Hyppää pääsisältöön

Teeman kevään 2015 elokuvat

Kuvakooste Teeman kevään 2015 elokuvista
Teeman kevään elokuvia Kuvakooste Teeman kevään 2015 elokuvista teeman elokuvat

Kevään elokuvissa muun muassa suomalainen rikos, b-länkkäreitä, Oscar-voittajia, Luis Buñuel, George Clooney, Sergei Paradžanov, neorealismi, John Ford, Hayao Miyazaki...

Tammikuu

1.1. to klo 21.45 Kino Suomi: Näköradiomiehen ihmeelliset siekailut
(1969) Komedia kansanmiehestä, joka kutsutaan televisioon tekemään yleisön maun mukaisia ohjelmia. O: Ere Kokkonen. N: Spede Pasanen, Danny, Vesa-Matti Loiri, Leo Jokela, Tarja-Tuulikki Tarsala.

2.1. pe klo 21.00 Ylilyönti
(Carnage, Ranska 2011) Vanhemmat alkavat käyttäytyä yhä lapsellisemmin, kun heidän lastensa riidan sivistynyt jälkipuinti kehittyy sanasodaksi. O: Roman Polanski. N: Jodie Foster, Kate Winslet, Christoph Waltz.

2.1. pe klo 22.20 Sound City
Rockmuusikko Dave Grohlin dokumenttielokuva Los Angelesissa sijainneesta legendaarisesta levytysstudiosta Sound Citystä, jossa äänitettiin Nirvanan Nevermind ja monet muut rockin merkkiteokset.

3.1. la 21.00 alkaen Teemalauantai: Naisia kameran takana
Vuoden 2015 ensimmäisen Teemalauantain päähenkilöitä ovat kaksi omia teitään kulkenutta valokuvaajanaista: taidemaailman sensaatioksi kuolemansa jälkeen noussut katuvalokuvaaja Vivian Maier ja arpajaiskameran avulla elämänsä muuttanut Maria Larsson. Illan elokuvat ovat Vivian Maierin salaisuus ja Ikuistetut hetket. Toiveuusinta.

4.1. su klo 18.00 Karmiininpunainen merirosvo
(The Crimson Pirate, USA 1952) Seikkailukomedia merirosvon seikkailuista 1700-luvun lopun Karibialla meritaistelujen, miekkamittelöiden, romantiikan ja vankilapakojen keskellä. O: Robert Siodmak. N: Burt Lancaster.

7.1. ke klo 21.45 Minä olen rakkaus
(Io sono l'amore/2009 Italia) Emma on malliäiti milanolaisessa yläluokkaisessa perheessä mutta elää rakkaudettomassa avioliitossa kunnes kohtaa nuoren miehen ja skandaali on valmis. O: Luca Guadagnino. N: Tilda Swinton.

8.1. to klo 22.40 Kino Suomi: Ystävät, toverit
(1990) Elokuva kaivoksenomistajan elämästä, rahan vallasta ja ahneudesta toisen maailmansodan aikana Petsamossa. Pääosissa Mikk Mikiver, Stina Ekblad, Hannu Lauri. Ohjannut Rauni Mollberg. Tuotanto Filmi-Molle Oy.

9.1. pe klo 21.00 Iltapäivä Toscanassa
(Copie conforme/Ranska 2011) Juliette Binoche palkittiin Cannesissa osastaan ranskalaisena antiikkikauppiaana, joka viettää iltapäivän toscanalaisessa kylässä englantilaisen kirjailijan kanssa. O: Abbas Kiarostami.

10.1. la klo 21.00 alkaen Teemalauantai Elvis Presley 80 vuotta
Elvis kiertueella (Elvis On Tour, USA 1972) ja Elä elämäsi laulaen (Follow That Dream, USA 1962). Kiertue-elokuvan jälkeen nähdään Gordon Douglasin ohjaama musiikkikomedia perheestä, joka vaelluksillaan pysähtyy Floridan rannikolle mutta saa harmeja niin mafiamiehistä kuin sosiaalityöntekijöistä.

11.1 su klo 18.00 Marokko
(Morocco/USA 1930) Romanttista eksotiikkaa henkivä elokuva kapakkalaulajattaresta ja muukalaislegioonalaisesta, jotka rakastuvat Saharan liepeillä. N: Marlene Dietrich, Gary Cooper. O: Josef von Sternberg

14.1. ke klo 21.45 Edustusvaimo
(Potiche, Ranska 2010) Catherine Deneuve, Gérard Depardieu ja Fabrice Luchini ovat pääosissa hyväntuulisessa komediassa, joka kertoo tehtaanjohtajasta, edustusvaimosta ja kommunistipormestarista. O: Francois Ozon.

15.1. to klo 21.55 Kino Suomi: Espanjankävijät
(1980) Dokumentin ja näytelmäelokuvan keinoja yhdistelevä kuvaus Kosti Viljasen vaiheista Espanjan sisällissodassa 1936 - 1939. N: Paavo Koskinen, Pekka Saaristo, Mari Rosa Romero, Markku Peltola. O: Mikael Wahlforss.

16.1. pe klo 21.35 Vuosi elämästä
(Another Year, Britannia, 2010). Mike Leigh'n elokuva vanhasta pariskunnasta, joka viettää seesteistä elämää. Ikääntyminen, yksinäisyys ja kuolema ovat kuitenkin aina läsnä ympäröivässä maailmassa.

17.1. la klo 21.00 Teemalauantai: Breakfast Club
Kasarinuoret huomio: Don’t you forget about this! John Hughesin rakastettu teinielokuva kertoo viidestä erilaisesta nuoresta, joita yhdistää aluksi vain jälki-istunto. Pääosissa Emilio Estevez, Anthony Michael Hall, Judd Nelson, Molly Ringwald ja Ally Sheedy. Elokuvan jälkeen esitetään dokumentti teinileffojen historiasta.

18.1. su klo 18.00 Vaalea Venus
(Blonde Venus, USA 1932) Saksalainen kabareelaulaja palaa salaa esiintymislavoille rahoittaakseen vakavasti sairaan aviomiehensä hoidot. N: Marlene Dietrich, Herbert Marshall, Cary Grant. O: Josef von Sternberg.

21.1. ke klo 21.45 Jumalista ja ihmisistä
(Des hommes et des dieux, Ranska 2010) Köyhässä Algerian kolkassa toimivat trappistimunkit joutuvat valitsemaan puolensa 1990-luvun sisällissodassa. O: Xavier Beauvois.

22.1. to klo 22.00 Kino Suomi: Angelan sota
(1984) Suomenruotsalaisen yläluokan kasvatti Angela Anders työskentelee jatkosodan aikana lottana saksalaisessa sotilassairaalassa Lapissa. Ohjaus Eija-Elina Bergholm. Pääosassa Ida-Lotta Backman.

