Hyppää pääsisältöön

10.1. Teemalauantai: Elvis 80 vuotta

Elvis Presley konsertissa vuonna 1972
Elvis Presley konsertissa vuonna 1972 Kuva: Yle Kuvapalvelu elvis kiertueella,Teemalauantai

"I've got to follow that dream wherever that dream may lead!"

Teemalauantai juhlistaa rockin kuninkaan syntymän 80-vuotispäivää (8.1.2015) vuoden 1972 konserttielokuvalla sekä Elvis-musikaalilla, jonka edellisestä ja ainoasta tv-esityksestä on yli 30 vuotta.

Illan avaa Elvis kiertueella (Elvis On Tour), tähden viimeiseksi elokuvaksi jäänyt dokumenttielokuva 15 kaupunkiin ulottuneelta konserttikiertueelta huhtikuussa 1972. Robert Abelin ja Pierre Adidgen ohjaamassa elokuvassa käytetään runsaasti jaettua kuvaa ja nopeita leikkauksia sähäkän konserttitunnelman luomisessa.

Dokumenttielokuvassa on myös haastatteluja ja tunnelmia lavan takaa sekä arkistomateriaalia, muun muassa pätkiä kuuluisasta Ed Sullivan Show'sta vuodelta 1956. Elokuvan ensimmäiset sanat lausuu Elvis Presley: hän muistelee, miten isä neuvoi jättämään kitaran rämpytyksen ja ryhtymään sähkömieheksi, sillä isä "ei ollut ikinä nähnyt kitaransoittajaa josta oli yhtään mihinkään".

Elä elämäsi laulaen eli Follow That Dream kertoo Pop Kwimpwerin perheestä, joka vaelluksillaan pysähtyy Floridan rannikolle. Harmeja seuraa niin uhkapeliä pyörittävistä mafiamiehistä kuin lemmenpauloihin joutuneista sosiaalityöntekijöistä. Elvis Presley esittää perheen naiivia mutta nokkelaa poikaa Tobya, joka laulaa ja uskoo unelmiin.

Elokuva perustuu Richard P. Powellin romaaniin Pioneer, Go Home!. Legendan mukaan nimi vaihdettiin, koska pioneeri-sanalle oli niin vaikea löytää riimiä. Follow That Dream -kappaleen lisäksi elokuvassa soivat muun muassa laulut Angel ja I'm Not The Marrying Kind. Elokuvan ohjasi Gordon Douglas vuonna 1962. Sen mainosjulisteessa luvataan: "Funniest... happiest... dreamiest... motion picture!"

Teemalauantai 10.1.

  • Klo 21.00 Elvis kiertuella (Elvis On Tour), USA 1972. Dokumenttielokuva, ohjaus Robert Abel ja Pierre Adidge.
  • Klo 22.30 Elä elämäsi laulaen (S) (Follow That Dream), USA 1962. Ohjaus Gordon Douglas, pääosissa Elvis Presley, Arthur O'Connell, Anne Helm, Joanna Moore.
  • Elä elämäsi laulaen (Follow That Dream).
    Elä elämäsi laulaen (Follow That Dream). Kuva: Yle Kuvapalvelu elä elämäsi laulaen,Teemalauantai
Kommentit

Yle Teema