Hyppää pääsisältöön

Parisprintti tuplasi Saarisen ja Niskasen Sotšin olympiamitalisaldon

Kerttu Niskanen ja Aino-Kaisa Saarinen maalialueella hopeahiihdon jälkeen
Kerttu Niskanen ja Aino-Kaisa Saarinen maalialueella hopeahiihdon jälkeen. Kerttu Niskanen ja Aino-Kaisa Saarinen maalialueella hopeahiihdon jälkeen Kuva: Yle Kerttu Niskanen,Aino-Kaisa Saarinen

Aino-Kaisa Saarinen ja Kerttu Niskanen hiihtivät hopeaa vuoden 2014 talviolympialaisten parisprintissä. Molemmat hiihtäjät olivat myös mukana kisoissa hopeaa saavuttaneessa 4 x 5 km viestjoukkueessa. Suomalaiset pääsivät näin juhlimaan Sotšin kisojen kahta tuplahopeamitalistia.

Sotšin talvikisat olivat 25-vuotiaalle Kerttu Niskaselle ensimmäiset olympiatasolla. Aino-Kaisa Saarinen taas oli Suomen joukkueen kokeneimpia hiihtäjiä. Hänelle kyseessä oli jo kolmannet talviolympialaiset. Saarinen oli voittanut parisprintin olympiapronssia jo Torinossa 2006. Naisten parisprinttiin kohdistuivat ehkä koko Suomen joukkueen suurimat mitaliodotukset. Perinteisellä tyylillä hiihdetty sprinttifinaali oli lopulta Suomen parivaljakolta tasapainoinen ja viisaasti hiihdetty kilpailu. Kisan voittanut norjalaiskaksikko Marit Björgen ja Ingvild Östberg nousi sprintin toisella osuudella kärkeen ja piti johtonsa loppuun asti.

Suomen ankkurina hiihtänyt Kerttu Niskanen tuli maaliin yhdeksän sekuntia Björgenin jälkeen. Pronssia otti kovan kirikamppailun jälkeen Ruotsi, joka hävisi Suomelle yli 10 sekuntia. Neljäs oli Saksa. Suomen parivaljakko oli neljä päivää aiemmin juhlinut niin ikään olympiahopeaa naisten joukkueviestissä. Radiolähetys viestistä on kuunneltavissa täällä.

Kooste Sotšin naisten parisprintin finaalihiihdosta on katsottavissa tv-tallenteena kansainvälisen olympiakomitean Youtube-kanavalla

Suomalainen mitalipäivä kruunautui vielä miesten parisprintissä, jossa Sami Jauhojärvi ja Kerttu Niskasen pikkuveli Iivo Niskanen voittivat sensaatiomaisesti olympiakultaa. Hekumallinen hiihtoselostus miesten sprinttifinaalista on kuunneltavissa tämän linkin takaa löytyvästä artikkelista.