Hyppää pääsisältöön

Teemalauantaiden kevät 2015

Loppukevään ohjelmistoa Teemalauantaissa 2015.
Loppukevään ohjelmistoa Teemalauantaissa 2015. Teemalauantai

Teemalauantaiden loppukevään aiheita ovat Orson Welles, elokuvien roolittajat, Black Power, supersankarit sekä kaksi kuumaa päivää Brooklynissä. Illat alkavat kello 21.

3.1.
NAISIA KAMERAN TAKANA
Vivian Maierin salaisuus (Finding Vivian Maier)
Ikuistetut hetket (12) (Maria Larssons eviga ögonblick)
Ilta on omistettu omia teitään kulkeneille valokuvaajanaisille: taidemaailman sensaatioksi kuolemansa jälkeen nousseelle katuvalokuvaaja Vivian Maierille sekä Jan Troellin ohjaaman Ikuistetut hetket -elokuvan Maria Larssonille. Ilta on toiveuusinta.

10.1.
ELVIS PRESLEY 80 VUOTTA
Elvis kiertueella (Elvis On Tour)
Elä elämäsi laulaen (S) (Follow That Dream)
Teemalauantai juhlistaa rockin kuninkaan syntymän 80-vuotispäivää (8.1.2015) vuoden 1972 konserttielokuvalla sekä Elvis-musikaalilla Elä elämäsi laulaen, jonka edellisestä ja ainoasta tv-esityksestä on yli 30 vuotta. Elokuvan ohjasi Gordon Douglas vuonna 1962.

17.1.
KASARITEINIT
Breakfast Club
Teen Spirit – teinileffojen historia (Teen Spirit: Teenagers and Hollywood)
Kasarinuoret huomio: Don’t you forget about this! John Hughesin rakastettu teinielokuva kertoo viidestä erilaisesta nuoresta, joita yhdistää aluksi vain jälki-istunto. Pääosissa Emilio Estevez, Anthony Michael Hall, Judd Nelson, Molly Ringwald ja Ally Sheedy. Elokuvan jälkeen esitetään runsailla elokuvanäytteillä varustettu dokumentti teinileffojen historiasta.

24.1.
MARLENE JA GLAMOUR
Shanghain pikajuna (Shanghai Express)
Glamour elokuvissa (Glamour)
Vaalea Venus (Blonde Venus)
”Glamour on kuuman kylmää käyttöä”, sanotaan ranskalaisdokumentissa. Sen taidon Marlene Dietrich osasi. Hän on unohtumaton Shanghai Lilyn roolissa Josef von Sternbergin mestariteoksessa Shanghain pikajuna. Hollywoodin kulta-aikojen muotia ja pukusuunnittelua käsittelevän dokumentin jälkeen esitetään vielä pikauusintana Dietrichin ja Sternbergin toinen yhteistyö Vaalea Venus, jossa nähdään kuumaa voodoota.
HUOM! Teemalauantai liittyy Kino Klassikossa 11.–25.1. esitettävään Sternberg/Dietrich-elokuvien sarjaan.

31.1.
TEEMALAUANTAI GOES DOCPOINT
Tintti ja minä (Tintin et moi)
Kun muuri murtui (1989)
Burma VJ
Ilta on omistettu Helsingin dokumenttielokuvafestivaalilla DocPointissa sunnuntaina 1.2. mestarikurssin pitävälle mestariohjaajalle Anders Østergaardille. Luvassa koukuttavia elokuvatarinoita Tintin luojasta Hergéstä, Burman kapinallisista munkeista ja Euroopan suurten muutosten vuodesta 1989. Elokuvat ovat Tintti ja minä, 1989 eli Kun muuri murtui sekä Burma VJ.

7.2.
MAINOSMIEHIÄ ITÄBLOKISSA
Neuvostoliiton ainoa mainostoimisto (Kullaketrajad)
Yks’ kaks’ kolme (S) (One, Two, Three)
Hulvaton ilta on omistettu mainonnalle entisessä itäblokissa. Hardi Volmerin ja Kiur Aarman ohjaama uusi dokumenttielokuva Neuvostoliiton ainoa mainostoimisto kertoo sosialismin kummajaisesta Eesti Reklaamfilmistä. Kulutustavaroista oli kova pula, mutta se ei Viron mainosvelhoja häirinnyt! Billy Wilderin komediaklassikossa Yks' kaks' kolme viedään CocaColaa Neuvostoliittoon. Kommunismin ja kapitalismin eroille sekä saksalaisuudelle nauretaan jaetussa Berliinissä juuri ennen muurin pystytystä. Pääosassa on James Cagney.

14.2.
NIXON JA WATERGATE
Meidän Nixonimme (Our Nixon)
Presidentin miehet (All the President’s Men)
Uuden dokumenttielokuvan aiheena ovat Richard Nixonin intiimit hetket, joita kaitafilmeille taltioivat presidentin lähipiirin miehet Haldeman, Ehrlichman ja Chapin. Dokumentti alkaa Watergate-skandaalista, ja se on myös illan elokuvan aiheena. Tutkivan journalismin ja poliittisen jännityksen klassikon Presidentin miehet ohjasi Alan J. Pakula, pääosissa Robert Redford ja Dustin Hoffman.

21.2.
OSCARIEN ILTA
Ja Oscarin saa… (And the Oscar Goes to…)
Kovaotteiset miehet (16) (The French Connection)
Oscar-illan avaa uusi pitkä dokumenttielokuva Oscar-palkintojen jaon värikkäästä ja tähtiloisteisesta historiasta. Illan elokuva on viiden Oscarin voittaja (paras elokuva, ohjaus, miespääosa, käsikirjoitus, leikkaus) Kovaotteiset miehet. William Friedkinin ohjaaman toimintatrillerin pääosissa ovat Gene Hackman, Fernando Rey ja Roy Scheider.
Huom! Teemalauantai liittyy koko viikonlopun Oscar-tarjontaan, joka huipentuu suoraan lähetykseen Oscarien jaosta sunnuntain ja maanantain välisenä yönä 22.–23.2.

28.2.
BUÑUEL!
Porvariston hillitty charmi (12) (Le charme discret de la bourgeoisie)
Olipa kerran… Porvariston hillitty charmi (Il etait une fois… Le charme discret de la bourgeoisie)
Kulta-aika (16) (L’age d’or)
Teemalauantain avaa surrealismia ja satiiria herkullisesti yhdistelevä Buñuelin mestariteos Porvariston hillityn charmi. Oscarin voittanut elokuva kertoo yläluokkaisen seurueen toistuvasti keskeytyvistä yrityksistä nauttia illallista. Elokuvan jälkeen nähdään sitä käsittelevä Olipa kerran… -sarjan dokumentti, jossa ovat mukana muun muassa Buñuelin käsikirjoittaja Jean-Claude Carrière sekä elokuvassa näytelleet Stéphane Audran ja Bulle Ogier. Illan päättää Kulta-aika, Buñuelin taiteellinen ja yhteiskunnallinen manifesti, joka hyökkää hullun rakkauden puolesta porvaristoa, sovinnaisuutta ja uskontoa vastaan. Se on yhä villi ja rienaava teos, joka näyttää suuntaa toisenlaiselle elokuvantekemiselle.
Huom! Teemalauantai liittyy Buñuel-viikonloppuun, jota vietetään Teemalla 27.2.–1.3.

7.3.
CALAMARI UNION 30 VUOTTA
Bluesia Pieksämäen asemalla
Calamari Union
Leningrad Cowboys Go America

”Itkuvirsien aika on ohi. Lähdön aika on koittanut.” Siitä on 30 vuotta, kun 15 Frankiä ja yksi Pekka aloittivat vaelluksensa ahtaaksi käyneestä Helsingin Kallion työläiskaupunginosasta kohti Eiraa, jossa kadut ovat leveämpiä ja ilma raikkaampaa. Teema juhlistaa Aki Kaurismäen kulttielokuvan tasavuosia musiikillisella teemaillalla. Calamari Unionin alkukuvana nähdään Juice ja kumppanit Pieksämäen asemalla, illan päättää Leningrad Cowboysin Amerikan-matka.
Huom! Iltaan liittyy 5.3. Yle Radio 1:n Filmiryhmän Calamari Union -ohjelma, jossa haastatellaan neljää elokuvan Frankiä: Sakari Kuosmasta, Pirkka-Pekka Peteliusta, Puntti Valtosta ja Kari Väänästä.

14.3.
ASFALTTISOTUREITA
Mad Max (16)
Vanishing Point – Nasta laudassa (16) (Vanishing Point)
Teemalauantaissa nähdään kahden kulttifilmin bensankatkuinen double bill. Televisiossa aiemmin esittämätön Mad Max (1979) kertoo moottoripyöräpoliisista ydinkatastrofiin hajoavassa maailmassa. Australialaisen George Millerin ohjaaman elokuvan nimiosassa on nuori Mel Gibson. Illan päättää hieno, harvinainen amerikkalaisuuden ja ajan hengen kuvaus Vanishing Point (1971), elokuva miehestä joka yrittää ajaa auton määräajassa Kaliforniaan ja saa poliisit kannoilleen. Richard C. Sarafian ohjasi, pääosassa on Barry Newman.