23.1. pe klo 21.00 Pieniä valkoisia valheita
(Les petits mouchoirs/Ranska 2010) Komedia pariisilaisista ystävistä, jotka matkustavat joka kesä rantalomalle vuokraamaansa huvilaan. Vakava onnettomuus nostaa esiin vuosia kätketyt salaisuudet. O: Guillaume Canet.

24.1. la klo 21.00 alkaen Teemalauantai: Marlene ja glamour
”Glamour on kuuman kylmää käyttöä”, sanotaan ranskalaisdokumentissa. Sen taidon Marlene Dietrich osasi. Hän on unohtumaton Shanghai Lilyn roolissa Josef von Sternbergin mestariteoksessa Shanghain pikajuna. Hollywoodin kulta-aikojen muotia ja pukusuunnittelua käsittelevän dokumentin jälkeen esitetään vielä pikauusintana Dietrichin ja Sternbergin toinen yhteistyö Vaalea Venus, jossa nähdään kuumaa voodoota.

25.1. su klo 18.00 Intohimojen keisarinna
(The Scarlet Empress, USA 1934) Katariina Suuren kiehtova tarina saksalaisprinsessasta Venäjän hallitsijaksi visuaalisesti hurjana Hollywood-tulkintana. N: Marlene Dietrich. O: Josef von Sternberg.

28.1. ke klo 21.45 Junebug
(USA 2005) Taidegalleristi Madeleine lähtee uuden aviomiehensä perheen luo etelään ja kohtaa vastustusta myös talliinsa etsimänsä kansantaiteilijan taholta. O: Phil Morrison.

29.1. to klo 22.00 Kino Suomi: Jäähyväiset
(Avskedet, Suomi/Ruotsi, 1981) Suomenruotsalaisen pankkisuvun tytär hakee sukupuoli-identiteettiään ja vanhempiensa hyväksyntää. Pohjautuu Vivica Bandlerin nuoruusmuistoihin. N: Pirkko Nurmi. O: Tuija-Maija Niskanen.

30.1. pe klo 21.00 Kirjeitä lapsuudestani
(L'age de raison, Ranska 2010) Komedia uravetoisesta liikenaisesta, joka alkaa pohtia elämänarvojaan kun hän alkaa nelikymppisenä saada itselleen seitsemänvuotiaana lähettämiään kirjeitä. Y: Yann Samuell. N: Sophie Marceau.

31.1. la klo 21.00 alkaen Teemalauantai goes DocPoint
Ilta on omistettu Helsingin dokumenttielokuvafestivaalilla DocPointissa sunnuntaina 1.2. mestarikurssin pitävälle mestariohjaajalle Anders Østergaardille. Luvassa koukuttavia elokuvatarinoita Tintin luojasta Hergéstä, Burman kapinallisista munkeista ja Euroopan suurten muutosten vuodesta 1989. Elokuvat ovat Tintti ja minä, 1989 eli Kun muuri murtui sekä Burma VJ.

Helmikuu

Kino Suomi selvittää kevään ajan suomalaista rikosta

Helmikuussa alkaa Kino Suomen ainutlaatuinen kotimaisten rikoselokuvien sarja, joka jatkuu huhtikuun loppuun saakka.
Suomalaiset rikoselokuvat kertovat useammin seksuaali- ja intohimorikoksista kuin huolella suunnitelluista ryöstöistä tai murhista. Tunteet käyvät kuumina ja kuohahtaessaan tuottavat karua jälkeä. Toisinaan myös epätoivo ajaa ihmisiä epätoivoisiin tekoihin.

Kino Suomi selvittää kevään ajan suomalaista rikosta

1.2. su klo 18.00 Annie mestariampuja
(Annie Get Your Gun, USA 1950) Sävelmistään Oscarilla palkittu musikaali tarkka-ampuja Annie Oakleysta, joka nousee tähdeksi Buffalo Billin Villin lännen sirkuksessa. O: George Sidney. N: Betty Hutton, Howard Keel.

4.2. ke klo 21.45 Menneitten sukupolvien varjot
(Tini zabutyh' predkiv, Neuvostoliitto 1964) Ivanin ja Maritskan onneton rakkaustarina Karpaateilla elävien hutsulien brutaalista ja värikkäästä elämästä kertovassa draamassa. Perustuu ukrainalaisen Myhailo Kotsiubynskyn romaaniin. Ohjaus Sergei Paradžanov.

5.2. to klo 22.30 Miestä ei voi raiskata
(1978) Märta Tikkasen romaaniin perustuvassa elokuvassa raiskattu nainen päättää kostaa miehelle samalla mitalla. Vastaako miehen nöyryytys naisen kokemaa tuskaa? O: Jörn Donner. Pääosassa Anna Godenius.

6.2. pe klo 21.00 Päiväni Margueritten kanssa
(La tête en friche, Ranska 2010) Ihastuttavassa draamakomediassa yksinäinen mies tutustuu puiston penkillä lähes satavuotiaaseen Margueritteen, joka avaa miehen elämään uusia uria. O: Jean Becker. N: Gérard Depardieu.

7.2. la klo 21.00 Neuvostoliiton ainoa mainostoimisto (Teemalauantai)
(Kullaketrajad, Viro 2013) Hulvaton dokumenttielokuva sosialismin kummajaisesta Eesti Reklaamfilmistä. Neuvostoliitossa oli kova pula tavaroista, mutta se ei Viron mainosvelhoja häirinnyt! Ohjaus Hardi Volmer & Kiur Aarma.

7.2. la klo 22.13 Yks' kaks' kolme (Teemalauantai)
(One, Two, Three, USA 1961) Hillitön komedia jaettuun Berliiniin saapuvasta jenkistä, joka yrittää myydä Coca-Colaa venäläisille ja estää pomonsa tytärtä naimasta kommunistia. O: Billy Wilder. N: James Cagney.

8.2. su klo 18.00 Lordi Jim
(Lord Jim, Englanti 1965) Joseph Conradin romaaniin perustuva seikkailuelokuva pelkuriksi leimatusta merikapteenista, joka yrittää lunastaa maineensa. O: Richard Brooks. N: Peter O'Toole, James Mason, Curd Jürgens.

Sofiko Tšiaureli elokuvassa Granaattiomenan väri
Sergei Paradžanovin elokuvia keskiviikkoisin 4.–25.2. Sofiko Tšiaureli elokuvassa Granaattiomenan väri sergei paradzhanov

11.2. ke klo 21.45 Granaattiomenan väri (S)
(Neuvostoliitto 1968) Symbolisten ja värikylläisten elävien maalausten kautta kerrottu Sajat-novan elämänkaari. Sajat-nova oli ashugi, kiertävä trubaduuri, joka loi 1700-luvulla suurimman armenialaisen runouden. Ohjaus Sergei Paradžanov.

12.2. to klo 21.55 Lain ulkopuolella (16)
(1987) Elokuva rankaisematta jäävästä raiskauksesta ja sen rajuista jälkiseurauksista. O: Ville Mäkelä. N: Taneli Mäkelä, Kari Heiskanen, Pirjo Luoma-aho ja Antti Litja.

