Hyppää pääsisältöön

Kevään rockdokumentit Teemalla

20 Feet from Stardom, 2013.
Oscar-voittaja 2014: 20 Feet from Stardom. 20 Feet from Stardom, 2013. Kuva: Yle Kuvapalvelu 20 feet from stardom

Musiikin ja elokuvan juhlaa Teemalla joka sunnuntai kello 21.

Kevään rockdokumenteissa pääsevät ääneen muun muassa Alice Cooper, The National, Jukka Tolonen, Genesis, Abban Agnetha, Hugh Laurie, feministipunkkarit, euroviisufanit ja taustalaulajat. Ensiesityksensä saavat muun muassa Metal Evolutionin tekijöiden uusi elokuva Super Duper Alice Cooper, The Nationalin laulajan veljen Tom Berningerin Spinal Tapia muistuttava kiertuekuvaus Mistaken for Strangers sekä rockin hienoimmat taustalaulajat esiin nostava vuoden 2014 Oscar-voittaja 20 Feet from Stardom. Rockdokumentit Teemalla sunnuntaisin kello 21, uusinnat perjantain myöhäisilloissa.

11.1.
The Zen of Bennett
Legendaarisen laulajan Tony Bennettin intiimi ja koskettava henkilökuva. Yhdeksättäkymmenettä ikävuottaan lähestyvä Bennett on yhä luomisvoimansa huipulla. Hän muistelee yli 60 vuotta kestänyttä uraansa, kertoo levytysprojektistaan Duets 1-2 sekä selittää elämän- ja taiteenfilosofiaansa. Mukana Bennettin duettokumppaneita kuten Norah Jones, Lady Gaga, John Mayer, Amy Winehouse, Michael Bublé, Andrea Bocelli ja Aretha Franklin. Ohjaus Unjoo Moon. (The Zen of Bennett, USA 2012)

Super Duper Alice Cooper, 2014.
Super Duper Alice Cooper, 2014. Kuva: Yle Kuvapalvelu super duper alice cooper

18.1.
Super Duper Alice Cooper
Metal Evolution -sarjan tekijöiden uusi pitkä dokumenttielokuva kertoo Vincent Furnierin alias Alice Cooperin tarinan: näin saarnaajan pojasta tuli kaikkien vanhempien kauhu ja 1970-luvun alun oudoimpiin ilmestyksiin kuulunut rocktähti. ”Puoliksi mies, puoliksi nainen, puoliksi avaruusolio, joka tappoi kanoja.” Alice ja Vincent taistelevat toistensa sieluista, tyylilajina on dokumentin ja rock-oopperan sekoitus, ja mukana on runsaasti arkistojen aarteita. Ohjaus Sam Dunn, Reginald Harkema & Scot McFadyen. (Super Duper Alice Cooper, Kanada 2014)

25.1.
Beats, Rhymes & Life: The Travels of A Tribe Called Quest
Dokumenttielokuva hip hop -kollektiivista, joka kuului 1990-luvun luovimpiin ja omaperäisimpiin rap-yhtyeisiin. A Tribe Called Quest syntyi New Yorkin Queensissa vuonna 1985. Yhtye hajosi vuonna 1998, mutta viime aikoina Q-Tip, Phife Dawg, Ali Shaheed Muhammad ja Jarobi White ovat jälleen esiintyneet yhdessä. Dokumentissa on päästy seuraamaan läheltä näiden vaihtoehto-rapin pioneerien elämää, ajatuksia ja musiikintekoa. Ohjaus Michael Rapaport. (Beats, Rhymes & Life: The Travels of A Tribe Called Quest, USA 2011)

1.2.
Euroviisujen salattu historia 1/2
Hauska ja paljastava kertomus maailman suosituimman musiikkishow'n jännittävästä historiasta. Kaksiosainen tv-dokumentti punoo yhteen Euroopan poliittisen historian ja kulttuurihistorian säikeitä: hienoa ja pöhköä musiikkia, järkyttäviä esiintymisasuja, nollakerhon tunnelmia, äänien ostelua sotilasdiktatuureissa, Intervision itäisiä kisoja, rautaesiripun raottumista ja lopulta sortumista - uuden Euroopan syntyä "paljetti paljetilta". Dokumenttia on kuvattu myös Suomessa, josta mukana ovat muun muassa Marion Rung ja Kojo. Ohjaus Stephen Oliver. (The Secret History of Eurovision, Australia 2011)

