Hyppää pääsisältöön

Scifin historia

Scifin historia.
Scifin historia. Kuva: Scifin historia. scifin historia

Scifi ei ole vain genre vaan se on portti multiversumiin. Neliosainen BBC-sarja kartoittaa scifin historiaa Jules Vernen kirjoista ja ensimmäisistä mykkäelokuvista tv:n ja elokuvien kulttiklassikoihin. Genreä ruotivat mm. kirjailijat Neil Gaiman ja Ursula LeGuin sekä Star Trekin ja Tähtien sodan näyttelijät.

Uraauurtavalla tv-sarja Star Trekilla oli kauaskantoisia seurauksia näyttelijä Nichelle Nicholsin uralle avaruuden tutkijana. Elokuvien visuaalisen ilmaisun kehittyessä myös scifi alkoi aikuistua. George Lucas oli murehtinut, että hänen Tähtien sotansa oli liian lapsellinen, mutta Ridley Scottin elokuvassa Alien ulkoavaruuden hirviö oli jo oikeasti hurjannäköinen ilmestys. Isaac Asimovin kirjasarjassa Säätiö ei pelastettu prinsessoja vaan rakennettiin sivilisaatiota.

Kunkin jakson teemana on yksi scifin suurista aiheista.

Jakso 1/4: Avaruus. Kunpa voisimme tehdä tutkimusmatkoja valtavaan universumiimme! Jules Vernestä lähtien scifi on aina tähynnyt tunnetun maailman rajojen tuolle puolen.

Alkuperäisen Star Trekin Uhura, näyttelijä Nichelle Nichols, ryhtyi Nasan rekrytoijaksi. Ursula K. Le Guin kertoo, miksi kirjoitti teoksensa Pimeyden vasen käsi. Stanley Kubrickin 2001 teki avaruusmatkailusta uskottavan, todellisen näköistä. Dyyni ja Mars-trilogia pohtivat sitä, millaista elämä vieraissa maailmoissa todella voisi olla. Oma viehätyksensä on myös Dark Starin ja Fireflyn rosoisella avaruudella.

Ja entä jos matkustaisimme toiseen aurinkokuntaan – kuka meitä olisi siellä vastassa? Ystävällinen vulkanuslainen vai H. R. Gigerin Alien?

Jakso 2/4: Muukalaiset hyökkäävät. Mitä tapahtuisi, jos ulkoavaruuden vierailijat saapuisivat maapallolle? Ensimmäinen yhteys on scifin suosituimpia aiheita. Wellsin Maailmojen sodasta alkaen aihetta on useimmiten lähestytty pelon kautta.

David Tennant kertoo dalekien suosiosta, John Carpenter ja X-Filesin luoja Chris Carter salattujen muukalaisten ympärillä pyörivästä paranoian ilmapiiristä.

Tai entä jos vieraat olisivatkin ihmisen omia luomuksia? Efektiguru Phil Tippett esittelee Jurassic Parkin harvoin nähtyjä animaatioluonnoksia.

Kaikki maahantulijat eivät toki ole vihamielisiä. Peter Coyote ja Richard Dreyfuss kertovat Steven Spielbergin klassikoista Kolmannen asteen yhteys ja E.T.

Jakso 3/4: Robotit. Entä jos koneet kääntyvätkin meitä vastaan? Keinotekoisen elämän idea on kiehtonut maailmaa scifin varhaisimmista vaiheista asti. Matka kulkee Frankensteinin hirviön ensiaskelista Terminatorin uhkakuvaan ja kyberavaruuden maailmaan.

Rutger Hauer kertoo, kuinka syntyi yksi tieteiselokuvan historian hienoimmista monologeista. Kenny Baker muistelee kokemuksiaan R2-D2:n kuoren sisällä. Erikoisefektien grand old man Douglas Trumbull, jonka ansiolistalla ovat mm. 2001: Avaruusseikkailu ja Blade Runner, kertoo suunnittelemistaan roboteista. William Gibson paljastaa Neurovelhon taustat.

Viime kädessä kysymys on ihmisyydestä ja tietoisuudesta. Onko tietokone HAL tunteva olento? Entä Galactican cylonit? Ja onko ihminen ihminen, jos hän kelluukin Matrixin varassa?

Jakso 4/4. Aika. Kun avaruusmatkailu ei riitä, voi lähteä aikamatkalle. Aikamatkailun mahdollisuudet ovat innoittaneet scifin tekijöitä kaikissa tyylilajeissa komediasta apokalyptiseen synkkyyteen.

Jos voisi matkustaa ajassa, voisi kenties muuttaa menneisyyttä. Mutta se avaa tien loputtomiin paradokseihin – joiden lisäksi herää inhimillinen kysymys, uskoisiko kukaan tulevaisuudesta tulevaa sanansaattajaa.

Viimeisen osan aiheita ovat isoisäparadoksi ja perhosvaikutus, päähenkilöitä niin H. G. Wellsin harrastelijatiedemies kuin aikamatkailun ammattilainen Doctor Who. Tohtorista puhuvat mm. uuden Sherlockin toinen luoja Steven Moffat ja Neil Gaiman.

Eräänlaista aikamatkailua on myös scifin luomiseen erottamattomasti kuuluva tulevaisuuden kuvitteleminen. Näyttelijä Edward James Olmos loi Blade Runner -elokuvaan tulevaisuuden katukielen. Millaisista osista se syntyi?

  • Scifin historia (The Real History of the Science Fiction) Tuotanto: BBC, Iso-Britannia 2014.

Lisää ohjelmasta

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa