Hyppää pääsisältöön

Liian nuori kuolemaan

Natalie Wood
Natalie Wood Natalie Wood natalie wood

Historiasarja kertoo tähdistä, joiden elämä päättyi kesken loistavan uran. Keväällä 2015 nähdään sarjasta kolme uutta jaksoa.

Monista viihdemaailman tähdistä on tullut kokonaisen sukupolven idoleita, mutta loistava ura on äkisti päättynyt kuolemaan. Kuolema liian nuorena on jo muinaisista ajoista asti ollut monen myyttisen henkilön ominaisuus. Jos kuolema lisäksi tapahtuu hämärissä oloissa tai oman käden kautta, nykymedia punoo sensaatioita.

Kevään 2015 uudet jaksot 4.2. alkaen:

Osa 5. Natalie Wood. Hänen elokuvauransa alkoi lapsena. Hänestä tuli nuorisotähti James Deanin vastapuolena elokuvassa Nuori kapinallinen ja viimein West Side Storyn Mariana maailmantähti. Lähipiiri muistelee hänen uraansa.

Osa 6. River Phoenix. Hän oli aikansa lupaavin nuori elokuvatähti, jonka kuolema 1993 herätti suurta huomiota. Hänet muistetaan erikoisena ja mielenkiintoisena henkilönä, yksinäisenä tähtenä, joka sammui liian aikaisin.

Osa 7. Vladimir Vysotski. Neuvostoliiton ajan kuuluisa runoilija ja laulaja, jota neuvostokansa rakasti, mutta jota ei virallisesti tunnustettu. Vauhdikas ja vaarallinen elämäntapa aiheutti hänen kuolemansa liian varhain.

Ensimmäisen kauden jaksot:

Osa 1. John Belushi. Amerikkalaisnäyttelijä John Belushin lento katkesi vain 33-vuotiaana. Hänet muistetaan mm. elokuvasta Blues Brothers, mutta myös hurjasta temperamentistaan ja rakettimaisesta urastaan. Vain seitsemän elokuvaa tehtyään hän kuoli huumeiden yliannostukseen.

Osa 2. Kurt Cobain. Vaatimattomista kotioloista maailmankuuluksi noussut Nirvana-yhtyeen solisti ja grunge-musiikin ykköstähti sopi idoliksi sukupolvelle, joka oli saanut tarpeekseen sliipatusta showbisneksestä. Yritettyään monta kertaa päästä eroon huumeriippuvuudestaan Cobain teki itsemurhan 27-vuotiaana, kuuluisuutensa huipulla.

Osa 3. Heath Ledger. Vuonna 1979 Australiassa syntynyt Heath Ledger oli nuori, kaunis ja lahjakas. Hänen näyttelijänuransa oli rakettimaisessa nousussa, ja hän menestyi niin blockbuster-elokuvien kuin taidefilmien tähtenä. 28-vuotiaana hän kuoli lääkeaineiden yhteisvaikutukseen.

Osa 4. Sharon Tate. Elokuussa 1969 viimeisillään raskaana ollut Sharon Tate sekä hänen kolme ystäväänsä kuolivat sarjamurhaaja Charles Mansonin ja hänen apuriensa julmassa iskussa Taten ja ohjaaja Roman Polanskin yhteiseen kotiin. Raaka veriteko on myöhemmin nähty eräänä rakkauden ja rauhan aikakauden symbolisena päätepisteenä.

 • Liian nuori kuolemaan (Too Young to Die, Saksa 2012–2014) Tuotanto Arte

Yle Teema

 • The Wolfpack on elokuva kaikesta

  "Tämä on elokuva, jossa on kaikki", toteaa Anu Silfverberg.

  "Ajattelin The Wolfpackia pakonomaisesti aamusta iltaan viikon päivät sen nähtyäni. Kaappasin ihmisiä ja paasasin heille asiasta: tämä oli elokuva, jossa on kaikki, elokuva joka käsittelee kaikkea. En tarkoittanut, että se on maailman paras elokuva. Tarkoitin vain että se käsittelee kaikkea." Anu Silfverberg kirjoitti esseen dokumenttielokuvasta The Wolfpack. Toiveuusinta Teemalla lauantaina 17.3. klo 21.35.

 • Kuukauden dokumentti on Teeman uusi paikka laatudokumenteille

  Parhaita pitkiä dokumentteja kerran kuussa sunnuntaisin

  Maaliskuun ensimmäisenä sunnuntaina 4.3. Teema avaa dokumenteille uuden esityspaikan. Kuukauden dokumentti -paikalla Teema esittää parhaita kansainvälisiä ja kotimaisia pitkiä dokumenttielokuvia.

 • Ellan matkassa Etelä-Italiassa

  Harva tuntee eteläistä Italiaa. Lähde matkalle Ellan kanssa!

  Eteläinen Italia on aina näihin päiviin asti ollut Italiassa 15 vuotta asuneelle Ella Kanniselle, kuten niin monelle muullekin, arvoitus. Uudessa seitsemän osaisessa sarjassa Ella tutustuu etelän ankaraan historiaan ja sen monipuoliseen kulttuuriin.

 • Etelä-Italia Teeman elokuvissa talvella 2018

  Elokuvia Ellan matkojen maisemista

  Teemalla tutustutaan 24.1. alkaen seitsemänosaisessa sarjassa Ellan matkassa Etelä-Italian ankaraan historiaan ja monipuoliseen kulttuuriin. Tätä nojatuolimatkaa tuetaan viidellä elokuvalla samaisen alueen nykypäivään ja historiaan.

 • Viro 100 vuotta Teemalla

  Juhlaohjelmia Viron itsenäisyyspäivän viikolla

  Lauantaina 24.2.2018 vietetään Viron tasavallan satavuotisjuhlaa. Viro 100 -ohjelmia nähdään Teemalla torstaista sunnuntaihin 22.–25.2.

 • Ilusat sünnipäeva, 100-aastane Eesti!

  Yle Radio 1 juhlistaa Viron 100-vuotispäivää monin ohjelmin.

  Hyvää syntymäpäivää, 100-vuotias Viro! Viro täytää 100 vuotta lauantaina 24. helmikuuta. Juhlaviikon aikana Yle Radio 1:ssä kuullaan paljon Viro-aiheisia ohjelmia. Musiikkia, historiaa, kulttuuria, ajankohtaisia aiheita.

 • Vietnamin sodan kokeneet kertovat kymmenosaisessa dokumentissa

  Ken Burnsin ja Lynn Novickin sarjan pääosassa ovat ihmiset

  Teemalla nähdään Ken Burnsin ja Lynn Novickin kymmenosainen suursarja Vietnamin sota. Se on ennennäkemättömän kattava dokumentti sodasta, josta Amerikassa on puhuttu ja samalla vaiettu.

 • Milanon naisten paratiisi

  Uusi italialainen draamasarja 1950-luvun tavaratalosta

  Italialaissarjassa seurataan elämää 1950-luvun Milanossa, uudessa loisteliaassa tavaratalossa. Sarja jatkuu uusin, toisen tuotantokauden jaksoin.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!