8.2.
Euroviisujen salattu historia 2/2

15.2.
Abban Agnetha
Agnetha Fältskog palasi vuonna 2013 pitkän poissaolon jälkeen julkisuuteen uuden levyn kera. Missä hän on ollut? BBC:n tv-dokumentti kertoo, miten 15-vuotiaana laulajanuransa aloittanut ujo pikkukaupungin tyttö nousi superyhtye Abban jäseneksi ja maailmanmenestykseen. Miten julkisuus ja avioero vaikuttivat häneen? Vaatimattoman ja sympaattisen Agnethan lisäksi tarinaa kertovat muun muassa Abba-kumppanit Benny Andersson ja ex-aviomies Björn Ulvaeus sekä Gary Barlow ja Tim Rice. Ohjaus Samantha Peters. (Agnetha: Abba and After, Britannia 2013)

Mistaken for Strangers, ohjaus Tom Berninger.
Mistaken for Strangers, ohjaus Tom Berninger. Kuva: Yle Kuvapalvelu the national

22.2.
20 Feet from Stardom
Vuonna 2014 parhaan dokumenttielokuvan Oscarin voittanut liikuttava ja svengaava kertomus rockin suurista tuntemattomista sankareista: taustalaulajista. Merry Clayton, Darlene Love, Claudia Lennear, Lisa Fischer ja Judith Hill ovat tehneet pitkän uran kuuden metrin (eli 20 jalan) päässä tähteydestä ja astuvat nyt itse esiin. Ohjaus Morgan Neville. (20 Feet from Stardom, USA 2013)
HUOM! 20 Feet from Stardom on osa Teeman Oscar-viikonloppua, joka huipentuu Oscar-gaalaan sunnuntain ja maanantain välisenä yönä 22.-23.2.

1.3.
Mistaken for Strangers
The Nationalin laulusolisti Matt Berninger palkkaa bändinsä kiertueelle roudariksi pikkuveljensä. Pikkuveli Tom ottaa mukaan kameran. Lopputuloksena on erilainen kiertuetaltiointi, Spinal Tapin veroiseksi komediaksi kehuttu dokumenttielokuva kulttibändin keikka-arjesta ja musiikkibisneksen kulissien takaisesta elämästä. Ohjaus Tom Berninger. (Mistaken for Strangers, USA 2013)

Punk-laulaja Kathleen Hanna.
Kathleen Hanna. Punk-laulaja Kathleen Hanna. Kuva: Yle Kuvapalvelu kathleen hanna

8.3.
Punk-laulaja Kathleen Hanna
Bikini Killin ja Le Tigren laulusolisti Kathleen Hanna oli riot grrrl -liikkeen räiskyvä, peloton ja äänekäs keulakuva. Feministinen punk-ikoni sulki suunsa vuonna 2005. Uusi dokumenttielokuva kertoo Hannan tarinan ja syyn vaikenemiseen. Mukana runsaasti arkistojen aarteita, värikästä kulttuurihistoriaa sekä Hannan ja läheisten perusteellisia haastatteluja. Ohjaus Sini Anderson. (Punk Singer: A Film About Kathleen Hanna, USA 2013)

15.3.
Punk – tauti joka ei tapa
Jouko Aaltosen energinen dokumenttielokuva tarkastelee punkkia musiikillisena ja yhteiskunnallisena liikkeenä. Se kertoo suomalaisen punkin tarinan, mutta nostalgian vastapainoksi piirretään kuva myös tämän päivän punkista ja siitä, miten punk on muuttunut. Elokuva kertookin kahdesta nuoruudesta: 1970–80-lukujen ja 2000-luvun punksukupolvista. Suomi 2008.