13.2. pe klo 21.00 Pont-Neufin rakastavaiset (16)
(Les Amants du Pont Neuf, Ranska 1991) Pariisin maisemiin ja erityisesti kaupungin vanhimmalle sillalle sijoittuva kahden kulkurin - sirkusesiintyjän ja taidemaalarin - rakkaustarina. O: Leos Carax. N: Juliette Binoche, Denis Lavant.

14.2. la klo 21.00 Meidän Nixonimme (Teemalauantai)
(Our Nixon, USA 2013) Lähimpien avustajien kuvaamista kaitafilmeistä koottu intiimi muotokuva presidentti Richard Nixonista. FBI:n arkistoihin hautautuneesta materiaalista dokumenttielokuvan ohjasi Penny Lane.

14.2. la klo 22.25 Presidentin miehet (S) (Teemalauantai)
(All the President's Men, USA 1976) Robert Redford ja Dustin Hoffman esittävät Watergate-skandaalia dekkarimaisesti selvittäviä Washington Postin lehtimiehiä neljä Oscaria voittaneessa trillerissä. O: Alan J. Pakula.

15.2. su klo 18.00 Kuningasrotta (7)
(King Rat, USA 1965) James Clavellin romaaniin perustuva elokuva amerikkalaisesta sotilaasta, joka japanilaisten vankileirillä Malesiassa lahjoo ja juonii tietään leirin kuninkaaksi. O: Bryan Forbes. N: George Segal.

18.2. ke klo 21.45 Linnakkeen legenda (7)
(Ambavi Suramis tsikhisa, Neuvostoliitto 1984) Keskiaikaiseen Georgiaan sijoittuva tarina onnen etsimisestä, pettymysten kostamisesta ja Suramin linnakkeen rakentamisesta folkloristisen maalauksellisuuden kautta kerrottuna. Ohjaus Sergei Paradžanov.

19.2. to klo 21.50 Kaikki pelissä (16)
(1994) Jännityselokuva eroottista elokuvaa tekevästä filmiryhmästä, jonka käsikirjoittaja yllättäen murhataan. N: Esko Salminen, Satu Silvo, Antti Litja, Kari Heiskanen, Jukka Puotila, Aake Kalliala. O: Matti Kassila.

20.2. pe klo 21.00 Rakastunut Shakespeare (12)
(Shakespeare in Love, USA 1998) Seitsemän Oscarin elokuvassa nuori Shakespeare rakastuu näyttelijäksi haluavaan naiseen. O: John Madden. N: Gwyneth Paltrow, Joseph Fiennes, Geoffrey Rush, Colin Firth, Ben Affleck, Judi Dench.

21.2. la klo 21.00 Ja Oscarin saa... (Teemalauantai)
(And the Oscar Goes to..., USA 2014) Uusi pitkä dokumenttielokuva Oscar-palkintojen jaon pitkästä, värikkäästä ja tähtiloisteisesta historiasta. Ohjaus Rob Epstein & Jeffrey Friedman.

21.2. la klo 22.35 Kovaotteiset miehet (16) (Teemalauantai)
(The French Connection, USA 1971). Viidellä Oscarilla palkittu toimintatrilleri newyorkilaisesta huumepoliisista, joka jäljittää kaupunkiin tulevaa heroiinivirtaa Ranskaan. O: William Friedkin. N: Gene Hackman, Fernando Rey, Roy Scheider.

22.2. su klo 18.00 Kwai-joen silta (12)
(The Bridge on the River Kwai, Britannia 1957) Seitsemän Oscarin klassikko sotavangeista, jotka rakentavat Burmassa siltaa japanilaisvalloittajien käyttöön. O: David Lean. N: Alec Guinness, William Holden, Jack Hawkins.

22.2. su klo 21.00 20 Feet from Stardom
(USA 2013) Parhaan dokumenttielokuvan Oscarin vuonna 2014 voittanut svengaava ja tunteikas kertomus rockin tuntemattomista sankareista: taustalaulajista. Merry Clayton, Darlene Love, Claudia Lennear, Lisa Fischer ja Judith Hill ovat tehneet pitkän uran kuuden metrin (eli 20 jalan) päässä tähteydestä ja astuvat nyt itse esiin. Ohjaus Morgan Neville.

22.2. su n. klo 23 Kuninkaan puhe (S)
(The King's Speech, Britannia 2010) Colin Firth johtaa hienoa näyttelijäkaartia neljän Oscarin draamassa, jossa puheterapeutti auttaa yllättäen valtaistuimelle noussutta puhevikaista kuningasta.

25.2. ke klo 21.45 Ashik-Kerib (S)
(Ašik-keribi, Neuvostoliitto 1988) Tarina rakastuneesta ashugista pohjautuu Lermontoviin. Sergei Paradžanovin ohjaama azeritrubaduurista kertova mielikuvituksellinen seikkailu ammentaa myös klassisen tuhannen ja yhden yön kaltaisesta aarteistosta.

25.2. ke klo 23.00 Kultaseni (7)
(Darling, Britannia 1965) Kahdella Oscarilla palkittu elokuva nuoren neidon rakkaussuhteista 1960-luvun svengaavan Lontoon suihkuseurapiireissä. O: John Schlesinger. N: Julie Christie, Dirk Bogarde, Laurence Harvey.

26.2. to klo 21.55 Ripa ruostuu (12)
(1993) Christian Lindbladin komedia nuoresta miehestä Ripasta, jolla on paljon energiaa, mutta ei ollenkaan kärsivällisyyttä. Kohellus johtaa lopulta veritekoon. Pääosassa Sam Huber. T: Villealfa Filmproductions Oy.

26.2. to klo 23.15 Mies toisesta maailmasta (16)
(The Man Who Fell to Earth, Britannia 1976) Nicolas Roegin kiehtova kulttielokuva Maahan pakkolaskun tekevästä muukalaisesta. Pääosassa David Bowie. Seksiä, surrealismia ja yhteiskuntakritiikkiä. Restauroitu versio.

Kuva elokuvasta Archibaldo de la Cruzin rikollinen elämä
Buñuel-viikonloppu 27.2.–1.3. Kuva elokuvasta Archibaldo de la Cruzin rikollinen elämä luis bunuel

27.2. pe klo 21.15 Kamarineidon päiväkirja (12)
(Le journal d'une femme de chambre, Ranska 1964) Luis Buñuelin elokuva kamarineidosta, joka ottaa pestin maalaiskartanosta ja saa tutustua isäntäväen mitä oudoimpiin kummallisuuksiin. Pääosissa Jeanne Moreau ja Michel Piccoli.

