Hyppää pääsisältöön

Kukaan ei halua lahjaksi pelkoa

Osastolle tuotu potilas.
Osastolle tuotu potilas. Kuva: Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalvelu@yle.fi sairaalasarjat

Vuoden pimeimpään aikaan pysähdymme viettämään joulua. Haluamme levähtää ja nauttia kiireettömästi läheisten kanssa yhdessäolosta. Kaikille joulu ei kuitenkaan ole iloista ja läheistä yhdessä oloa, kynttilöiden lämpöä ja lasten riemua.

Joillekin meistä joulu on epävarmuutta, jännittyneisyyttä ja varuillaan oloa. Väkivalta ja sen uhka luovat turvattomuutta. On varottava jokaista askelta, liikettä ja sanaa.

Lapsille joulun perinteet ovat tärkeitä ja rakkaiden ihmisten kanssa vietetty juhla jättää arvokkaita muistoja. Lapsi aistii jo pienistä merkeistä kodin kiristyneen ilmapiirin ja joutuu suojaamaan itseään. Kun pelko ja ahdistus ovat läsnä, joulun ilo on poissa. Pahat sanat viiltävät syvät jäljet myös lapseen, eikä vanhemman toiselta lahjaksi saama mustelma unohdu herkästi.

Kaikille joulu ei ole iloista ja läheistä yhdessä oloa.

Toisen mitätöiminen ja nöyryyttäminen ovat väkivaltaa, samoin kontrollointi ja eristäminen. Nämä teot ovat henkistä pahoinpitelyä. Väkivalta syö nopeasti käsityksen omasta arvokkuudesta ja tuottaa häpeän ja syyllisyyden tunteita.

Moni alkaa uskoa, että ehkä vika on itsessä. Henkisistä ja fyysisistä iskuista on vastuussa kuitenkin aina niiden tekijä. Väkivalta jättää aina syvät jäljet ja mustaa muistot. Jatkuva varuillaan olo vie valtavasti energiaa ja kuormittaa mieltä ja kehoa. Tekojen vaikutukset ulottuvat pitkälle jättäen tunteen arvottomuudesta ja kelvottomuudesta.

Lapsen on vaikea kasvaa ja nauttia lapsuudesta väkivallan keskellä. Turvallisessa kodissa joulumuistot tulevat tärkeäksi osaksi elämäntarinaa. Jokainen meistä tarvitsee lähimmiltä ihmisiltä sanoin, katsein ja teoin osoitettua turvaa ja rakkautta.

Turvakodit ovat avoinna koko joulun.

Väkivallasta ei tarvitse selviytyä yksin, sillä apua on saatavilla. Turvakodit ovat avoinna koko joulun. Turvakotiin voi soittaa, jos oma tilanne huolestuttaa ja haluaa keskustella väkivaltaan liittyvistä asioista.

Väkivaltatyön avopalveluissa on tarjolla tukea väkivallan kokijoille ja tekijöille, sekä lapsille että aikuisille. Jokaisella meistä on oikeus hyviin joulumuistoihin.

Kirjoittaja on Ensi- ja Turvakotien liiton kehittämispäällikkö Miia Pitkänen.