Mitä rakentaa Etelesatamaan Guggenheim Helsinki kilpailun kuuluisaksi tekemälle tontille. Joulupukille virka-asunto! Arkkitehtuurikoulu Arkin oppilaat ovat tehneet erittäin vaikuttavat ja perustellut ehdotuksensa. Katso kuvat, kuuntele tarinat Rakenne minut -radio-ohjelmasta ja kokeile itse.
Näin suunnittelet joulupukille virka-asunnon

1. Pohdi, mitä joulupukki tarvitsee?
Pienten arkkitehtuurikoululaisten mukaan joulupukki tarvitsee ovikellon, viherkaton, saunan katolle, nakkikioskin, tontuille tehtaan ja toimistotilat, koska " pitäähän tehdä miljardeja leluja".
Vanhempien arkkilaisten suunnitelmissa joulupukin virka-asunto sisältää myös pop up -kaupan, auditorion, laboratorion pitkän iän pillereiden valmistukseen, porotallit, helikopterikentän...
Heidän suunnitelmissaan joulupukin virka-asunnon muotokieli tuo revontulet, hanget ja nietokset pääkaupunkiin, eli rakennus viestii suomalaisuudesta. Mutta nuoret ovat montaa mieltä siitä, kuinka paljon joulupukin virka-asunnossa on yksityistä tilaa joulupukille. Mitä mieltä sinä olet?
2. Pohdi, millaisia haasteita ja mahdollisuuksia Guggenheim Helsinki -arkkitehtuurikilpailusta tuttu tontti Eteläsatamassa tarjoaa?

3. Keskustele, piirrä, askartele, visualisoi, presentoi ja raadita. Voit jakaa myös instagrammissa ja muissa yhteisöllisissä viestimissä suunnitelmasi #joulupukinasunto.
Koska kyseessä on tontti, jolle on järjestetty jo kaikkien aikojen suurin arkkitehtuurikilpailu, voit hakea inspiraatiota näistä Guggenheim Helsinki -kilpailun 1715 ehdotuksesta. Siitä vanhemmat arkkitehtuurikoululaisetkin lähtivät liikkeelle.
Vinkki: Guggenheim Helsinki -arkkitehtuurikilpailun ehdotuksista voi myös askarrella muistipelin.
KUUNTELE lasten ja nuorten totisen hauskoja ja hauskan totisia kertomuksia ideoistaan, sekä Arkin rehtori Pihla Meskasen kokemuksia oppilaista ja koulun laajentumisesta kansainvälisesti. Ja katso sitten kuvat.
Lasten kodit joulupukille


Juli 6 vuotta
Hyvä Joulupukki, minä olen Juli 6-vuotta. Olen suunnitellut sinulle virka-asunnon. Otin huomioon sen seikan, että lahjapaketteja saattaa ajoittain olla paljon. Sitä varten suunnittelin lahjahuoneen. Sinun ikkunoissasi ja seinälläsi on myös koristeita. Vastineeksi suunnittelutyöstä toivon seuraavia lahjoja: xxxx ja kaikki muut ovat yllätyslahjoja! Terveisin Juli.

Aapo Unkuri 9 vuotta
Tämä on siis joulupukin virka-asunto, jossa on kolme tornia. Joulupukilla on aula, mihin tulevat kaikki vierailijat. Sillä on merelle ikkunat. Ja siinä on keittiö ja kylpyhuone, toisessa osassa on kattoterassi ja pieni kolmiulotteinen homma siinä katolla. Kaksi tornia, missä on nukkumahuoneet. Leveämpi torni on neuvottelutorni. Talossa on myös lahjojen tuotantoa. Ja puisto ja sauna. Ja siinä on valkoista ja keltaista.
Onni Ojajärvi 10 vuotta
Tämä on vesipisaran muotoinen. Siellä on tämmönen putki sisääntulona. Katolla on pieni mökki, joka on sauna. Sitten täällä on törröttäviä putkia, joissa on tiloja, joista näkee merelle ja kaupunkiin päin.Täällä sisällä on kaikki paikat, mitä siellä pitää olla, makuuhuone. Siellä on hyppytorni jossain. Sieltä pääsee hyppäämään mereen. Se on enemmän taideteoksen muotoinen kuin asunnon. Musta tämä oli hieno muoto ja paras ratkaisu, jonka keksin.

Iida Bergström 11 vuotta
Joulupukin talossa ei ole tonttuja, ne on siellä joulupukin tehtaalla asuntolassa. Talossa on kiva viherkatto, ja se on meren rannalla. Parvekkelta voi käydä katsomassa merimaisemaa.

Tatu Lehtonen 8 vuotta
Joulupukin virka-asunto on tehdasmainen. Siinä on maisemahissit ja koristeita. Talossa on tonttujen tehdas ja joulupukille omahuone parvekekerroksessa. Katolla on reki. Joulupukilla on myös vene ja hodarikiska.
Kokeneet nuoret suunnittelijat

Mitä jos rakennetaan nämä joulupukin virka-asunnot tähän Eteläsatamaan ja siirretään Guggenheim Kouvolaan.


Arkin vanhemmat oppilaat ovat olleet käyneet arkkitehtuurikoulussa iltaisin 5-10 vuotta. Kokemusta suunnitteluprojekteista siis on. Itseasiassa Guggenheim Helsinki -hankekin on tuttu, sillä arkkilaiset piirsivät 78 ehdotusta uudeksi taidemuseoksi, mutta ensimmäiselle tontille sijoitettuna. Ehdotuksista tehtiin näyttely, joka oli osa Helsingin vuotta designpääkaupunkina 2012.
Rakenne minut -ohjelman joulupukkihaastetta varten moni oppilaista perusti kuvitteellisen arkkitehtitoimiston. Koivu Archicture eli Akseli Anttonen, Edvin Ingman ja Kalle Koivu ottivat leikin erityisen vakavasti. He suunnittelivat toimistolleen tyylin, jakoivat työtehtävät, keksivät itselleen suunnittelufilosofiaansa liittyvät englanninkieliset ajatelmat tulevia vastaavia projekteja ajattelen.
Oppilaat aloittivat projektin tutustumalla Guggenheim Helsinki -kilpailun ehdotuksiin. Toiseen vaiheeseen valittujen kuuden ehdotuksen joukkoon he olisivat kaivanneet enemmän suomalaisuutta. Ja heistä parempiakin ehdotuksia olisi ollut tarjolla. Toivo Hursti arvosti kuudesta jatkoon valitusta ehodtuksesta lempinimen Saha saanutta suunnitelmaa, jossa makasiinirakennukset säilytetään. Joosua Kuusela piti Pöytäliinasta, jonka hän oli poiminut suosikkiensa joukkoon jo ensimmäisen vaiheeseen ehdotusmassasta.

Joosua Kuusela ehdottaa, että:
- Mitä jos rakennetaan nämä joulupukin virka-asunnot tähän Eteläsatamaan ja siirretään Guggenheim Kouvolaan. On olemassa Guggenheim Kouvolaan -projekti, minä kannatan sitä. Saisivat hekin sinne Kouvolaan jotakin.
Revontulet etelässä - uraa auraamassa

Sometimes it just takes a while to realize something so simple.
- Joulupukin virka-asunto joka ei ole pelkästään virka-asunto vaan edustaa suomalaisuutta ja Suomea. Muotokieli lähti liikkelle revontulimaisesta muodosta. Joulupukki asuu pohjoisessa, jossa näkyy revontulia, Edvin Ingman aloittaa Koivu Archicturen esityksen Project Aurorasta.
- Materiaaleina on pääasiassa lasi, johon tulee mukavia heijastuksia, joista tulee revontulien väret. Kiinnostavia valoja. Jokaisen rakennuksen sisällä on isot betoniset tukirakenteet, joihin voi sijoittaa vessoja ja käytäviä ja portaikkoja. Niistä lähtee jykeviä rakenteita, joiden varaan lasinen julkisivu rakentuu, Akseli Anttonen täydentää.
- Rakennus koostuu kolmesta erillisestä osasta. Yksi niistä painottuu joulupukin yksityistilaan. Siellä on myös kauppoja ja kaikkea, mitä joulupukki tarvitsee: porotallit, tontun pajat,
Me ollaan mietty nää tarkkaan, Kalle Koivu jatkaa.
Joulupukki tarvitsee salaisen laboratorion, jossa hän voi kehitellä droppeja, joilla voi elää seuraavat 300 vuotta
Ehdotuksen piirroksissa on korvamerkitty tiloihin toimintoja: tähän tulee taidetta, kahvila, kokiskauppa, Fazerin kauppa, pop up-kauppa...

