Hyppää pääsisältöön

Seksiä, väkivaltaa ja Alppilan kohuopettaja

Marjut Tervola tapasi Stradassa rikoskirjailija Antti Korhosen
Marjut Tervola tapasi Stradassa rikoskirjailija Antti Korhosen Kuva: Olli kangassalo antti korhonen

Alppilan koulun kohuopettajana tunnettu Antti Korhonen on nyt myös kovaksikeitetyn koulukunnan rikoskirjailija. Strada kysyi. miten suurta julkisuutta saanut Alppilan koulun kurinpitojupakka vaikutti orastavaan rikoskirjailijaan, joka pitää rouheasta tyylistä.

Antti Korhonen tuli koko kansan tutuksi Helsingin Alppilan koulun kurinpitojupakasta vuonna 2013. Korhonen ohjasi ulos ruokalassa häiriköineen oppilaan. Korhosta syytettiin liiallisesta voimakäytöstä ja hän sai aluksi potkut, mutta Helsingin opetuslautakunta perui päätöksensä eikä syytettä nostettu (lue tästä tapahtumien kuvaus). Pelastakaa opettaja Korhonen -adressiin kerättiin netissä nopeasti 100 000 allekirjoitusta.

Antti Korhonen on jo pitkään ponnistellut eteenpäin kirjoittajana. Hänen lastenelokuvakäsirjoituksensa Jääkarhu on saanut kolme elokuvasäätion käsikirjoitusrahoitusta, ja sen kuvaamiseksi on tuotantoyhtiö Silva Mysterium hankkimassa nyt rahoitusta tuottaja Ritalahden mukaan.

Kirjoittamiseen tuli kolmen kuukauden tauko Alppilan jupakan aiheuttaman hermopaineen takia. Korhonen menetti ajoittain yöunensa.

Dekkareita Korhonen on julkaissut kaksi (yksi on jäänyt pöytälaatikkoon). Korhonen oli jo ennen Alppilan tapausta aloittanut dekkarinsa Väänänen ja jeesushullut kirjoittamisen. Kirjoittamiseen tuli kolmen kuukauden tauko Alppilan jupakan aiheuttaman hermopaineen takia. Korhonen menetti ajoittain yöunensa. Mutta rikosromaanista on turha lukea kommentteja Alppilan tapaukseen. Inspiraatio on tullut uskonlahkojen väärinkäytöksistä kertovista uutisartikkeleista.

Antti Korhosen uran toinen rikosromaani Väänänen ja jeesushullut on kuin Reijo Mäkeä röyhkeällä pornolla höystettynä.
-Omalääkärini summasi sen osuvasti: Jerry Cottonia steroideilla ja siihen lisättynä Kalle-lehden parhaimpia kirjoituksia, naurahtaa Antti Korhonen.

Korhosen omia kovaksikeitettyjä suosikkeja ovat James Ellroy, Dennis Lehane ja Philip Kerr. Näihin esikuviin Korhonen viittaa, jos häneltä kysyy motiivia kirjan sisältämään runsaaseen seksiin.

Antti Korhosen rikosromaani Väänänen ja jeesusuhullut
Antti Korhosen rikosromaani Väänänen ja jeesusuhullut Kuva: Antti Korhonen korhosen kirja väänänen ja jeesushullut

Korhosen ominta aluetta on mustan humoristinen, testosteronia tihkuva väkivaltafarssi. Väänänen ja jeesushullut -kirjassa Väänänen selvittää kohukustantajan murhaa, johon on sekaantunut kansainvälinen uskonlahko. Amerikkalaisen uskonlahkon palkkatappaja harventaa kiusallisia todistajia. Suomalainen lahkolaisjohtaja käyttää seksuaalisesti hyväkseen alaikäisiä. Etsivä Väänänen suojelee tappolistalle joutunutta latvialaista ilotyttöä Berliinissä ja joutuu itse veriseen seikkailuun.

Antti Korhonen luokittelee kirjansa avoimesti genretuotokseksi, joten siinä mielessä runsas kliseisyyden määrä on näköjään harkittua. Kovaksikeitetyssä dekkarissa on jatkuvasti kuulunut 1930-luvun jälkeen Raymond Chandlerin Marlowen arkkityypin kaikuja. Etsivähahmo toimii viranomaisten ja alamaailman harmaalla välivyöhykkeellä valtaapitäviä kumartelematta. Maailmankuva on kyyninen ja hitusen melankolinen. Kieroa maailmaa vastaan sankarilla on omatinkimätön heikkoja puolustava moraalinsa. Ja sankarin taakkana ja lohtuna ovat addiktiot. Myös Korhosen etsivä Väänänen tykkää viinasta ja seksistä.

Sradassa Antti Korhonen
Sradassa Antti Korhonen Kuva: Olli Kangassalo antti korhonen

Stradan juontaja Marjut kehittelee jutussa mojovaa kovaksi keitettyä kielikuvaa, Raymond Chandlerin esikuvan hengessä. Metaforisessa kielikuviossa pitäisi yhdistyä kaksi eri maailmaa luoden uuden ytimekkään kuvailevan merkityksen, joka vielä aiheuttaa täräyttäviä lisäassosiaatioita. Ja lisävaatimuksena huumori.

Antti Korhosen oma suosikki on Matt Jaden Ben Hogan -kioskilänkkäristä: ”Katse kylmä kuin eskimon hauta”. Korhosen omaa tuotantoa on: ”hänen pieni kikkelinsä kangistui wolframin kovaksi ” ja ”Lisa otti proteiinipirtelön vastaan imuroiden kuin Nilfisk”. Näiden rinnalla lentää ujona mäkikotkana Marjutin ”Pilvinen taivas lepäsi Kallion yllä kuin ruumissäkki”. Mutta mitä ajattelee Korhonen Marjutin viimeisestä kielikuvasta? Katso klippi!

Keskustele! Kehittele oma kovaksikeitetty kielikuvasi!! Stradan juontajat esittävät tymäkimmät ja nasevimmat kielikuvat videolla tammikuussa.

Kommentit
  • Avaruusromua: Luovuus on kuin marmorilohkareen hahmottelua

    Avaruusromussa kuunnellaan menneen vuoden 2018 ulkomaisia.

    "Mieleni on täynnä sykettä ja värähtelyä. Olen tuskin alkanut luonnostella, kun ajatus seuraa toista". Näin lainaa säveltäjä Pjotr Tsaikovskia amerikkalainen psykologian professori Eliot Dole Hutchinson, vuonna 1952 suomeksi ilmestyneessä kirjassaan Luova ajattelu. "Luovuus ei rajoitu vain historian suuriin hahmoihin, kuten Darwiniin tai Picassoon. Luovuutta on jokaisella ihmisellä". Näin siteeraa amerikkalaista psykologia Robert J. Sternbergia kasvatustieteen professori Kari Uusikylä, vuonna 2012 ilmestyneessä kirjassaan Luovuus kuuluu kaikille. Avaruusromussa kuunnellaan menneen vuoden 2018 ulkomaista satoa. Toimittajana Jukka Mikkola.

  • Avaruusromua: Luovuudelle on turha etsiä yhtä selitystä

    Avaruusromussa kuunnellaan menneen vuoden 2018 kotimaisia.

    "Oivalluksen hetki on jännittävää kuin nopea autonajo". Näin lainaa filosofi Bertrand Russellia amerikkalainen psykologian professori Eliot Dole Hutchinson, vuonna 1952 suomeksi ilmestyneessä kirjassaan Luova ajattelu. "Jos aikaa ei ole kiireettömään pohdintaan, asioiden sulatteluun ja luovaan hautomiseen. seurauksena on yksiselitteisesti pinnallisuuden ja typeryyden lisääntyminen". Näin siteeraa amerikkalaista psykologia Howard Gardneria kasvatustieteen professori Kari Uusikylä, vuonna 2012 ilmestyneessä kirjassaan Luovuus kuuluu kaikille. Avaruusromussa kuunnellaan menneen vuoden 2018 kotimaista satoa. Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri