Hyppää pääsisältöön

Woody Allen ja ystävät kaksiosaisessa dokumenttielokuvassa

Kuva Woody Allen -dokumenttielokuvasta. Ohjaus Robert B. Weide
Kuva Woody Allen -dokumenttielokuvasta. Ohjaus Robert B. Weide Kuva: Yle Kuvapalvelu woody allen

Liki neljä tuntia Woody Allenia: "Niin koukuttava että tuntuu liian lyhyeltä!"

Kohteelleen sopivaan uusasialliseen tyyliin nimetty Woody Allen, dokumentti (Woody Allen: A Documentary, 2011) seuraa läheltä ja tarkasti New Yorkin Brooklynissa vuonna 1935 syntyneen elokuvantekijän, näyttelijän, kirjailijan ja koomikon pitkää uraa.

Kaksiosaisen dokumenttielokuvan ohjaaja Robert Weide on Allenin ystävä, ja hän on paitsi saanut Allenin avautumaan myös onnistunut houkuttelemaan mukaan lähes kaikki Allenin uran kannalta keskeiset henkilöt Letty Aronsonista Jack Rollinsiin, Diane Keatonista Penélope Cruziin.

The New Yorkerin arvio liki nelituntisesta teoksesta oli: ”Niin koukuttava ja valaiseva että se tuntuu liian lyhyeltä”!

Dokumenttielokuvan ensimmäisessä osassa edetään Woody Allenin uralla ”vanhoista hauskoista filmeistä” ensimmäisiin kypsiin mestariteoksiin ja 1970-luvun loppuun. Allen Konigsbergin brooklynilaisesta lapsuudesta kuljetaan ensimmäisten vitsien kirjoittamisen ja ensimmäisten lavaesiintymisten kautta läpimurtoon televisiossa sekä ensimmäisiin omiin elokuviin: Ota rahat ja juokse, Bananas, Unikeko, Sota ja rakkaus, Mitä kaikkea oletkaan aina halunnut tietää seksistä, mutta et ole rohjennut kysyä…

Vuonna 1977 valmistui Woody Allenin ensimmäinen kypsä mestariteos Annie Hall. Allenista tuli aikansa tärkein amerikkalainen koomikko, joka elokuvissaan pisti rohkeasti peliin oman persoonansa ja henkiset koukeronsa. Annie Hallin ohella Manhattan (1979) ja Stardust Memories – muistelmia (1980) olivat teräviä ja älykkäitä sukelluksia allenilaiseen sielunmaisemaan. Kitkerin oli Stardust Memories, joka käsitteli menestyksen kirousta.

Dokumenttielokuvan toinen osa esittelee asemansa vakiinnuttaneen elokuvantekijän ja Manhattanin valtiaan, joka teki 1980-luvulla parhaat elokuvansa Mia Farrow muusanaan, päätyi 1990-luvulla keskelle hurjaa perheskandaalia ja elvytti 2000-luvulla uransa Euroopan metropoleissa.

Jälkimmäisessä osassa haastateltavina ovat muun muassa näyttelijät Antonio Banderas, Larry David, Dianne Wiest, Diane Keaton, Mariel Hemingway, Julie Kavner, Sean Penn, John Cusack, Naomi Watts, Mira Sorvino, Scarlett Johansson, Josh Brolin, Owen Wilson ja Penélope Cruz sekä tietysti Woody Allen itse.

Woody Allen sanoo, että hänestä tuli kitkerä viisivuotiaana kun hän tajusi kuolevansa. Kuvausten aikaan hän oli 76-vuotias. Hänen isänsä eli satavuotiaaksi ja äitinsä 96-vuotiaaksi. Voi siis hyvinkin olla, että henkilökuvalle pitää vielä tehdä pitkä jatko-osa…

Dokumenttielokuvan lyhennettyä versiota on esitetty Suomessa elokuvateattereissa. Alun perin amerikkalaiselle PBS-kanavalle tehty kaksiosainen dokumenttielokuva sai koko pituudessaan Suomen-ensi-iltansa kahdessa perättäisessä Teemalauantaissa maaliskuussa 2013.

Teeman Woody Allen -lahjapaketissa 26.12. dokumenttielokuvan jälkeen klo 13.00 esitetään Allenin elokuva To Rome with Love, joka saa nyt tv-ensi-iltansa.

  • Woody Allen, dokumentti 1-2 (Woody Allen: A Documentary), USA 2011. Ohjaus Robert B. Weide.
Kuva Woody Allen -dokumenttielokuvasta. Ohjaus Robert B. Weide
Kuva Woody Allen -dokumenttielokuvasta. Ohjaus Robert B. Weide Kuva: Yle Kuvapalvelu woody allen

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa