Hyppää pääsisältöön

Tavoitteena paikka maajoukkueessa

Muusa ja Hops
Muusa ja Hops Kuva: Emmi Kähkönen maajoukkuekatsastus

Muusa Enjala tavoittelee Hops-ratsunsa kanssa paikkaa Suomen kenttäratsastuksen juniorijoukkueessa. Maajoukkuevalmennukseen hakeneet ratsukot ympäri Suomen kokoontuivat joulun alla viikonlopuksi Ypäjälle näyttämään taitonsa juniorien valmentajien Piia Pantsun ja Tuija Rosenqvistin edessä. Tämän viikonlopun katsastukset määrittelevät sen, ketkä otetaan seuraavan kauden maajoukkuevalmennusrenkaisiin.

Valmennukseen otettavilta vaaditaan motivaatiota ja sitoutumista harjoitteluun ja kilpailemiseen, sekä ongelmanratkaisukykyä eteen tulevien esteiden varalle. Valmennettavat jaetaan A- ja B-renkaisiin.
”Tavallisesti A-renkaan ratsukot tähtäävät Euroopan mestaruuskilpailuihin ja B- eli kehitysrenkaan ratsukot Pohjoismaiden mestaruuksiin”, valmentaja Piia Pantsu kertoo.

Muusa Enjala saapuu Ypäjän hevosopistolle kaksipäiväisiin katsastuksiin kotitallilta Keravalta jo perjantai-iltana, sillä ohjelma alkaa lauantaina ennen puoltapäivää. Muusan suuri, kiltti ruuna Hops pääsee viikonlopuksi asumaan talliin ihan lähelle Opistohallia, jossa katsastukset järjestetään. Tänä vuonna valmennettavia on tarkoitus säästösyistä vähentää, joten paine onnistumiseen on entistä kovempi.

Muusa harjaa hevosta
Muusa harjaa hevosta Kuva: Emmi Kähkönen maajoukkuekatsastus

Lauantaina treenataan koulua

Lauantaiaamu alkaa ravintoluennolla kymmeneltä, mutta jo sitä ennen Muusalla on paljon tehtävää. Ruokittuaan Hopsin ja siivottuaan sen karsinan Muusa käy ratsastamassa itsenäisesti. Koska Hops on niin iso, se lämpenee hitaasti, joten Muusa valmistelee sitä iltapäivän kouluosuutta varten taivuttelemalla ja ratsastamalla sitä kevyemmäksi kädelle.

Muusa Hopsin selässä
Muusa Hopsin selässä Kuva: Emmi Kähkönen maajoukkuekatsastus
Piia Pantsu valmentaa
Piia Pantsu valmentaa Kuva: Emmi Kähkönen maajoukkuekatsastus

Kouluosuudesta ratsastajille tekee ahdistavan Piia Pantsun ja Tuija Rosenqvistin valvovat silmät kentän laidalla. On stressaavaa, kun ohi ratsastaessaan saattaa kuulla heidän puhuvan hiljaisella äänellä ratsukoiden suorituksista ja nähdä heidän tekevän merkintöjä papereihinsa. On vaikeaa rentoutua.

Muusan on alussa selvästi vaikea keskittyä, mutta loppua kohden ratsastus alkaa mennä yhä vain paremmin. Lopulta palaute onkin hyvin positiivista. Rosenqvist kehuu Muusan parantunutta istuntaa ja toteaa Hopsin liikkuvan paljon paremmin takaosallaan, mihin Pantsu lisää, ettei ole ikinä nähnyt Hopsin liikkuvan yhtä hienossa muodossa.

Valmistautumista esteisiin

Muusa ja Hops
Muusa ja Hops Kuva: Emmi Kähkönen maajoukkuekatsastus

Sunnuntaina on esteiden vuoro. Kuten edellisenä päivänä, herätys on aikainen. Muusa käy seitsemän jälkeen antamassa Hopsille aamuruuan ja siivoamassa sen karsinan. Syötyään itsekin hän menee Opistohallille auttamaan muiden ryhmien esteiden nostamisessa. Halliin on rakennettu esterata ja sinne on tuotu myös muutama maastoeste, taloja ja tukkeja.