28.2. la klo 21.00 Porvariston hillitty charmi (12) (Teemalauantai)
(Le Charme discret de la bourgeoisie, Ranska 1972) Yläluokan paheille ja tekopyhyydelle irvailevassa, Oscarin voittaneessa komediassa illallisseurueen yritykset syödä epäonnistuvat yhä surrealistisemmista syistä. Ohjaus Luis Buñuel. Pääosissa Fernando Rey, Paul Frankeur, Delphine Seyrig, Stéphane Audran, Bulle Ogier, Jean-Pierre Cassel.

28.2. la klo 23.30 Kulta-aika (16) (Teemalauantai)
(L'age d'or, Espanja 1930) Luis Buñuelin ensimmäinen pitkä elokuva, yhä shokeeraava taiteellinen ja yhteiskunnallinen manifesti, joka hyökkää hullun rakkauden puolesta porvaristoa ja sovinnaisuutta vastaan.

Maaliskuu

1.3. su klo 18.00 Archibaldo de la Cruzin rikollinen elämä
(Ensayo d'un crimen, Meksiko 1955) Luis Buñuelin unohdettuihin mestariteoksiin lukeutuva ikikurisen tragikoominen musta komedia nuoresta miehestä, joka tavalla tai toisella turhautuu yrityksissään päteä sarjamurhaajana.

1.3. su klo 19.30 Los olvidados – säälikää heitä
(Los olvidados, Meksiko 1950) Luis Buñuelin unohtumaton, raju kuvaus Mexico Cityn slummien katulapsista ja heidän elämästään väkivallan ja rikosten keskellä.

4.3. ke klo 21.45 Amores perros (16)
(Amores perros, Meksiko 2000) Mexico Cityyn sijoittuva väkevä draama kertoo kolme toisiinsa nivoutuvaa tarinaa rakkaudesta ja yksinäisyydestä. Ohjaus Alejandro Gonzáles Inárritu.

5.3. to klo 21.50 Porttikielto taivaaseen (16)
(1990) Johtaja TT pyörittää ilotyttöbisnestä. Juopottelun, huumeiden ja väkivallan leimaamat yöt vaativat uhrinsa. N: Satu Silvo, Niina Nurminen, Minna Aaltonen, Riikka Suikkari, Tapani Perttu. O: Tapio Suominen.

6.3. pe klo 21.00 Paahtis (7)
(Toast, Britannia 2010) Julkkiskokki Nigel Slaterin omaelämäkerrallinen elokuva hänen teinivuosiensa perhe-elämästä, versoavasta seksuaalisuudesta ja rakastumisesta ruoanlaittoon. N: Freddie Highmore. O: S.J. Clarkson.

7.3. la klo 21.00 Calamari Union 30 vuotta (Teemalauantai)
”Itkuvirsien aika on ohi. Lähdön aika on koittanut.” Siitä on nyt 30 vuotta, kun 15 Frankiä ja yksi Pekka aloittivat vaelluksensa ahtaaksi käyneestä Helsingin Kallion työläiskaupunginosasta kohti Eiraa, jossa kadut ovat leveämpiä ja ilma raikkaampaa. Teema juhlistaa Aki Kaurismäen kulttielokuvan tasavuosia musiikillisella teemaillalla. Calamari Unionin alkukuvana nähdään Juice ja kumppanit lyhytelokuvassa Bluesia Pieksämäen asemalla, illan päättää Leningrad Cowboys go America.

Randolph Scott elokuvassa Pettämätön pistooli
B-westernin mestari Budd Boetticher Kino Klassikossa 8.–22.3. Randolph Scott elokuvassa Pettämätön pistooli randolph scott

8.3. su klo 18.00 Pettämätön pistooli
(The Tall T, USA 1957) Budd Boetticherin klassisten b-westernien sarjan käynnistävä elokuva postivaunumatkustajista, jotka joutuvat lainsuojattomien käsiin. N: Randolph Scott, Richard Boone, Maureen O'Sullivan.

8.3. su klo 23.10 Porvariston hillitty charmi (12)
Pikauusinta Buñuel-viikonlopusta, katso 28.2.

9.3. ma klo 22 Carlos, shakaali (16)
(Carlos, Ranska 2010) Ranskan nykyelokuvan kiinnostavimpiin ohjaajiin kuuluvan Olivier Assayasin kuusiosainen tv-sarja (tai yksi erikoispitkä elokuva) kertoo pahamaineisesta terroristista, joka oli kahden vuosikymmenen ajan maailman etsityimpiä miehiä. Ylistetty poliittinen trilleri esitetään Teemalla kaksi jaksoa kerrallaan kolmena perättäisenä maanantaina.

10.3. ti klo 22.45 Hullu Pierrot (16)
(Pierrot le fou, Ranska 1965) "Elokuva on taistelukenttä: rakkautta, vihaa, toimintaa, väkivaltaa, kuolemaa. Yhdellä sanalla tunnetta." Jean-Luc Godardin mestariteos kertoo pakomatkalla olevista rakastavaisista. Pääosissa Jean-Paul Belmondo ja Anna Karina.

11.3. ke klo 21.45 Biutiful (12)
(Meksiko/Espanja 2010) Kuolemansairas Uxbal järjestää Barcelonassa laittomille maahanmuuttajille töitä hikipajoista ja yrittää huolehtia perheestään. O: Alejando Gonzalez Inarritu. N: Javier Bardem.

12.3. to klo 21.45 Harjunpää ja kiusantekijät
(1993) Rikospoliisi Harjunpää ja hänen työtoverinsa Onerva selvittävät outoa häirintää. Vartiointiliikkeen mies piinaa nuorta, menestyvää avioparia. N: Kari Heiskanen, Riitta Havukainen, Mats Långbacka. O: Åke Lindman.

12.3. to klo 23.25 Taistelukala (16)
(Rumble Fish, USA 1983) Komeasti tyylitelty nuorisokuvaus entisiä aikoja kaipaavasta jengiläisestä. O: Francis Ford Coppola. N: Matt Dillon, Mickey Rourke, Diane Lane, Dennis Hopper, Nicolas Cage, Laurence Fishburne, Tom Waits.

13.3. pe klo 21.00 Repo Man (16)
(USA 1984) Kulttielokuva punkkarista, joka löytää kutsumuksensa autojen takavarikoijana ja törmää sitten vuoden 1964 Chevy Malibun takakontista löytyvään salaliittoon. O: Alex Cox. N: Emilio Estevez, Harry Dean Stanton.

14.3. la klo 13.40 Täyskäsi-Kid (12)
(The Cincinnati Kid, USA 1965) Pokeriklassikko kertoo nuoresta korttihaista, joka 1930-luvun New Orleansissa osallistuu huippupeliin lajin mestarin kanssa. O: Norman Jewison. N: Steve McQueen, Edward G. Robinson, Ann-Margret.

14.3. la klo 21.00 Mad Max (16) (Teemalauantai)
(Australia 1979) Televisiossa aiemmin esittämätön kulttifilmi kertoo moottoripyöräpoliisista ydinkatastrofiin hajoavassa maailmassa. George Millerin ohjaaman ankaran road movien nimiosassa on nuori Mel Gibson.

14.3. la klo 22.30 Vanishing Point – Nasta laudassa (16) (Teemalauantai)
(Vanishing Point, USA 1971) Hieno, harvinainen amerikkalaisuuden ja ajan hengen kuvaus: elokuva miehestä joka yrittää ajaa auton määräajassa Kaliforniaan ja saa poliisit kannoilleen. Richard C. Sarafian ohjasi, pääosassa on Barry Newman.

15.3. su klo 18.00 Lainsuojattoman jäljillä
(Ride Lonesome, USA 1959) Jämäkässä lännenklassikossa palkkionmetsästäjä vie saalistaan perille intiaanien ja lainsuojattomien keskellä. O: Budd Boetticher. N: Randolph Scott, Karen Steele, Lee Van Cleef, James Coburn.

16.3. ma klo 21.45 Carlos, shakaali (16)
(Carlos, Ranska 2010) Osat 3–4. Katso maanantai 9.3.

17.3. ti klo 23.05 Mad Max (16)
Pikauusinta Teemalauantaista, katso 14.3.

18.3. ke klo 22.00 Sota on julistettu (12)
(La guerre est déclarée, Ranska 2011) Syvän inhimillinen tarina nuorista vanhemmista, jotka panevat kaiken peliin lapsensa puolesta: heidän pojallaan on todettu aivokasvain. N: Valérie Donzelle, Jérémie Elkhaïm.

19.3. to klo 21.45 Kaivo (16)
(1992) Pieni vauva, vaikeat perhesuhteet ja kova työ käyvät nuoren äidin voimille ja johtavat moninkertaiseen tragediaan maaseudulla. O: Pekka Lehto. N: Merja Larivaara, Liisa-Maija Laaksonen, Katariina Kaitue.

20.3. pe klo 21.30 Tuuli ja leijona (16)
(The Wind and the Lion, USA 1975) Tosipohjaisessa seikkailuelokuvassa marokkolainen heimopäällikkö Raisuli aiheuttaa vuonna 1904 suurvaltakonfliktin sieppaamalla amerikkalaisen naisen. Ohjaus John Milius, pääosassa Sean Connery.

21.3. la klo 10.00 Lordi Jim
Pikauusinta Kino Klassikosta, katso 8.2.

21.3. la klo 21.00 Sushimestari Jiron unelma (Teemalauantai)
(Jiro Dreams of Sushi, USA 2011) Dokumenttielokuvassa matkataan Tokioon mestari Jiron pikkuruiseen mutta maailman parhaaseen sushibaariin. Ohjaus David Gelb.

21.3. la klo 22.20 Tehtävänä murha (Teemalauantai)
(Koroshi no rakuin, Japani 1967) Kohtalokkaaseen naiseen törmännyt palkkamurhaaja pakenee henkensä edestä hämmentävän omaperäisessä, unenomaisella logiikalla toimivassa rikosjännärissä. Ohjaus Seijun Suzuki.

22.3. su klo 18.00 Kuoleman asema (12)
(Comanche Station, USA 1960) Jykevä lännenklassikko miehestä, joka kiertää intiaanimaita etsien ja vapauttaen komanssien vangitsemia valkoisia naisia. O: Budd Boetticher. N: Randolph Scott, Nancy Gates, Claude Akins.

22.3. su klo 23.05 Outsiders – kolmen jengi (16)
(The Outsiders, USA 1983) Francis Ford Coppolan jengielokuva keräsi yhteen huiman joukon nuoria, tulevia tähtiä: C. Thomas Howell, Matt Dillon, Ralph Macchio, Patrick Swayze, Rob Lowe, Emilio Estevez ja Tom Cruise.

23.3. ma klo 21.45 Carlos, shakaali (16)
(Carlos, Ranska 2010) Osat 5–6. Katso maanantai 9.3.

25.3. ke klo 22.00 Tarinoita kulta-ajalta (S)
(Amintiri din epoca de aur, Romania 2009) Humoristisista episodeista koostuvassa elokuvassa pienten ihmisten pyristely Romanian kommunistikoneiston rattaissa saa absurdit mitat. Ohjaajina muun muassa Cristian Mungiu ja Razvan Marculescu.

26.3. klo 21.45 Tilinteko (12)
(1987) Tarina rikoksesta, petoksesta ja kostosta. Kaksi miestä selvittelee välejään syksyisen uneliaassa pikkukaupungissa. Rooleissa Juhani Niemelä, Esko Nikkari ja Kaija Pakarinen. Ohjaus ja käsikirj. Veikko Aaltonen.

27.3. pe klo 21.00 Delicatessen – herkuttelijoiden yö (16)
(Delicatessen, Ranska 1991) Fantastisen villi musta komedia suurkatastrofin jälkeisestä Ranskasta, jossa kerrostalon huoltomiehistä on kovaakin kysyntää moneen makuun. Ohjaus Marc Caro & Jean-Pierre Jeunet.

28.3. la klo 21.00 Hohto (16) & Huone 237 (16) (Teemalauantai)
Kulttielokuvien kulttielokuva, Stanley Kubrickin labyrinttimainen Hohto (1980) saa seuraa dokumenttielokuvasta Huone 237 (2012), jossa Hohdon kaikki arvoitukset ratkotaan – ja vähän enemmänkin. Teeman marraskuisen elokuvafestivaalin toiveuusintoja.

29.3. su klo 18.00 He antoivat kaikkensa (12)
(They Were Expendable, USA 1945) Heti sodan jälkeen valmistunut ja itse merivoimista palanneen John Fordin ohjaama realistinen sotaelokuva torpedovene-laivueen vaiheista Filippiineillä. N: John Wayne, Robert Montgomery.

29.3. pe klo 23.00 Tuuli ja leijona (16)
Pikauusinta, katso perjantai 20.3.

31.3. ti klo 23.15 Blood Simple
(USA 1984) Coenin veljesten hirtehinen esikoiselokuva, väärinkäsitysten ja petosten sävyttämä murhatarina baarinpitäjästä, uskottomasta aviovaimosta ja yksityisetsivästä. Ohjaus Joel & Ethan Coen. Pääosissa Frances McDormand, Dan Hedaya, John Getz, M. Emmet Walsh.

Huhtikuu

1.4. ke klo 22.00 Vihreän papaijan tuoksu (7)
(Mui du du xanh, Ranska/Vietnam 1993) Tran Anh Hungin kaunis esikoiselokuva kertoo nuoresta palvelustytöstä 1950-luvun Saigonissa. Vartuttuaan hän vaihtaa isäntäperhettä ja löytää rakkauden.

2.4. to klo 21.55 Petos (16)
(1988) Tositapahtumiin perustuva rikoselokuva 1950-luvun kuuluisasta postiryöstöstä ja sen tekijästä, suurrikollinen Heimo Hilarius Sorjosesta. N: Paavo Pentikäinen, Eeva Litmanen, Martti Tschokkinen. O: Taavi Kassila.

