Hyppää pääsisältöön

Suomi on venäläinen

Suomi on venäläinen, yle tv1
Tietokirjailija-kolumnisti Juhani Seppänen tapaa Venäjällä pitkään asuneen näyttelijän Ville Haapasalon. Suomi on venäläinen, yle tv1 suomi on venäläinen

TV1 maanantaista perjantaihin 27.6. - 11.7.2017 klo 18.30 - 19.00, uusinta seuraavana arkipäivänä klo 9.30
Yle Areenassa 30 päivää

Miten itäinen naapuri on vaikuttanut Suomeen? Suomalaisilla on ristiriitainen suhtautuminen Venäjään: sotainen historia ja tunne idän uhkasta vaikuttavat suhtautumiseemme Venäjään.

Toisaalta idästä on tullut vahvoja vaikutteita suomalaiseen kulttuuriin aina saunasta melankoliseen musiikkiin.

Suomi on venäläinen -sarjassa pureudutaan Suomen ja Venäjän välisiin historiallisiin ja kulttuurisiin siteisiin. Kymmenosaisen ohjelman juontaa tietokirjailija-kolumnisti Juhani Seppänen, joka tekee matkaa "venäläiseen Suomeen" punaisella Ladallaan.

Tiesitkö, että lähes kaikissa historiamme sodissa aloittajana ei ole ollut Venäjä? Tai että ilman Venäjään liittämistä Suomesta ei todennäköisesti olisi tullut itsenäistä? Onko suomalainen sauna itse asiassa venäläinen? Onko tämän päivän Suomessa ryssävihaa?

Sarjassa tutkitaan myös sitä, minne yhteiset juuret ulottuvat ja kuinka ne nykyään Suomessa nousevat esiin.

Asiantuntijoina ovat muun muassa historioitsijat Markku Kuisma ja Timo Vihavainen, näyttelijä Ville Haapasalo sekä lukuisat muut Suomen ja Venäjän suhteita tuntevat henkilöt.

Tuotanto: Intervisio Oy, 2014. Sarja on esitetty Ykkösellä edellisen kerran vuonna 2015.

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.