Hyppää pääsisältöön

Kuusi kuvaa Paola Suhosen elämästä

Kuusi kuvaa -sarjan jaksokuva, Paola Suhonen
Kuusi kuvaa Paola Suhosen elämästä Kuusi kuvaa -sarjan jaksokuva, Paola Suhonen Kuva: Yle / valokuvat: Paola Suhonen paola suhonen

Paola Suhonen on seikkailija niin työssä kuin vapaa-ajallaankin. Hän oli ensimmäinen suomalainen, joka sai mallistonsa Pariisin muotiviikolle ja niinpä hänet tunnetaankin parhaiten vaatesuunnittelijana ja Ivana Helsinki-suunnittelutoimiston sieluna.

Kokeilunhaluinen ja monilahjakas Suhonen on opiskellut myös elokuvaajaksi Yhdysvalloissa alan huippulaitoksissa, tehnyt lyhyitä ja pitkiä elokuvia ja suunnitellut mm koruja ja astioita. Siskonsa Pirjon kanssa Paola ohjastaa toimistoa, joka toimii sujuvasti ja monin tavoin suunnittelun laajalla kentällä.

Paola Suhonen ajelee rakkaan Affe-koiransa ja ystäviensä kanssa pitkin maailman valtateitä päämäärättä ja eksyen mutta aina jotain inspiroivaa löytäen. Uusin aluevaltaus on lastenkirjasarjan teko ja hiljainen paluu vanhan rakkauden eli musiikin pariin. Lapsuuden kodissaan Paola sai työhönsä esimerkkiä yrittäjäisältään ja vanhemmiltaan muutenkin rohkeutta unelmien totetuttamiseksia. Paola Suhonen on myös lumilautailun entinen Suomen mestari ja siltä ajalta on peräisin sisukkuus ja rakkaus valkoisiin hankiin.

Koira seisoo aavikolla
Tässä on rakas Affe-koira, sekarotuinen löytökoira Virosta. Affe on ollut minulla jo 12 vuotta. Tämä kuva on otettu Yhdysvalloissa, Route 66:n varrella sijaitsevalla Cadillac Ranchilla. Olimme Affen kanssa road tripillä ja viemässä muuttokuormaani New Yorkista Los Angelesiin, jonne olin matkalla jatkamaan elokuvaopintojani. Tästä kuvasta olen teettänyt käteeni tatuoinnin. Affe on mukanani kaikkialla. Koira seisoo aavikolla Kuva: Paola Suhonen affe
Pariskunta katsoo toisiaan, taustalla kaksi taulua kahdesta työtöstä
Tämä on meidän perhepotretti jostain 70-luvulta. Siinä on isä ja äiskä ja minä ja systeri ollaan tauluina tuolla takana. Se kuvastaa myöskin sitä, että meidän perheessä on oltu aina tosi omituisia. Ehkä se kertoo myös siitä, että me ollaan oltu tosi rakastettuja lapsia. Pariskunta katsoo toisiaan, taustalla kaksi taulua kahdesta työtöstä Kuva: Paola Suhonen vanhemmat
Nainen seisoo kadulla
Tämä kuva on otettu New Yorkista heti kun olin sinne muuttanut eli 2008. New York oli aina ollut omissa mielikuvissani tietynlaisen taiteilijaelämän ja boheemiuden unelmapaikka. Pääsin New Yorkin Film Academiin opiskelemaan ja olikin ihana aloittaa siellä puhtaalta pöydältä niin, ettei kukaan tuntenut minua ennestään. Nainen seisoo kadulla Kuva: Paola Suhonen paola suhonen
Koira vetää sinistä ahkiota lumisessa maisemassa
Luonto on ollut minulle ihan pienestä pitäen tärkeä. Olin partiossa pitkään ja edelleenkin tunnistan sieltä saaduilla opeilla tähtikuviot, luonnonkasvit jne. Tässä ollaan rakkaan Affen kanssa menossa kohti Haltin huippua. Affe on oikea seikkailukoira ja on se kerran Lapissa joutunut kadoksiinkin pariksi päiväksi. Koira vetää sinistä ahkiota lumisessa maisemassa Kuva: Paola Suhonen affe
Työttö seisoo penkillä taustallaan venäjänkielinen kyltti
Tuossa kuvassa ollaan Habarovskissa, Siperiassa. Matkustin ystäväni kanssa junalla Siperian halki ja pysähdyimme Habarovskiin Siperian tiikereiden suojelureservaattiin. Minulla oli repussa tiikeriin liittyvä vaatemallisto, jota kuvasimme matkan varrella tapaamiemme tavallisten ihmisten päällä. Tämäkin tyttö bongattiin vaan kadulta Habarovskin keskustassa. Työttö seisoo penkillä taustallaan venäjänkielinen kyltti Kuva: Paola Suhonen tiikeri
Kuusi kuvaa: tämä kuva on vielä ottamatta
Kuudennessa kuvassa olis oma perhe ja siitä näkyisi, että tekisin musiikkia ja siinä olisi myös kirjoittamista mukana. Siinä olisi semmoinen perheyhteisö, jossa voisi tehdä kaikenlaisia luovia asioita. Kuusi kuvaa: tämä kuva on vielä ottamatta Kuva: Yle / Riikka Kurki Kuusi kuvaa,eve mantu

Paola Suhonen kertoo kuvistaan täällä

Kommentit
 • Sano kyllä sille mitä maailma tarjoaa

  Vihreän talon isäntä Olli Soini vietti kulkurin elämää.

  Riihimäellä yhteisöllisenä kulttuuritalona tunnetun Vihreän talon isäntä on nähnyt miljonäärien ja kulkurien elämää. Huomattuaan, että raha ei tee onnelliseksi, hän alkoi tutustumaan avoimin mielin kaikkeen siihen, mitä elämä hänen eteensä toi. Kulkurivuosien aikana hän oppi sanomaan "kyllä" ja pyytämään sitä mitä kulloinkin tarvitsi. Kaikista maailman paikoista hän asettui lopulta Riihimäelle.

 • Pakolaisena Suomeen tullut muutosjohtaja Rajkumar Sabanadesan: "Perheensä voi valita"

  Pakolaisesta yrittäjäksi ja muutosjohtamisen valmentajaksi.

  Yrittäjä ja muutosjohtamisen valmentaja Rajkumar Sabanadesan tuli Suomeen pakolaisena 90-luvulla ja toimi pitkään vastaanottokeskusten johtajana. Sukulaisiinsa Sri Lankassa Sabanadesan ei ole enää yhteydessä, mutta omistaa aikansa nykyiselle perheelleen ja ihmisten auttamiselle.

 • Kirjat aina mukana – Professori Jaakko Hämeen-Anttila rentoutuu suomentamalla runoutta

  Jaakko Hämeen-Anttila rentoutuu runoutta suomentaen.

  Jaakko Hämeen-Anttila on arabian kielen ja islamin tutkimuksen professori Edinburghin yliopistossa ja työskentelee koronaviruksen vuoksi parhaillaan kotoa, sillä koko yliopisto on suljettuna. Hän tuntee erityisen hyvin arabialaista ja assyrialaista kulttuuria ja on usein onnistunut työssään yhdistämään nämä harvinaiset osaamisen alat. Hämeen-Anttila vietti lapsuutensa Oulussa ja tiesi ryhtyvänsä professoriksi jo ennen kouluikää.