Hyppää pääsisältöön

Taidemuseo luopuu kalleimmastaan

Raumalla sijaitseva Lönnströmin taidemuseo luopuu hienosta museorakennuksestaan. Syynä ovat korkeat kiinteistönhoitokulut ja rakennukseen liittyvät henkilöstökulut. Museon toimintaa ylläpitävä Teresia ja Rafael Lönnströmin Säätiö haluaa vastaisuudessa kanavoida kuvataiteen edistämiseen tarkoitetut voimavaransa taiteen sisältöihin. kertoo museon vt. johtaja Riitta Numminen.

- Tätä on pitkään harkittu, hän kertoo.

- Me siirrymme käytäntöön, jossa maksamme taiteilijalle työskentelyapurahan ja varaamme myös rahaa hönen hankkeensa toteuttamiseen. Ensi vuonna taiteilijoiden haettavana on 30 000 euron suuruinen työskentelyapuraha ja säätiön hallitus on varannut kuluihinyhteensä 70 000 euroa.

Kokonaan vailla tiloja museo ei ole jatkossakaan. Säätiön ylläpitämän Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseon yhteydessä on näyttelytila, jota voidaan käyttää myös taidehankkeiden yhteydessä.

Esitettävän taiteen määrä Raumalla saattaa hieman vähentyä, mutta toisaalta on mahdollista, että uuden toimintavan myötä voidaan toteuttaa entistä kunnianhimoisempia taidehankkeita.

Onko kulttuuritiloista luopuminen laajempikin ilmiö? Ainakin Riihimäellä on myös laitettu kulttuurikäytössä ollet rakennus myyntiin. Arkkitehti Oiva Kallion suunnittelemaa Allinnaa pidetään Riihimäen kauneimpana rakennuksena. Allinnasta järjestetyn tarjouskilpailun on voittanut paikallinen yrittäjä. Riihimäen kulttuuripiirit yrittivät viimeiseen asti estää myynnin.

Riihimäkeläinen Teppo Järvi harmittelee myyntiä, koska hän on ollut aikaisemmin järjestämässä rakennukseen taidetoimintaa.

- Ei täällä arvosteta tällaista vanhaa rakennusta. Mielestäni tämä voisi hyvin toimia pienemmälläkin rahalla. Ei aina tarvitse korjata viimeisen päälle, niin kuin Suomessa on tapana. Jos on kerran yritteliäs porukka tarjolla, niin kulttuuritoimintaa voi hyvin rakentaa sen varaan.

Raumalla Lönnströmin taidemuseon rakennuksen ostanut yrittäjä Riku Räsänen toivoo, että talo saisi arvoistansa käyttöä.

- Ehdottomasti toivomme rakennukseen kulttuuritoimintaa, jos sellaista löytyy. Täytyy kuitenkin muistaa, että Rauma on pieni kylä. Todennäköisesti rakennukseen tulee jonkinlaisia palveluja, kuten parturi, hieroja tai hammaslääkäri. Toisessa kerroksessa voisi olla vaikkapa luovan alan toimistoja.

Rakennuksen ylimpään kerrokseen Räsänen visioi konsertteja.

- Siellähän voi olla vaikka runotapahtumasta yritystilaisuuteen, mutta ehkä se parhaiten kuitenkin soveltuisi klassisen musiikin konserteille, arvelee Räsänen.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri