Hyppää pääsisältöön

Välittämisaalto kasvaa!

Olemme tehneet hienon kampanjan yhdessä teidän, supervälittäjien kanssa! Jokainen meistä on saanut tankata sydämeensä lämpöä nuorten ja vanhojen kohtaamisista.

Suomessa on paljon yksinäisiä vanhuksia, mutta meidät yllätti se, miten paljon on myös aitoa välittämistä. On tuhansia ja taas tuhansia hiljaisia arjen sankareita, jotka huolehtivat omista vanhemmistaan, puolisoistaan tai tekevät vapaaehtoistyötä vanhusten parissa.

Tätä välittämisen aaltoa halusimme voimistaa Lupa välittää – Använd hjärtat -kampanjalla ja kiitämme nyt teitä kaikkia, jotka omilla teoillanne olette liittyneet aaltoon. Vielä ehtii antaa parhaan joululahjan vanhukselle; käy antamassa oma lupauksesi viettää aikaa yhdessä mummojen ja pappojen kanssa!

Suuri joukko kansalaisia on jo antanut oman välittämislupauksensa. Myös kymmenet tunnetut suomalaiset löysivät keikka- ja kilpailukalentereistaan aikaa mummuille ja vaareille. Vielä useampi suomalainen on pysähtynyt miettimään, mitä hän itse voisi jatkossa tehdä tuttujen tai vieraiden vanhusten hyväksi.

Nuoret tiennäyttäjinä

Nuoret olivat tiennäyttäjiä. Haastoimme erityisesti koulut ja oppilaitokset järjestämään ikimuistoisia tapahtumia lähistön vanhuksille. Lupa välittää -kartalle kertyi yli 250 tapahtumaa. Huikea suoritus nuorilta!

Keski-Pohjanmaalla nuoret leipovat pullaa ja ilahduttivat Lohtajan vanhuksia
Keski-Pohjanmaalla nuoret leipovat pullaa ja ilahduttivat Lohtajan vanhuksia Kuva: Yle lupa välittää

Halusimme saada sukupolvet kohtaamaan toisensa ja oppimaan toisiltaan.

Kohtaamiset antoivat paljon molemmille, ja oli erityisen hienoa huomata, että nuorilla on edelleen kunnioitusta vanhoja ihmisiä kohtaan.

Toivomme, että yhteydenpito jatkuu ja syvenee. Muutamilla kouluilla on jo vanhustyön kursseja, joilla pidetään jatkuvasti yhteyttä läheisen hoivakodin tai palvelukodin asukkaisiin. Mutta menkää muutkin toisen ja kolmannenkin kerran tapaamaan vanhuksia nyt, kun jää on murrettu. Vapaaehtoistyötä voi tehdä esimerkiksi kumppanimme Suomen Punaisen Ristin ystävätoiminnassa.

Koko Yle mukana

Tärkeätä on, että kampanjan viesti kuuluu ja näkyy. Lupa välittää oli Ylen suurponnistus, jossa oli mukana kymmeniä TV- ja radio-ohjelmia.

Lupa välittää, Helena Itkonen, alexandra kral- leszczynski, Yle TV1
Helena Itkonen ja Alexandra Kral-Leszczynski juonsivat Lupa välittää -ohjelmat. Lupa välittää, Helena Itkonen, alexandra kral- leszczynski, Yle TV1 helena itkonen

Suora Lupa välittää -kampanjaohjelma keräsi satoja tuhansia suomalaisia ruudun ääreen viitenä sunnuntaina. Musta Barbaari, Prinssi Jusuf ja Aira Samulin räppäsivät yhdessä. Vieraina nähtiin myös uutislegenda Arvi Lind, Inga Sulin ja rap-mummo Eila.

Prinssi Jusuf, Aira Samulin ja Musta Barbaari Lupa välittää -ohjelmassa 7.12.2014
Prinssi Jusuf, Aira Samulin ja Musta Barbaari Lupa välittää -ohjelmassa 7.12.2014 Kuva: Yle lupa välittää

Pekka Hyysalo teki yhdessä koululaisten kanssa hyvää vanhainkodissa.

Unelmapäivä-sarjassa tunnetut suomalaiset toteuttivat ikäihmisten unelmia laskuvarjohypystä siskon tapaamiseen 70:n vuoden tauon jälkeen.

Näyttelijä Alina Tomnikov toteutti Lailan, 74, unelman päästä lapsuutensa Viipuriin ja vierailla vanhassa kotitalossa.
Laila pääsi lapsuuden Viipuriin, kun näyttelijä Alina Tomnikov toteutti hänen unelmansa. Näyttelijä Alina Tomnikov toteutti Lailan, 74, unelman päästä lapsuutensa Viipuriin ja vierailla vanhassa kotitalossa. Kuva: Yle unelmapäivä
Sinikka Kaperi ja Lili Pakalén
Lili ja Sirkka kohtasivat kahden polven treffeissä. Sinikka Kaperi ja Lili Pakalén Kuva: YLE kahden polven treffit

Kahden polven treffit lyhytdokumenttisarja näytti 18 kohtaamista, joissa pohdittiin nuoria askarruttavia elämän peruskysymyksiä.

Kampanjaohjelmat ja nettiekstrat ovat edelleen katsottavissa Yle Areenassa.

YleX löysi vanhimman kuuntelijansa ja otti studioon juontajiksi mummot Riitan ja Sirkan.

Puoli seitsemän senioriviikolla näytettiin, että ikä on asenne ja tutustuttiin Saappaat jalassa -pappaan, Tax free -mummoon, Flow-pappaan ja Hyvästi-mummoon.

Ylen maakuntaradiot kertoivat nuorten järjestämistä tapahtumista ja monet muut ohjelmat syvensivät vanhus-teemaa. Taustapeilissä pastori, toimittaja Hilkka Olkinuora puhui arvokkaasta vanhenemisesta ja Inhimillisessä tekijässä puhuttiin seniorirakkaudesta.. Akuutin Hyvän mielen lähetyksessä puhutiin vapaaehtoistyöstä.

Tähtihetkiä

Kampanjan nettisivut ovat koonneet runsaan tarjonnan yhteen ja sisältävät paljon ekstramateriaalia. Facebook-ryhmässämme on tykkääjiä on jo yli 6000.

Millainen vanhus sinusta tulee?
Porskutatko vanhana samalla raiteella kuin nykyään vai löydätkö itsestäsi uuden puolen? Vastaa kysymyksiin, niin saat tietää! Millainen vanhus sinusta tulee? Kuva: Yle lupa välittää

Millainen vanhus sinusta tulee -testiä on tähän mennessä tehty yli 200 000 kertaa.

Rap-mummo Eilan ja Asan kampanjabiisi voitti yleisöäänestyksessä radio YleX:n rytmibarometrin. Toivomme, että kampanjabiisimme jää soimaan mieliinne ja välittäminen jatkuu!

Ylen kampanjaväki

  • Välittämisaalto kasvaa!

    Lupa välittää -kampanjassa tuhannet nuoret ovat järjestäneet tapahtumia lähistön vanhuksille ja tuhannet suomalaiset ovat antaneet oman, henkilökohtaisen välittämislupauksensa. Olemme synnyttäneet yhdessä välittämisen aallon, joka pyyhkii koko Suomen yli. Järjestöjen vapaaehtoistyöhön virtaa lisää väkeä. Kampanja käynnistyi jo syksyllä, kun kutsuimme nuoret ideoimaan yhteistä tekemistä ikäihmisten kanssa, Tähän mennessä vanhainkodeissa, hoivakodeissa ja palvelutaloissa on järjesteyy yli 250 tapahtumaa; joissa on laulettu, tanssittu, ulkoiltu, leivottu ja tutustuttu. Ennen kaikkea sukupolvet ovat kohdanneet. Viisi viikkoa sitten kutsuimme mukaan kaikki suomalaiset antamaan oman välittämislupauksensa. Halusimme tehdä näkyväksi arjen hyviä tekoja ja innostaa kaikkia antamaan enemmän aikaansa ikäihmisille. Kymmenet TV- ja radio-ohjelmat, netti ja some kertoivat tarinoita ikäihmisistä ja kannustivat sukupolvia yhteiseen tekemiseen. Tuhansista teoista kasvoi välittämisen aalto. Jatketaan ja kasvatetaan sitä entisestään!

  • Tunnetut kansalaiset löysivät aikaa välittää vanhoista

    Kymmenet tunnetut suomalaiset ovat mukana välittämisessä.

    Kymmenet tunnetut suomalaiset ovat mukana välittämisen aallossa. Pienillä teoilla. Musta Barbaari, Enni Rukajärvi, Olli Herman, Elastinen, Viivi Pumpanen, rap-mummo Eila, Santtu-Matias Rouvali, Lasse Kukkonen ja Isac Elliot: Miten he lupaavat välittää vanhoista ja kenet he haastavat?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua