Hyppää pääsisältöön

Avec Tastula: Masentuneet nuoret äidit

Mä haluaisin vain huutaa ja itkeä pois sitä mun pahaa oloani, mutta tällä hetkellä mä en voi sitä tehdä, koska mulla on pieni lapsi.
-Heli

Heli ja Leena ovat mielenterveyskuntoutujia ja pienten lasten äitejä. Molemmilla on ollut masennusoireita lapsesta saakka. Molemmilla on myös takana rankkoja kokemuksia koulukiusaamisen uhreina. Heidän terveytensä ei ole juurikaan parantunut vuosikausia kestäneistä hoidoista huolimatta.

Heli ja Andy avec tastula
Heli ja Andy Heli ja Andy avec tastula Kuva: Tommi Ketonen avec tastula

Mikä mättää suomalaisissa mielenterveyspalveluissa, kun ongelmat tuntuvat vain pahenevan vuosien ja jopa vuosikymmenien hoidon jälkeenkin? Onko mielenterveyden hoito tehotonta? Onko kyse rahasta vai asenneongelmasta? Näitä ja muita kysymyksiä nousee esiin Avec Tastulan kolmannessa jaksossa, kun Heli ja Leena kertovat tarinansa.

Leena ja Isla, avec tastula
Leena ja Isla Leena ja Isla, avec tastula Kuva: Tommi Ketonen avec tastula

Heli ja Leena eivät ole yksittäistapauksia, sillä Suomessa jää joka päivä 7-8 nuorta aikuista työkyvyttömyyseläkkeelle. Useimmiten syynä ovat mielenterveyden ongelmat.

Leena hakeutui mielenterveyspalveluiden käyttäjäksi sairastuttuaan vakavasti yliopistossa. Heli on ollut mielenterveyspalveluiden suurkuluttaja pienestä pitäen.

Vasta aikuisena, kun hän oli järkeillyt itse itselleen diagnoosin, Heli pääsi omasta mielestään hyvään hoitoon ja hänet otettiin vakavasti. Helillä on ollut elämänsä aikana kymmeniä eri hoitosuhteita. Useimmin tarjottu hoitomuoto on ollut pilleriresepti.

Sekä Heli että Leena ovat olleet pääosin koko ikänsä työelämän ulkopuolella. Mikä on tehottoman hoidon inhimillinen ja yhteiskunnallinen hinta?

Hyvän äitiyden vaatimukset aiheuttavat paineita kenelle tahansa. Heli ja Leena ovat sairaudestaan huolimatta hyviä äitejä lapsilleen. Itse asiassa lapsi on usein se viimeinen oljenkorsi, joka pitää heitä pystyssä.

Katso ohjelma Yle Areenassa: http://areena.yle.fi/tv/2372303
Katsottavissa 16.12.2015 saakka.

Avec Tastula –ohjelmasarjan toisella tuotantokaudella Maarit Tastula kohtaa jälleen ihmisiä heidän arjessaan.

45-minuuttisissa, dokumentaarisissa keskusteluohjelmissa muun muassa eletään irtisanomisuhan alla ja seurataan kolmen lapsen äidin henkiinjäämistaistelua. Lisäksi näytetään kuinka vaarallista usko auktoriteetteihin voi olla ja kysytään, tuleeko eläimistä onnellisempia, jos niitä kohdellaan ihmisen kanssa tasaveroisina.

Viisiosainen Avec Tastula TV1:ssä perjantaisin klo 22.00, uusinnat sunnuntaisin klo 17.10. Katsottavissa myös Areenassa.

Kommentit