätä tuokio voipaperiin käärittynä jääkaapissa. Se olisi saanut olemukseensa ryhtiä.
Me kuitenkin halusimme heti syömään.

itsetehtyä voita lautasella
itsetehtyä voita lautasella Kuva: Yle/Eve Mantu arvolataamo

Vaatimattomaan ateriaamme kuuluivat kuorineen keitetyt potut, tuoreenmehevä ruisleipä ja - köhöm - artesaanivoi.

No miltä se maistui?

Se oli ensinnäkin pehmeää ja notkeaa, raikkaan makuista. Siinä oli selvästi kermavaahdon miellyttävää tuoreutta.
Happamuutta oli vain aavistus, mutta se johtui jääkaappiyöstä.

Voissa ei ollut kaupan voista tuttua tympeää sivumakua!
Voi ottaa itseensä herkästi makua jääkaapin muista elintarvikkeista, siihen tulee helposti tunkkaisuutta, eltaantuneisuutta. Kaupan voipaketti on kotivoin rinnalla kuollut klimppi.

Ravintoloitsija ja Kulinaarisen instituutin kouluttaja Arto Rastas toimi koemaistajana:

- Kyllähän tämä ihan voita on.

astioita ja taustalla ravintoloitsija arto rastas
astioita ja taustalla ravintoloitsija arto rastas Kuva: Yle/Eve Mantu arto rastas

Suosittelemme voin valmistusta aloittelevalle hifistelijälle, joka haluaa helliä itseään ja vieraitaan aidolla maulla, joka on yhtä aikaa arkisen kodikas ja juhlava.
Rento luomuvoin valmistusohje
Tätä ohjetta sovelsimme
Kommentit
  • Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille

    Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

    Suomalainen ruokaperinne on muuttunut vaurastumisen ja yhteiskunnallisen kehityksen myötä. Kansainvälistyminen ja uudet raaka-aineet muokkaavat makutottumuksiamme. Yhä useampi myös ilmentää identiteettiään ja arvojaan ruuan kautta. Voidaanko enää edes puhua käsitteestä "suomalainen ruokakulttuuri"?

  • Kioski FOOD: helpot linssiburritot

    Tässä ohje nopeisiin ja helppoihin linssiburritoihin.

    Kioski FOOD on uusi ruokakanavaYouTubessa ja Instagramissa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo 17.00! Nopeat linssiburritot: 2,5 dl vettä 1dl kuivia, punaisia linssejä 1/2 dl tummaa soijarouhetta puolikas tölkki tomaattimurskaa 3 rkl rypsiöljyä 1 kasvisliemikuutio 2 kynttä valkosipulia 1 sipuli pippuria voit la

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Ruoka

  • Jos joku asia suomalaisia yhdistää, niin se on ehdottomasti kahvihetki

    Rakkaalla kahvihetkellä on monta erilaista nimeä.

    Ihmiset juovat tätä nykyä Suomessakin monia erilaisia, usein vieraskielisiä nimillä kutsuttavia kahveja, mutta itse kahvihetki on ainakin monille Aristoteleen kantapään facebook- ryhmän jäsenistä perisuomalainen. Päiväkahviseuraa kukaan enää lehti-ilmoituksella tuskin itselleen etsii, mutta päiväkahvit on kyllä selvästi monelle yhtä kuin päivän ykköshetki .

  • Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille

    Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

    Suomalainen ruokaperinne on muuttunut vaurastumisen ja yhteiskunnallisen kehityksen myötä. Kansainvälistyminen ja uudet raaka-aineet muokkaavat makutottumuksiamme. Yhä useampi myös ilmentää identiteettiään ja arvojaan ruuan kautta. Voidaanko enää edes puhua käsitteestä "suomalainen ruokakulttuuri"?

  • Makupaloissa tehtiin ruokaa hauskasti ja helposti

    Janne Pekkala ja Timo Nykyri kokkasivat arkeen ja juhlaan.

    Makupalat-ohjelmassa ammattikokki Janne Pekkala ja toimittaja Timo Nykyri valmistivat konstailematonta kotiruokaa. Kansansuosioon nousseessa tv-ohjelmassa kokattiin myös juhlahetkiin Juhlamakupaloissa.

  • Kioski FOOD: helpot linssiburritot

    Tässä ohje nopeisiin ja helppoihin linssiburritoihin.

    Kioski FOOD on uusi ruokakanavaYouTubessa ja Instagramissa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo 17.00! Nopeat linssiburritot: 2,5 dl vettä 1dl kuivia, punaisia linssejä 1/2 dl tummaa soijarouhetta puolikas tölkki tomaattimurskaa 3 rkl rypsiöljyä 1 kasvisliemikuutio 2 kynttä valkosipulia 1 sipuli pippuria voit la

  • Kioski FOOD: Tofu bowl -resepti

    Kioskin uuden ruokakanavan FOODin ensimmäinen resepti.

    Kioski FOOD on uusi ruokakanava Youtubessa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo.17.00! Ensimmäisessä lähetyksessä valmistui herkullinen Tofu Bowl.

  • Alexandran kasvisopas

    Luonnon tarjoamat vitamiinit ja mineraalit.

    Alexandra kirjoittaa lyhyesti siitä, mitä vitamiineja ja mineraaleja tärkeimmät kasviksemme ja yrttimme sisältävät. Opimme myös, mitkä kasvit auttavat mihinkin vaivaan ja mitä tunnettuja ja yllättäviä vaikutuksia niillä voi olla meille ja ympäristöllemme.

  • Maut ja värit hurmaavat libanonilaisella aterialla

    Maut ja värit hurmaavat libanonilaisella aterialla

    1/8. Libanonilaiset Jose, Maggie, Zeinab, Jad ja Stacy näyttävät Villelle millaista on lähi-idän vieraanvaraisuus. Ville oppii liekittämään munakoisoja ja pääsee valmistamaan kofta-perunalaatikkoa.