Rockin klassikkolevyt: Simon and Garfunkel
Rockin klassikkolevyt: Simon and Garfunkel Kuva: Yle Kuvapalvelu rockin klassikkolevyt

22.3.
Rockin klassikkolevyt: Simon & Garfunkel
Dokumenttielokuva siitä, miten tehtiin yksi popmusiikin suurista klassikoista. Paul Simonin ja Art Garfunkelin viimeinen yhteinen albumi Bridge Over Troubled Water ilmestyi tammikuussa 1970. Hienojen musiikillisten muistojen lisäksi dokumentissa kerrotaan ystävyydestä ja suurten muutosten ajasta. Ohjaus Jennifer Lebeau. (The Harmony Game: The Making of Bridge over Troubled Water, USA 2011)

29.3.
Rockin klassikkolevyt: Doors/L.A.Woman
Legendaarisen rockbändin viimeiseksi jäänyt albumi ilmestyi keväällä 1971, vain kolme kuukautta ennen laulusolisti Jim Morrisonin kuolemaa. L.A. Woman merkitsi yhtyeelle musiikillista paluuta juurille. Dokumentissa levyn tekemistä ja albumin kappaleita analysoivat yhtyeen jäljelle jääneet jäsenet Ray Manzarek, John Densmore ja Robby Krieger sekä levyn yhtyeen kanssa tuottanut Bruce Botnick. ”Se oli kuin paluu kotiin.” ”Ihan kuin jamit.” ”Palattiin bluesiin.” Haastateltavana on myös yhtyeen työtovereita, ystäviä ja toimittajia. Ohjaus Martin R. Smith. (Doors: Mr. Mojo Risin' – The Story of L.A. Woman, USA 2012)

Kuva dokumenttielokuvasta Tolonen, ohajus Lasse Keso.
Jukka Tolonen Kuva dokumenttielokuvasta Tolonen, ohajus Lasse Keso. tolonen

5.4.
Tolonen
Dokumenttielokuva kitaristilegendasta Jukka Tolosesta, joka 1970-luvun huippuvuosien jälkeen päätyi syöksykierteen kautta Keravan vankilaan. Kertomus noususta, tuhosta ja ylösnousemuksesta. Televisioensi-ilta. Ohjaus Lasse Keso, Suomi 2014.

12.4.
Rockin klassikkolevyt: Wish You Were Here
Rockin klassikkolevyt -sarjassa perehdytään Pink Floydin vuonna 1975 ilmestyneeseen albumiin Wish You Were Here. Levyn kuuluisimpiin kappaleisiin kuuluu yhtyeen perustajasta ja entisestä solistista Syd Barrettista kertova Shine On You Crazy Diamond. Albumin tekoa muistelevat Pink Floydin jäsenet Roger Waters, Dave Gilmour, Nick Mason ja postuumisti myös Richard Wright. Haastateltavina on myös levyn kuuluisan kannen tekijöitä. Ohjaus John Edginton. (Pink Floyd: The Story of Wish You Were Here, USA 2012)

Rockin klassikkolevyt: Quadrophenia.
Rockin klassikkolevyt: Quadrophenia. quadrophenia

19.4.
Rockin klassikkolevyt: Quadrophenia
The Whon klassikkolevyn tarina. Mukana ennennäkemätöntä arkistomateriaalia vuonna 1973 ilmestyneen temaattisen tupla-albumin kaoottisista tekovaiheista. Levyntekoa muistelevat muun muassa Pete Townshend ja Roger Daltrey. Ohjaus Matt O'Casey. (Quadrophenia: Can You See the Real Me?, Britannia 2012)
HUOM! Iltaa jatkaa Yle Livessä Quadrophenia Live in London (The Who: Quadrophenia Live in London).