- Jouluhan on aika kaupallinen juhla, pop up -kauppaa vuokrataan kuukaudeksi kerrallaan. Taidetta on talossa Suomesta ja maailmalta. Siellä esitellään myös näyttelyssä joulupukin historiaa.
Eli se on tila, jonne eivät tulisi pelkät pikkulapset, vaan se on kaikille, Kalle Koivu toteaa.

Koivu Architecture koko presentaatio täältä.
Suunnitelma on ammattimainen. Kolmen talon muodossa ja sijoittelussa tontille on muun muassa huomiotu rannan tuulisuus. Leikki on jo niin vakavaa, että pojat esittelevät projektia ipadilla. Sormea näppäämäällä esiin pomppaa aformismeja.
"Sometimes it just takes a while to
realize something so simple."
-Edvin Ingman, the director of interior designs
Mutta tällaistakin keskustelua on tässä hankkeessa käyty totisella naamalla.
- Joulupukki tarvitsee salaisen laboratorion, jossa hän voi kehitellä droppeja, joilla voi elää seuraavat 300 vuotta, toteaa director Igman
- Myös poroille tarvitaan droppeja, jotta ne voivat lentää, muistuttaa director Koivu.
luksuskoteja ja lumisia muotoja
Taina Westerholmin muodokkaassa rakennuksessa on joulupukin eläintarha ja jäähuone. Hermanni Hirvensalo rakentaisi joulupukille joulupukilla 7-kerroksisen luksuskodin, jossa on uimahalli, elokuvateatterit, museo, kirjasto, ravintola, kahvila, kaksi isoa parkkihallia ja joulupukin toimisto.
Nietos ja Sidus - julkinen tila vai yksityiskoti

joulupukki ei edes asu täällä, vaan se menee ehkä viereiseen hotelliin
Arkkilaiset ovat selvästi pohtineet paljon sitä, kuinka paljon joulupukille jää omaa tilaa edustusasunnossa. Tässä kaksi lähestymistapaa: Sidus ja Nietos.
Mikko Sirolan ajatus kulki suunnitelessa näin:
- Lähdin pyöreistä muodoista. Vaikka mietin myös kulmikkaita muotoja, mutta päädyin pyöreisiin muotoihin. Tajusin, että tämä ei voi olla perinteinen joulupukin asunto. Että joulupukki ei edes asu täällä, vaan se menee ehkä viereiseen hotelliin. Ja täällä tapahtuu kaikki julkinen. On iso tila auditoriolle ja julkisille tiloille, joissaon kauppoja ja ravintoloita, jotka ovat aina auki. Ideoin myös, että yksityisempi iso alue olisi auki jouluaattoisin. Silloin sinne voitaisiin tehdä joulumaa. Että ehdotuksessani on hyvin monikäyttöistä tilaa. Auditoriokin voidaan muuttua leffateatteriksi, jos halutaan näyttää joululeffoja.


Annetaan joulupukillekin rauhaa jossain.
Sidus on latinaa ja tarkoittaa tähdistöä. Nimi tuli rakennuksen tähtimäisestä muodosta, joka koostuu monista kolmiomaisista pinnoista.
Arkkitehtitoimisto Punainen paperi on suunnitellut betonirakennukseen joulupukille esiintymis- ja näyttelytilat, mutta suurin osa 16-kerroksisesta rakennusta on joulupukin yksityistä tilaa
- Joulupukillahan jo Rovaniemellä maansa. Annetaan joulupukillekin rauhaa jossain.

Bunkkerina rakennus on kohtalainen.
- No joo, koska se seisoo käytännössä noilla kahdella jalalla, niin se kaatuisi helposti eteenpäin, mutta kyllä se jotain kestäisi.
Arkkitehtuurikoulu Arkki, lisää tietoja täältä
Millainen sinun mielestäsi pitäisi olla joulupukin virka-asunto, piirrä, rakenna ja ota kuva ja liitä se alla olevasta napista tai Twitterissä ja Instagramissa #joulupukinasunto
Katso arkkilaisten ehdotukset Yle Uutisisssa