Hyppää pääsisältöön

Doc Martin – kulmikkaan tohtorin tarina alusta alkaen

doc martin, yle tv1
Martin Ellinghamin (Martin Clunes) asettautuu Portwennin pikkukylään. doc martin, yle tv1 Kuva: © Neil Genower doc martin

TV1 lauantaisin ja sunnuntaisin 1. - 22.6.2019 klo 15.10 - 16.00 (1. kausi), 23.6. - 27.7. (2. kausi), 28.7. - 11.8. (3. kausi), 17. - 25.8. (4. kausi), 31.8. - 8.9. (5. kausi), 14. - 28.9. (6. kausi), 29.9. - 26.10. (7. kausi) ja 27.10. - 9.11 (8. kausi)
TV1 maanantaista perjantaihin 21.11. - 2.12.2019 klo 17.10 - 18.00 (uusi 9. kausi), uusinta seuraavana arkipäivänä klo 12.25
Areenassa

Brittiläinen komediallinen draamasarja Doc Martin (12) kertoo sosiaalisesti kömpelöstä ja äkkiväärästä lääkäristä.

Martin Ellinghamin oli aikaisemmin kirurgina Lontoossa. Mies ajautui urallaan vaikeuksiin, koska hän ei enää pystynyt leikkaamaan. Niinpä Martin hakeutui yleislääkäriksi Cornwallissa sijaitsevaan pikkukylään, jossa vietti lapsuuden kesiään.

Mainion pääroolin näyttelee Martin Clunes.

Ykkönen esittää uusintana suosikkisarjan kaikki kahdeksan tuotantokautta. Sarjan yhdeksäs ja samalla viimeinen kausi alkaa torstaina 21.11. klo 17.10.

Doc Martin, yle tv1
Martinin täti Joan Norton (Stephanie Cole). Doc Martin, yle tv1 doc martin

Ohdakkeinen alku

Portwennin kylä ottaa Ellinghamin avosylin vastaan. Alku on kuitenkin ohdakkeinen, kun työhaastattelussa mies antaa merkillisen kuvan itsestään.

Asettuminen uuteen kotiin ja ränsistyneeseen praktiikkaan ei suju sen sutjakammin. Kaikki kyläläiset kehtaavat vielä heittäytyä tuttavalliseksi.

Doc Martin, yle tv1
Monitoimiset isä ja poika, Bert Large (Ian McNeice) ja Al Large (Joe Absolom). Doc Martin, yle tv1 doc martin

Kiinnostava opettaja

Kyläkoulun opettaja Louisa Glasson (Caroline Catz) on kiinnostava tapaus, johon Martin suhtautuu alkuun ristiriitaisin tuntein. Ymmärtääkö Louisa vakavamielistä kylälääkäriä lainkaan?

Pääosissa nähdään myös muun muassa Stephanie Cole, Ian McNeice, Joe Absolom, Lucy Punch ja Selina Cadell.

Doc Martin. Käsikirjoitus: Dominic Minghella. Ohjaus: Ben Bolt. Britannia, 2004 - 15. Tuotanto: Buffalo Pictures, Homerun Productions, ITV. Draamasarjaa on esitetty Ykkösellä edellisen kerran vuonna 2018.

Doc Martin, yle tv1
Martin Ellingham (Martin Clunes) ja opettaja Louisa Glasson (Caroline Catz) asuvat samassa kylässä, mutta mitä muuta yhteistä heillä on. Doc Martin, yle tv1 doc martin

Jarkon perhe tupsahti Doc Martinin kuvauspaikalle!

Doc Martin yle tv1
Doc Martin yle tv1 Kuva: Jarkko Viiri doc martin yle tv1

Jarkko Viirin perhe vieraili kesäkuussa 2007 kauniissa Port Isaacin kylässä. Perhe oli katsellut telkkarista Doc Martinia ja ihastunut sarjaan ja sen maisemiin.

"Matkaan lähdettiin sillä mielellä, että viehättävä kylä on nähtävä ihan omin silmin. Cornwall on viehättävää, rauhallista seutua", Jarkko kertoo.

Majapaikka kapealla kujalla

Port Isaac oli Viirin perhen Cornwallin loman tukikohtana.

Doc Martin, yle tv1
Doc Martin, yle tv1 Kuva: Jarkko Viiri doc martin
”Meillä oli vuokralla asunto Dolphin Streetiltä. Street on ylimitoitettu sana kuvaamaan sitä kapeaa kujaa, joka sijaitsee ihan kylän keskustassa, sarjan alkujaksoissa apteekkina olleen liikkeen läheltä. Apteekkihan muutti myöhemmissä jaksoissa kylässä olevan matkamuistomyymälän tiloihin”, Jarkko tietää kertoa.

”Kylän keskustaan ei voinut pysäköidä autoa, joten jouduimme jättämään vuokra-automme yläkylälle, jossa oli parkkipaikka vierailijoille.”

Piskuinen kylä

”Itse Port Isaacin kylä on pieni. Yksi kauppa, fish & chip -koju, pub ja ravintola ja sekatavarapuoti – siinä oikeastaan kaikki”, Jarkko kuvailee.

Doc Martin, yle tv1
Doc Martin, yle tv1 Kuva: Jarkko Viiri doc martin
Sarjassa satamassa oleva pub on aito, mutta sen sijaan muun muassa apteekki oli rakennettu vain kuvausten ajaksi. ”Ainakaan vuonna 2007 Largen ravintola ei ollut oikeasti ravintola”, Jarkko muistelee.

Kuvaukset yllättivät

Reissu sai yllättävän käänteen, kun kävi ilmi että sattumalta paikkakunnalla kuvattiin Doc Martinin kolmatta tuotantokautta.

”Kun matkustimme Port Isaaciin, emme tienneet, että sarjan kuvaukset ovat käynnissä. Olimme tosi tyytyväisiä, kun pääsimme hieman näkemään, miten tv-sarjaan kuvataan”, Jarkko kertoo.

Doc Martin, yle tv1
Doc Martin, yle tv1 Kuva: Jarkko Viiri doc martin yle tv1

Small talkia Martinin kanssa

Sää Port Isaacissa oli juhannuksen edellä varsin viileää ja sateista. Paikallisissa uutisissa oli paljon kuvia lähistöllä olleista tulvista.

”Kuvauksia tehtiin, kun aurinko paistoi ja Louisalla oli tauoilla lämpimämpää vaatetta kesämekkonsa päälle”, Jarkko selvittää.

Martin Clunes oli kameran sammuttua aivan erilainen kuin esittämänsä Doc.

”Hän rapsutti ja silitti paikalle osuneita koiria, jutteli hyväntuulisesti sekä Caroline Catzin sekä kuvauksia seuranneiden kanssa. Ja pääsimmepä mekin muutaman small talk -lauseen hänen kanssaan vaihtamaan”, Jarkko iloitsee.

Doc Martin, yle tv1
Doc Martin, yle tv1 doc martin yle tv1

Kameran takana paljon ihmisiä

Kuvauksista Jarkolle jäi mieleen se, että yleisöä oli varsin paljon.

”Jaksoja katsoessa on vaikea kuvitella, että kun Doc ja Louisa loivat kahdestaan otosta kameran edessä, niin kameran takana, vain muutaman metrin päässä oli kymmenittäin kuvausten seuraajia”, Jarkko huomioi.

Jarkon mukaan jokaisessa otoksessa katsottiin kyllä tarkkaan, että ulkopuoliset todella jäivät kuvien ulkopuolelle.

doc martin, yle tv1
doc martin, yle tv1 Kuva: Jarkko Viiri doc martin
Keskustele