3.4. pe klo 21.00 Michael Clayton (12)
(USA 2007) Trilleri velkoihin ajautuneesta lakifirman fikseristä, joka joutuu murhayritysten kohteeksi firman puidessa mehevää riitaa suuryrityksen kanssa. O: Tony Gilroy. N: George Clooney, Tilda Swinton, Tom Wilkinson.

Naapurini Totoro, ohjaus Hayao Miyazaki.
Hayao Miyazakille omistettu Teemalauantai pääsiäisenä. Naapurini Totoro, ohjaus Hayao Miyazaki. animaatioelokuva,Teemalauantai

4.4. la klo 17.30–22.55 Teemalauantai: Miyazakin maailma
Pääsiäisen erikoispitkässä Teemalauantaissa nähdään kaksi japanilaisen animaation mestarin Hayao Miyazakin elokuvaa: Naapurini Totoro (1988) ja Laputa – linna taivaalla (1986). Illan päättää Unten ja hulluuden valtakunta: Ghiblin tarina, uusi dokumenttielokuva maailmankuulusta animaatiostudiosta ja vastikään elämäntyö-Oscarilla palkitusta Miyazakista. Elokuvat esitetään alkuperäisversioina, suomeksi tekstitettynä.
Huom! Poikkeuksellinen lähetysaika.

5.4. su klo 15.20 Bellevillen kolmoset (7)
(Les triplettes de Belleville, Ranska 2003) Upeasti tyylitellyssä animaatioelokuvassa isoäidin kilpapyöräilevä lapsenlapsi kidnapataan kesken Tour de Francen, ja etsintäretki Bruno-koiran kanssa vie isoäidin kauas valtameren taakse. O: Sylvain Chomet.

5.4. su klo 16.40 Illusionisti (7)
(L'illusioniste, Ranska 2010) Jacques Tatin käsikirjoitukseen perustuva suloinen ja surumielinen animaatioelokuva taikurista, joka 1950-luvun lopulla juuttuu pikkukylästä häntä seuranneen tytön kanssa Edinburghiin. O: Sylvain Chomet.

5.4. su klo 18.00 Hyökkäys erämaassa (7)
(Stagecoach, USA 1939) John Waynen läpimurtoelokuva ja mestariteos, jossa lännenelokuva kasvoi aikuiseksi tarjoamalla läpileikkauksen amerikkalaisesta yhteiskunnasta. O: John Ford.

6.4. ke klo 12.40 Vihreän papaijan tuoksu (7)
Pikauusinta, katso keskiviikko 1.4.

6.4. ma klo 14.25 Minun Afrikkani
Seitsemän Oscarin menestyselokuva kirjailija Karen Blixenin vaiheista Keniassa, jossa hän rakastuu englantilaiseen seikkailijaan. Pääosissa Meryl Streep ja Robert Redford.

8.4. ke klo 22.00 Neiti Chambon (7)
(Mademoiselle Chambon, Ranska 2009) Sopusointuista elämää elävä Jean tapaa poikansa luokanopettajan neiti Chambonin, joka on erilainen kuin muut tuntemansa naiset. Uskaltaako hän heittäytyä suhteeseen? O: Stéphane Brizé. N: Vincent Lindon, Sandrine Kiberlain.

9.4. to klo 21.50 Rikos ja rangaistus (12)
(1983) Aki Kaurismäen ensimmäinen elokuvaohjaus on sovitus Dostojevskin klassikkoromaanista. Se on psykologinen jännityselokuva rakkaudesta, kostosta ja syyllisyydestä. N: Markku Toikka, Aino Seppo ja Esko Nikkari.

George Clooney elokuvassa Burn after Reading
George Clooney perjantaisin 3.–17.4. George Clooney elokuvassa Burn after Reading coen-veljekset

10.4. pe klo 21.00 Burn After Reading (12)
(USA 2008) Musta komedia kahdesta kuntosalin työntekijästä, jotka löytävät pukuhuoneesta entisen CIA-virkailijan tulenarat muistelmat. N: George Clooney, Brad Pitt, Frances McDormand, John Malkovich. Ohjaus Ethan & Joel Coen.

11.4. la klo 21.00 Foodies (Teemalauantai)
(Foodies – The Culinary Jetset, Ruotsi 2014) Herkullinen ja ultratyylikäs dokumenttielokuva kulinaristien jet setistä, maailman huippuravintoloita kiertävistä ruokafriikeistä. Ohjaus Thomas Jackson, Charlotte Landelius & Henrik Stockare.

11.4. la klo 22.35 Ranskalainen illallinen (Teemalauantai)
(Babettes gæstebud, Tanska 1987) Kolmen Michelin-tähden elokuva! Karen Blixenin novelliin perustuva kertomus kahdesta vanhastapiiasta ja heidän kotiapulaisestaan Babettesta, joka eräänä päivänä ilmoittaa valmistavansa sisaruksille ja heidän ystävilleen oikean ranskalaisen illallisen. O: Gabriel Axel. N: Stephane Audran, Birgitte Federspiel, Bodil Kjer.

12.4. su klo 18.00 Vaitelias mies (7)
(The Quiet Man, USA 1952) Elokuvaklassikko kotiseudulleen Irlantiin palaavasta nyrkkeilijästä, joka rakastuu tulisieluiseen kaunottareen. O: John Ford. N: John Wayne, Maureen O'Hara, Barry Fitzgerald, Victor McLaglen.

15.4. ke klo 22.00 Vihreä polkupyörä
(Wadjda, Saudi-Arabia 2012) Saudityttö Wadjda ilmoittautuu koraaninresitoimiskilpailuun koska havittelee palkintosummalla polkupyörän ostoa. Haifaa Al-Mansourin ohjaama elokuva kertoo asioista, jotka ovat naisilta kiellettyjä.

16.4. to klo 22.25 Kolmas laukaus
(1959) Komisario Susikoski joutuu lomamatkallaan selvittämään agronomin murhaa. Yrjö Nortan harvinainen rikoselokuva perustuu Mauri Sariolan romaaniin Rotat pois laivasta! N: Ismo Kallio, Antero Karres, Mirja Karisto.

17.4. pe klo 21.00 Hyvää yötä ja onnea (S)
(Good Night, and Good Luck, USA 2005) Tosipohjainen elokuva tv-toimittajien kamppailusta 1950-luvun poliittisia vainoja vastaan. O: George Clooney. N: Jeff Daniels, David Strathairn, George Clooney, Robert Downey Jr.

18.4. klo 21.00 Teemalauantai: John Ford
Kino Klassikon John Ford -sarjan päätteeksi teemaillassa esitetään tv-dokumentti John Ford ja Monument Valley (Ranska 2013) sekä ohjaajan komeimpiin westerneihin kuuluva, muun muassa Monument Valleyn maisemissa kuvattu Etsijät (The Searchers, USA 1956). Etsijöiden pääosissa ovat John Wayne, Jeffrey Hunter ja Natalie Wood.

Kuva Luchino Viscontin elokuvasta Riivaajat (Ossessione)
Neorealismia Kino Klassikossa 19.4.–2.5. Kuva Luchino Viscontin elokuvasta Riivaajat (Ossessione) ossessione

19.4. su klo 18.00 Riivaajat (12)
(Ossessione, Italia 1943) Neorealismin avauksena pidetty rikoselokuva romaanista Postimies soittaa aina kahdesti, jossa maankiertäjä ja tienvarsikuppilaa pitävän miehen vaimo rakastuvat kohtalokkaasti. O: Luchino Visconti.

20.4. ke klo 22.00 Ginger & Rosa (7)
(Britannia 2012) Erottamattomat kaverukset Ginger ja Rosa elävät teinivuosien unelmaa Lontoossa 1962. Heidän suhteensa muuttuu täysin erään ratkaisevan tapahtuman johdosta. O: Sally Potter.

23.4. to klo 22.00 Tuntematon ystävä (12)
(1978) Mauri Sariolan romaaniin perustuva jännityselokuva, jossa komisario Susikoski tutkii outoja onnettomuuksia. Pääosissa Åke Lindman, Bruno Oya, Anne Pohtamo ja Kate O'Mara. Ohjaus Lars G. Thelestam.

24.4. pe klo 21.00 Blue Valentine (12)
(USA 2010) Erään rakkauden tarinan kertova riipaiseva elokuva, jossa romanssin leikkisät alkuvaiheet hiljalleen hiipuvat petettyjen lupausten varjoon. Pääosissa Ryan Gosling ja Michelle Williams. Ohjaus Derek Cianfrance.

25.4. la klo 21.00 Keskitysleirien salattu totuus (16) (Teemalauantai)
(Night Will Fall, Britannia 2014) Kun liittoutuneiden joukot saapuivat keskitysleirejä vapauttamaan keväällä 1945, he kohtasivat asioita joita eivät koskaan voisi unohtaa. Kaikki taltioitiin järjestelmällisesti filmille, ja materiaalista koottiin elokuva, jonka teossa oli mukana myös Alfred Hitchcock. Elokuvaa ei kuitenkaan koskaan esitetty. André Singerin dokumenttielokuva tuosta elokuvahankkeesta on järkyttänyt ja puhuttanut katsojia kaikkialla Euroopassa tänä keväänä. Teemalauantaissa sen parina esitetään tv-dokumentti Auschwitzin seitsemän kääpiötä.

26.4. su klo 18.00 Paisà – vapauden tuli (12)
(Paisà, Italia 1946) Neorealismin merkkiteos etsii draamaa, jännitystä, huumoria, romanssia ja ihmisyyttä seuratessaan sotilaiden ja siviilien kohtaamisia armeijoiden edetessä Italian halki. O: Roberto Rossellini.

29.4. ke klo 22.00 Barbara (12)
(Saksa 2012) Nina Hoss on pääosassa Christian Petzoldin palkitussa draamassa: naislääkäri joutuu 1980-luvun DDR:ssä kärsimään koska on hakenut maastamuuttolupaa.

30.4. to klo 22.00 Lampaansyöjät (12)
(1972) Veikko Huovisen romaaniin perustuva komedia ystävyydestä, kesälomanvietosta ja lampaansyönnistä. Pääosissa Heikki Kinnunen ja Leo Lastumäki. O: Seppo Huunonen.

1.5. pe klo 21.00 Odotuksia (12)
(Hope and Glory/Englanti 1987) Nuoren pojan silmin nähty, yllättävän lämmin ja kiehtovan kirkas kuvaus lontoolaisen perheen elämästä toisen maailmansodan aikana. O: John Boorman. N: Sarah Miles, David Hayman.

2.5. la klo 21.00 Teemalauantai: Amerikkalaisia perheitä
Cinema Verite
(USA 2011) Elokuva tv-historian ensimmäisen tosi-tv-sarjan kohteena olleen perheen elämästä vuoden 1971 Kaliforniassa todellisuuden muuttuessa viihteeksi. N: Diane Lane, Tim Robbins, James Gandolfini. T: HBO.
Queen of Versailles
Dokumenttielokuva Siegelin perheestä, joka rakennuttaa Yhdysvaltojen kalleimman yksityiskodin. Ökyunelman toteutusta seuraa romahdus. Ohjaus Lauren Greenfield, 2012. (U)

3.5. su klo 18.00 Saksa vuonna nolla (12)
(Germania anno zero/Italia 1948) Roberto Rossellinin ohjaama väkevä klassikko nuoren saksalaispojan elämästä raunioituneessa Berliinissä sodan jo päätyttyä mutta eloonjäämistaistelun yhä jatkuessa.

4.5. ma klo 21.45 Cinema Verite
Uusinta Teemalauantaista 2.5.

6.5. ke klo 22.00 Jelena (12)
(Elena/Venäjä 2011) O: Andrei Zvjagintsev. Psykologinen trilleri joka tutkii kysymystä kuinka pitkälle ollaan valmiita menemään rakkauden takia. Nykymoskovaan sijoittuvan parisuhdedraaman pääosassa Nadezhda Markina.

7.5. to klo 21.55 Tulitikkuja lainaamassa (7)
(Suomi-Neuvostoliitto, 1980) Maiju Lassilan romaaniin perustuva komedia Ihalaisen ja Vatasen pitkästä lainareissusta. N: Jevgeni Leonov, Rita Polster, Vjatsheslav Nevinnyi, Ritva Valkama. O: Risto Orko, Leonid Gaidai.

8.5. pe klo 21.00 Toukokuun neljä päivää (12)
(4 Tage im Mai, Saksa 2011) Orpokoti on vaarassa joutua tulilinjalle kun puna-armeija kohtaa joukon pakoon pyrkiviä saksalaissotilaita toisen maailmansodan viimeisinä päivinä Itämeren rannalla. O: Achim von Borries.

Pikku Charles Kanen kelkka, kuva Orson Wellesin elokuvasta Kansalainen Kane
Orson Welles 100 vuotta 9.–31.5. Pikku Charles Kanen kelkka, kuva Orson Wellesin elokuvasta Kansalainen Kane orson welles

9.5. la klo 21.00 Teemalauantai: Citizen Welles 100 vuotta
Kansalainen Kane (12)
(Citizen Kane/USA 1941) Usein maailman parhaaksi elokuvaksi valittu lehtikuninkaan muotokuva oli 25-vuotiaan Orson Wellesin häikäisevä läpimurto. O: Orson Welles. N: Orson Welles, Joseph Cotten, Agnes Moorehead.
Orson Welles: valoa ja varjoa
Uusi dokumentti Hollywoodin nuoresta nerosta, joka ei loistavan debyyttinsä jälkeen enää ylittänyt itseään. Orson Wellesin elämää ohjaajana ja näyttelijänä seurataan amerikkalaisista juurista aina Euroopan vuosiin asti.

10.5. su klo 18.00 Mahtavat Ambersonit
(The Magnificent Ambersons/USA 1942) Orson Wellesin ohjaama mahtava kronikka rikkaan amerikkalaissuvun noususta ja tuhosta uuden ajan kynnyksellä. O: Orson Welles. N: Joseph Cotten, Dolores Costello, Anne Baxter.

11.5. ma klo 22.00 Riivaajat (12)
Uusinta Kino Klassikosta 19.4.

13.5. ke klo 22.00 Perfect Sense (16)
(Britannia/2011) Salaperäinen virustauti iskee koko maailmaan - sen seurauksena ihmiset menettävät aistinsa. Keskiössä Ewan MacGregorin ja Eva Greenin rakkaustarina edinburgilaisessa ravintolamiljöössä.

15.5. pe klo 21.00 Sotatalvi (12)
(Oorlogswinter/Hollanti 2008) Jännitysdraama miehitysvuosista ja vastarintaliikkeestä Hollannissa toisen maailmansodan aikaan, näkijänä teini-ikäinen poika, joka alkaa piilotella brittilentäjää. O: Martin Koolhoven.

16.5. la klo 21.00 Teemalauantai: Tähtien tekijät
Miehuuskoe (12)
(The Graduate/USA 1967) Dustin Hoffman läpimurtoroolissaan naiivina opiskelijana, joka joutuu keski-ikäisen rouvan viettelemäksi ja rakastuu tämän tyttäreen. O: Mike Nichols. N: Anne Bancroft, Katharine Ross.
Casting by...
(USA 2013) Tähtien täyttämä uusi dokumenttielokuva kertoo Hollywood-elokuvien keskeisestä mutta unohdetusta ammattikunnasta: roolittajista eli casting directoreista. O: Tom Donahue.

17.5. su klo 18.00 Nainen Shanghaista (12)
(The Lady from Shanghai/USA 1948) Orson Wellesin rikosjännärissä merimies saa töitä rikkaan lakimiehen ja tämän hemaisevan vaimon jahdilla mutta sotkeutuu pian murhajuoneen. N: Rita Hayworth, Orson Welles.

18.5. ma klo 22.00 Paisà – Vapauden tuli (12)
Uusinta Kino Klassikosta 26.4.

20.5. ke klo 21.55 Mitä ikinä haluat (12)
(Toutes nos envies) Philippe Lioret'n 2011 ohjaamassa ranskalaisdraamassa käydään kovaa taistelua rahojaan karhuavaa luottoyhtiötä vastaan. Yksinhuoltajaäiti saa yllättäen apua oikeusteitse.

21.5. to klo 21.55 Da Capo (12)
(1985) Viulunsoiton ihmelapsesta kertova suurelokuva perustuu vapaasti Heimo Haiton elämään. Viulutaiteilijaa lapsena esittää kapellimestari Jan Söderblom, aikuisena Raimo Karppinen. O: Pirjo Honkasalo, Pekka Lehto.

22.5. pe klo 21.30 Rannalla aamunkoitteessa (12)
(La mer à l'aube/Ranska/Saksa 2011) Rehellinen tilitys tositapahtumista lokakuussa 1941, kun saksalaiset päättivät teloittaa viranomaisten avustuksella sata panttivankia kostoksi upseerin murhasta. O: Volker Schlöndorff.

23.5. la klo 21.00 Teemalauantai: Musta valta
Muhammad Alin oikeustaistelut
Dokumenttielokuva Muhammad Alin toisesta taistelukehästä, oikeussalista, sekä roturistiriitojen ja Vietnamin sodan jakamasta Amerikasta. O: Bill Siegel. (The Trials of Muhammad Ali, USA 2013)
Black Power Mixtape
Harvinaisesta materiaalista ja hienosta musiikista koottu komea kollaasielokuva Black Power -liikkeen noususta Amerikassa 1960-luvun lopulla. O: Hugo Olsson. (The Black Power Mixtape 1967-1975, Ruotsi 2011)

24.5. su klo 18.00 Oikeusjuttu (12)
(Le Procès/Ranska 1962) Franz Kafkan romaaniin perustuva vainoharhainen painajainen miehestä, joka joutuu syytetyksi tietämättä mistä. O: Orson Welles. N: Anthony Perkins, Jeanne Moreau, Romy Schneider, Orson Welles.

25.5. ma klo 22.35 Saksa vuonna nolla (12)
Uusinta Kino Klassikosta 3.5.

27.5. klo 21.55 Eliittijoukot 2 (16)
(Tropa de elite 2, Brasilia 2010) Edettyään urallaan BOPE-joukkojen komentaja Nascimiento näkee todellisen vihollisensa: maansa ryvettyneen tilan, jossa kaikki on ostettavissa. O: José Padilha.

28.5. to klo 21.55 Kino Suomi: Kotimainen avantgarde
Kino Suomen kevään päättää katsaus suomalaisen kokeellisen elokuvan historiaan. Avantgardistisia lyhytelokuvia illan 60-lukukoosteeseen ovat tehneet muun muassa Eino Ruutsalo, Erkki Kurenniemi, Timo Aarniala, Pirjo Honkasalo ja M.A. Numminen.

29.5. pe klo 21.00 Pianisti (16)
(The Pianist/Ranska 2002) Kolmella Oscarilla palkittu elokuva puolanjuutalaisen säveltäjän ja pianistin Wladyslaw Szpilmanin selviytymisestä II maailmansodan kauhuista ja vainoista. N: Adrien Brody. O: Roman Polanski.

30.5. la klo 21.00 Teemalauantai: Kuumia päiviä Brooklynissä
Do the Right Thing – Kuuma päivä (16)
(Do the Right Thing, USA 1989) Spike Leen läpimurto-ohjauksessa Salin pizzeria Brooklynissä uhkaa joutua rotumellakan keskipisteeksi vuoden kuumimpana päivänä. N: Danny Aiello, Spike Lee, John Turturro, Bill Nunn.
Dave Chappelle’s Block Party
(USA 2005) Koomikko Dave Chappelle kutsuu tukun soul- ja hiphop-artisteja juhliinsa Brooklynin sydämeen. Mukana Kanye West, Mos Def, Dead Prez, The Roots, Erykah Badu, Jill Scott ja The Fugees. O: Michel Gondry.

31.5. su klo 18.00 Mies Riosta (12)
(L'homme de Rio/Ranska 1964) Sarjakuvamainen seikkailukomedia, jossa viikon lomalla oleva sotilas päätyy Amazonin sademetsiin etsiessään Pariisissa siepattua tyttöystäväänsä. N: Jean-Paul Belmondo. O: Philippe de Broca.

Teeman kesän 2015 elokuvat täällä

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa