Hyppää pääsisältöön

Metsän tarina – lumoava luontoelokuva aarniometsästä ja sen asukkaista

metsän tarina, yle tv1
Helmipöllö kertoo metsän tarinaa. metsän tarina, yle tv1 metsän tarina

TV1 sunnuntaina 30.12.2018 klo 18.45 - 20.00, uusinta keskiviikkona 2.1. klo 11.00, Areenassa

Metsän tarina on koko perheen elokuva ainutlaatuisesta suomalaisesta metsästä, sen värikkäästä ja monimuotoisesta elämästä.

Elokuvan pääosissa ovat metsän lukuisat asukkaat: karhut ja hirvet, käärmeet ja pöllöt, muurahaiset, sammakot ja liito-oravat sekä muinaiset sielulinnut kuten kuukkeli ja palokärki.

Keskeisessä roolissa ovat myös satojen vuosien ikäiset puut. Yhä edelleen aarniometsä on vaikuttava elämys ja antaa syyn kunnioittaa metsäluontoa kuten entisaikojen aikalaiset tekivät.

Tarinoita nuotion ääressä

Metsässä nuotion ääressä on aina kerrottu ja kuunneltu tarinoita. Aikanaan suomalaiset palvoivat suuria metsän jumalia hiidellä ja uskoivat maahisiin, menninkäisiin ja muihin metsänhaltijoihin. Metsän eläimiä kunnioitettiin, niillä uskottiin olevan inhimillisiä ominaisuuksia ja niistä kerrottiin lukemattomia satuja ja tarinoita.

Luontokuvaajat Hannu Siitonen Parikkalasta ja Mikko Pöllänen Simpeleeltä käyttivät elokuvan tekoon yli neljä vuotta. Metsän tarina on kolmas Siitosen ja Pölläsen dokumenttielokuva, se on suurin ja vaikuttavin elokuva, jonka he ovat yhdessä kuvanneet

Käsikirjoitus: Ville Suhonen. Ohjaus: Ville Suhonen ja Kim Saarniluoto. Tuotanto: MRP Matila Röhr Productions. 2012. Dokumenttielokuva on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2016.

Kuukkeli iltasumun nousuaikaan Parikkalassa syyskesällä
Kuukkeli iltasumun aikaan Parikkalassa syyskesällä 2007. Kuukkeli iltasumun nousuaikaan Parikkalassa syyskesällä Kuva: Hannu Siitonen metsän tarina

;]

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.