21.3.
SUSHIT JA YAKUZAT
Sushimestari Jiron unelma (Jiro Dreams of Sushi)
Tehtävänä murha (16) (Koroshi no rakuin)
Teemalauantai matkaa japanilaisen ruuan perässä Tokioon maailman parhaaksi nimettyyn pikkuruiseen sushibaariin. Hurmaavan dokumenttielokuvan 85-vuotiaasta sushimestari Jirosta, tämän viisikymppisestä pojasta ja täydellisen sushin tavoittelusta ohjasi David Gelb. Illan fiktioelokuva on Seijun Suzukin tyylitelty, kulttiaseman saavuttanut yakuza-klassikko Tehtävänä murha (1967), jossa juonen keskeisessä osassa on keitetty riisi.
Huom! Ilta liittyy Teeman herkkujen kevääseen.

28.3.
KUBRICKIN SALAISUUDET
Hohto (16) (The Shining)
Huone 237 (16) (Room 237)
Festivaalipuhetta
Kulttielokuvien kulttielokuva, Stanley Kubrickin labyrinttimainen Hohto saa seuraa dokumenttielokuvasta Huone 237, jossa Hohdon kaikki arvoitukset ratkotaan – ja vähän enemmänkin. Toiveuusintoja Teeman elokuvafestivaalilta.

4.4.
MIYAZAKIN MAAILMA
Naapurini Totoro (Tonari no Totoro)
Laputa – linna taivaalla (Tenkū no shiro Laputa)
Unten ja hulluuden valtakunta: Ghiblin tarina (Yume to kyôki no ohkoku)
Pääsiäisen erikoispitkässä Teemalauantaissa nähdään kaksi japanilaisen animaation mestarin Hayao Miyazakin elokuvaa sekä uusi dokumenttielokuva maailmankuulusta animaatiostudiosta ja sitä johtavasta, vastikään elämäntyö-Oscarilla palkitusta Miyazakista.
Huom! Poikkeuksellinen lähetysaika klo 17.30–22.55.

11.4.
FINE DINING
Foodies – kulinaristien jet set (Foodies – The Culinary Jetset)
Ranskalainen illallinen (Babettes gæstebud)

Herkutteluillassa upouusi, ultratyylikäs dokumenttielokuva maailman huippuravintoloita kiertävistä ruokafriikeistä sekä kolmen Michelin-tähden arvoinen elokuva ranskalaisesta illallisesta. Dokumentti saa Suomen-ensi-iltansa, Karen Blixenin novelliin perustuva ja Gabriel Axelin ohjaama elokuva esitetään pitkästä aikaa toiveuusintana.
Ilta liittyy Teeman herkkujen kevääseen.

18.4.
JOHN FORD
Etsijät (12) (The Searchers)
John Ford ja Monument Valley (John Ford et Monument Valley)
Kino Klassikon John Ford -sarjan päätteeksi teemaillassa esitetään ohjaajan komeimpiin westerneihin kuuluva Etsijät (USA 1956), jonka pääosissa ovat John Wayne, Jeffrey Hunter ja Natalie Wood. Iltaa täydentää tv-dokumentti John Fordista ja Monument Valleystä, jonka jylhissä maisemissa myös Etsijöitä kuvattiin.
John Ford -sarja Kino Klassikossa 29.3.–12.4.

25.4.
HOLOKAUSTIN MUISTO
Keskitysleirien salattu totuus (16) (Night Will Fall)
Auschwitzin seitsemän kääpiötä (Warwick Davis & Seven Dwarfs of Auschwitz)
Kun liittoutuneiden joukot saapuivat keskitysleirejä vapauttamaan keväällä 1945, he kohtasivat asioita joita eivät koskaan voisi unohtaa. Kaikki taltioitiin järjestelmällisesti filmille, ja materiaalista koottiin elokuva, jonka teossa oli mukana myös Alfred Hitchcock. Elokuvaa ei kuitenkaan koskaan esitetty. André Singerin dokumenttielokuva tuosta elokuvahankkeesta on järkyttänyt ja puhuttanut tänä keväänä katsojia kaikkialla Euroopassa. Sen parina esitetään tv-dokumentti Ovitzin sirkusperheen karmaisevista vaiheista toisen maailmansodan jaloissa ja Mengelen ihmiskokeiden uhrina. Viimeisten keskitysleirien vapauttamisesta on kulunut huhti-toukokuun lopulla 70 vuotta.