26.4.
Genesis: osien summa
Tony Banks, Phil Collins, Peter Gabriel, Steve Hackett ja Mike Rutherford palasivat yhteen kertomaan Britannian kaikkien aikojen suosituimpiin bändeihin kuuluneen Genesiksen tarinan, alusta loppuun, progesta stadionit täyttäneeseen poppiin. (Genesis: Sum of the Parts, Britannia 2014)

3.5.
Sonny Rollins: Beyond the Notes
Dokumenttielokuva 80 vuotta täyttäneestä saksofonistista ja jazzlegendasta, joka vannoo yhä musiikillisen vapauden nimeen. Syntymäpäivää juhlimassa ovat myös Ornette Coleman ja Jim Hall. Ohjaus Dick Fontaine. (Sonny Rollins: Beyond the Notes, USA 2012)

10.5.
Hugh Laurie: Copper Bottom Blues
Näyttelijä-muusikko Hugh Laurie tekee musiikillisen pyhiinvaellusmatkan Amerikkaan bluesin juurille. Matkan varrella House-tähti käy Ray Charlesin studiolla, tapaa Muddy Watersin pojan ja duetoi Jools Hollandin kanssa. Laurien ystävä Stephen Fry käy myös näyttäytymässä. Matka huipentuu konserttiin Queen Mary -laivalla. Ohjaus Matthew Fife. (Hugh Laurie: Copper Bottom Blues, Britannia 2013)
HUOM! Iltaa jatkaa Yle Livessä Hugh Laurie: Live at the Queen Mary.

Jimi Hendrix: Hear My Train A-Comin'
Jimi Hendrix: Hear My Train A-Comin' jimi hendrix hear my train a-comin

17.5.
Jimi Hendrix: Hear My Train A Comin’
Dokumenttielokuva amerikkalaisen kitaralegendan tiestä Seattlesta kansainväliseen kuuluisuuteen ja Jimi Hendrixin musiikin yhä jatkuvasta vaikutuksesta. Moniäänisessä dokumentissa mukana muun muassa Mitch Mitchell, Noel Redding, Chas Chandler, Linda Keith, Paul McCartney, Billy Gibbons, Steve Winwood sekä perhettä, ystäviä ja kollegoja. Mukana on runsaasti musiikkia ja aiemmin esittämätöntä kuvamateriaalia Hendrixin perheen kotiarkistoista. PBS:n American Masters -sarjaa. Ohjaus Bob Smeaton. (Jimi Hendrix: Hear My Train A Comin’, USA 2013)


24.5.
Am I Black Enough for You
Dokumenttielokuva soul-laulaja Billy Paulista, joka nousi maineeseen 1970-luvun alussa romanttisella balladilla Me and Ms. Jones, mutta joka käsitteli lauluissaan myös syviä yhteiskunnallisia ongelmia ja roturistiriitoja. Ohjaus Göran Hugo Olsson, Ruotsi 2009.
HUOM! Göran Hugo Olssonin ohjaama Black Power Mixtape esitetään Teemalauantaissa 23.5.

31.5.
Gypsy Caravan – Romanien tie
Romanimusiikin Buena Vista Social Club: värikäs musiikkielokuva neljästä maasta tulevien romanimuusikkojen yhteisestä kiertueesta Pohjois-Amerikassa. Mukana romanimusiikin supertähti Esma Redžepova, intialaisen Bachu Khanin yhtye Maharaja, romanialaiset Fanfare Ciocarlia ja Taraf de Haïdouks sekä Antonio el Pipan flamencoryhmä. Ohjaus Jasmine Dellal. (When the Road Bends: Tales of a Gypsy Caravan, Britannia 2006.)

7.6.
Kraftwerk: Pop Art
Boing boom tschak! Tarina Düsseldorfista kotoisin olevien, kokeellista elektronista musiikkia soittaneiden erakoiden matkasta maailmanmaineeseen, Autobahnia pitkin ja taskulaskimia soitellen. Mukana on arkistojen aarteita, haastatteluja, elokuvakokeiluja ja livemateriaalia Lontoon Tate Modern -museon konserteista. Ohjaus Simon Witter & Hannes Rossacher, Saksa 2013.
HUOM! Iltaa jatkaa Avaruusromua-ohjelman juhlalähetys: 25 vuotta radiossa ja kerran televisiossa!

Kesällä rockdokumenttipaikalla pyörii kolme sarjaa: Video Killed the Radio Star, Black Cab Sessions USA ja Soul Power!

Kraftwerk: Pop Art
Pop Art! Kraftwerk: Pop Art Kuva: Yle Kuvapalvelu kraftwerk
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa