Hyppää pääsisältöön

Kuusi kuvaa Veijo Hietalan elämästä

Kuusi kuvaa -sarjan jaksokuva, Veijo Hietala.
Kuusi kuvaa -sarjan jaksokuva, Veijo Hietala. Kuva: Yle / valokuvat: Veijo Hietala veijo hietala

Mediatutkija Veijo Hietala viihtyy vallan mainiosti kotisohvallaan tositelevisiosarjoja katsellen. Mitä tästä ajasta kertovat elokuviin ja televisiosarjoihin hiipineet velhot, vampyyrit, haltiat ja merirosvot? Entä miksi pääministeri vuodattaa kyyneliä ruudussa?

Veijo syntyy Keiteleellä kotitalonsa kammarissa syksyisenä päivänä 1950. Äiti kieltää kilttiä ja vakavamielistä pikkupoikaa ajamasta jatkuvasti takaa kanoja, jotka yksinäinen poika on ottanut rakkaiksi leikkikavereikseen.

Lukiossa Veijo ilmoittaa haluavansa isona opettaa joko elokuvatutkimusta tai paranormaaleja ilmiöitä. Opiskeluvuosina hän lievästi kadehtii valtakunnan tunnetuinta tv-kriitikkoa Jukka Kajavaa, saahan tämä ammatikseen tuijottaa telkkaria ja elokuvia – siitä vieläpä maksetaan. Eipä aikaakaan kun Veijo löytää itsensä samasta tilanteesta. Koska parapsykologiaa ei vakavasti edelleenkään Suomessa tutkita, tulee Veijosta ’elokuvaopettaja’.

80-luvulta lähtien Veijo ryhtyy kirjoittamaan kirjallisuuskritiikkejä ja kolumneja lehtiin. Vuonna 1990 hän väittelee tohtoriksi elokuvan katsojateorioista otsikolla Situating the Subject in Film Theory: Meaning and Spectatorship in Cinema.

Median tunteellistuminen kiehtoo Veijo Hietalaa yhä enemmän. Vuonna 2007 julkaistussa teoksessaan Media ja suuret tunteet: Johdatusta 2000-luvun uusromantiikkaan hän pohtii syitä, jotka ovat nostaneet tunteet uuteen kukoistukseen ei vain elokuvissa ja televisiossa vaan läpi kulttuurin.

Televisio tunnistaa omansa. Veijon hahmo kelpuutetaan jopa sketsisarjoihin. Television animaatiosarjassa Pasila vierailee sivuhenkilö, joka nimeä myöten muistuttaa todellista Veijoa ja häntä on parodioidaan myös sarjassa Vintiöt.

Minkä työltään ehtii, harrastaa Veijo edelleen yliluonnollisten ilmiöiden tutkimista, luonnonlääkintää sekä kesällä mansikoita ja matkailua Lintulan ja Valamon luostareihin.

Tositelevision ystäväksi tunnustautuva ja itsekin BB-talossa piipahtanut Veijo Hietala on opettanut yliopistossa jo yli 30 vuotta. Hänellä on kunnia olla Turun yliopiston uraauurtavan Elokuva- ja televisiotieteen, sittemmin Mediatutkimuksen, pitkäaikaisimpia lehtoreita Suomessa.

Kommentit