2.5.
AMERIKKALAISIA PERHEITÄ
Cinema Vérité (S)
Queen of Versailles

Tavallinen amerikkalainen Loudin perhe teki 1970-luvun alussa tositv-historiaa päästäessään kuvausryhmän kuukausiksi kotiinsa. HBO:n palkittu tv-elokuva Cinema Vérité (2011) kertoo tuon The American Family -tv-sarjan tarinan. Pääosissa ovat James Gandolfino, Diane Lane ja Tim Robbins. 2010-luvulla kaikki tapahtuu kameroiden edessä, myös Siegelin perheen ökyunelman rakennus ja romahdus Lauren Greenfieldin dokumenttielokuvassa The Queen of Versailles (2012).

9.5.
CITIZEN WELLES 100 VUOTTA
Kansalainen Kane (12) (Citizen Kane)
Orson Welles: valoa ja varjoa (Orson Welles: Shadows and Light)
Teemalauantai on omistettu sata vuotta sitten syntyneelle elokuvan mestarille ja tämän sensaatiomaiselle esikoisohjaukselle, vuosikymmeniä maailman parhaan elokuvan titteliä kantaneelle Citizen Kanelle. Elokuvan jälkeen esitetään uusi tv-dokumentti Orson Wellesistä.
Orson Welles -sarja Kino Klassikossa 10.–24.5.

16.5.
TÄHTIEN TEKIJÄT
Miehuuskoe (The Graduate)
Casting by… (Casting by…)
Ilta on omistettu viime marraskuussa kuolleelle ohjaaja Mike Nicholsille (1931–2014) ja elokuvien roolittajille eli casting directoreille: Dustin Hoffmanin läpimurto Nicholsin Miehuuskokeessa vuonna 1967 oli paitsi loistava roolityö myös nappiroolitus. Elokuvan jälkeen nähdään tähtien täyttämä dokumenttielokuva noista Hollywoodin usein unohdetuista sankareista, roolittajista.

23.5.
BLACK POWER
Muhammad Alin oikeustaistelut (The Trials of Muhammad Ali)
Black Power Mixtape (The Black Power Mixtape 1967–1975)
Kaksi väkivahvaa dokumenttielokuvaa roturistiriitojen repimästä 1960-luvun lopun Amerikasta: tarinan Muhammad Alin toisesta taistelukehästä, oikeussalista, sekä sähäkkä kollaasi mustien pantterien noususta ainutlaatuisen, Ruotsin tv:n arkistoista löytyneen filmimateriaalin kautta kerrottuna. Ohjaajina Bill Siegel ja Göran Hugo Olsson.
Göran Hugo Olssonin ohjaama Am I Black Enough for You? esitetään sunnuntaina 24.5. klo 21.

30.5.
KUUMIA PÄIVIÄ BROOKLYNISSÄ
Do the Right Thing – kuuma päivä (Do the Right Thing)
David Chappelle’s Block Party
Kaksi kulttikuvaa New Yorkin Brooklynistä: Spike Leen läpimurtoelokuva Do the Right Thing ja Michel Gondryn ohjaama musiikkielokuva David Chappelle’s Block Party.

6.6.
LEPAKKOJA JA MONSTEREITA
Batman – Lepakkomies (Batman)
Monsterimies

Teeman supersankariviikon päättävät naamiosankarit Batman ja Robin – sekä Mr. Lordi. Alkuperäisessä Batman-elokuvassa vuodelta 1966 ovat tietysti mukana myös Kissanainen, Jokeri, Pingviini ja Arvuuttaja. Holy Happenstance! Elokuvan jälkeen nähdään toinen naamiomies dokumenttielokuvassa Monsterimies.

13.6.
ELÄMÄÄ SUUREMMAT ELOKUVAT
Vain enkeleillä on siivet (Only Angels Have Wings)
Englannin sävel (Listen to Britain)
Muhammad Ali, suurin ja kaunein (Muhammad Ali – The Greatest)
Lauantai-iltaa vietetään Sodankylän elokuvajuhlien hengessä, klassikkojen ja viisaan elokuvapuheen parissa.
Sodankylän elokuvajuhlat 10.–14.6.

Kommentit

Yle Teema