Tuntia ennen omaa katsastustaan Muusa lähtee talliin laittamaan Hopsia kuntoon. Kun ratsukko tulee ulos tallista valmiina koitokseen, sitä odottaa jo kolme samassa ryhmässä ratsastavaa tyttöä. Muusan päästyä selkään he lähtevät yhdessä kävelemään. Tytöt ovat tunteneet toisensa jo pitkään, ja vaikka he kaikki kilpailevat keskenään valmennuspaikoista, he juttelevat iloisesti ja kannustavat toisiaan. Hops näyttää virkeältä ja virittyneeltä hyppäämään ihan mitä vain!

Maastoesteitä hallissa

Kun ratsukot ovat verrytelleet, Piia Pantsu kutsuu kaikki koolle. Hän kertaa radan ja ohjeistaa eri esteille lähestymisissä. ”Trippelille tulee viimeinen askel lähelle, mutta sen on oltava normaalin mittainen. Suurin osa virheistä johtuu siitä, että viimeinen askel on liian pitkä tai lyhyt.” Muusa näyttää keskittyneeltä ja ottaa neuvot vastaan.

”Tule suorana esteelle ja työskentele takaosa alle, että saat enemmän Hopsin työkapasiteettia käyttöön. Ajoita huolellisemmin!” Pantsu neuvoo, kun Hops tiputtaa okserin pari kertaa. ”Hyvä Muusa, så!” hän kehuu Muusan löydettyä täydellisen ponnistuspaikan, ja mukaan karkaa välillä pari sanaa ruotsia ja englantia. Radalla maastoesteiden parissa Hops on elementissään. Kun kaikki ovat ratsastaneet, Pantsu kysyy onko Muusa tyytymätön johonkin kohtaan. Muusa pyytää saada tulla kolmoissarjan uudestaan. Hevoselle haastava tehtävä sujuu tällä kertaa paremmin. Hops suorittaa tehtävän virheittä, kun Muusa saa rauhoitettua ylävartalonsa hypyissä liikkeen mukaan.

Muusa hyppää Hopsilla
Muusa hyppää Hopsilla Kuva: Emmi Kähkönen maajoukkuekatsastus

Lopussa ratsukot kokoontuvat kuuntelemaan palautetta. Piia kysyy Muusalta omia kommentteja.
”Hops hyppäsi tosi hyvin, mutta mun ylävartalo heilui”, Muusa summaa. Ratsukolla meni Piian mukaan paremmin kuin viimeksi. Hän sanoo, että kun ratsukko saadaan vielä suoremmaksi, Hopsin kapasiteettia saadaan vielä paljon enemmän käyttöön.

Muusa Hopsin selässä
Muusa Hopsin selässä Kuva: Emmi Kähkönen maajoukkuekatsastus

Ensimmäinen tavoite saavutettu

Muusa ja Hops
Muusa ja Hops Kuva: Emmi Kähkönen maajoukkuekatsastus

Viikonlopun päätteeksi kaikki katsastettavat kokoontuvat kuuntelemaan Piia Pantsun ja Tuija Rosenqvistin kommentteja. Tuija luettelee valmennusrenkaisiin otettavat ratsukot. Muusa pääsee jatkamaan B-renkaassa ja tavoittelemaan paikkaa Pohjoismaiden mestaruuksista.

Hops loimi päällä
Hops loimi päällä Kuva: Emmi Kähkönen maajoukkuekatsastus

Iloinen Muusa kokoaa tallissa varusteet kasaan, ja kaikki pakataan traileriin, jonka hänen isänsä on ajanut tallin eteen. ”Meni hyvin. Ja oli kiva kuulla, että olemme Hopsin kanssa kehittyneet”, Muusa sanoo hymyillen ja silittää trailerin oviaukosta uteliaana katselevaa Hopsia. Pilvet ovat väistyneet auringon tieltä ja lumiset puut hohtavat valossa. Muusa vilkuttaa autosta ja kotimatka takaisin Keravalle alkaa.

teksti: Mervi Majoinen

Muusan ja Hopsin edelliset kuulumiset voit lukea täältä.

Muusan ja Hopsin yhteisestä taipaleesta tehtiin kaksi vuotta sitten kuusiosainen tv-sarjakin. Tässä linkki ensimmäiseen osaan - loputkin löytyvät kyllä Areenasta.

 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.