Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Luurankokaappi

Dokumenttiprojekti: Luurankokaappi, yle tv1
Severi Novala on päättänyt katkaista salaisuuksien kierteen. Dokumenttiprojekti: Luurankokaappi, yle tv1 dokumenttiprojekti: luurankokaappi

TV1 maanantaina 17.8.2015 klo 21.30 - 22.20, uusinta lauantaina 22.8. klo 12.55
Yle Areenassa 30 päivää

Severi Novalan elämään mahtuu niin väkivaltaa, rakkautta kuin vaiettuja salaisuuksia. Nyt hän tekee rankkoja paljastuksia elämästään ja kertoo muun muassa entisen ystävänsä tyttärille, miten heidän hukkuneeksi julistettu isänsä todellisuudessa tapettiin.

"Vuosien aikana on monenlaisia luurankoja kertynyt kaappiini, niistä on tullut melkoinen rasite. Nyt haluan purkaa näitä salaisuuksia. Uskon, että ne tuovat loppuelämääni uudenlaista sisältöä", pohtii tammikuussa 70-vuotta täyttävä Novala.

Selviytyjän päiväkirjat

Severi Novala on kirjoittanut koko elämänsä ajan. Päiväkirjat ovat toimineet itsetutkiskelun välineenä ja samalla myös terapiana. Lastenkodit, poikakodit ja vankilakierre koulivat Novalasta selviytyjän.

"Monet kavereistani ovat jo kuolleet. Minä olen ollut selviytyjä, vaikka tyylipisteet eivät aina ole olleet kovin hyvät. En ole pyrkinyt miellyttämään ketään. Olen tehnyt valintoja oman mielihyvän pohjalta, pyrkinyt tulemaan itseni parhaaksi kaveriksi", Novala kertoo selviytymiskeinoistaan.

Salaisuudet jatkuvat

Salaisuuksien kertominen vaatii rohkeutta, mutta lopulta se vapauttaa. "Salaisuuksista kertominen on kuin tekisi benji-hypyn. Astut kuilun reunan yli tyhjyyteen, mutta lopulta käy hyvin."

Severi kertoo salaisuuksistaan omien tuntemustensa kautta. Monet asioista on niin arkoja, etteivät muut osalliset ole uskaltaneet puhua niistä – edes läheisilleen. Severi esimerkiksi löysi tyttärensä 50-vuoden eron jälkeen, mutta tytär ei halunnut mukaan dokumenttiin, sillä hän ei ole rohjennut kertoa Severistä kaikille läheisilleen.

"Näin salaisuudet jatkuvat. Paljon olen tätä maata kiertänyt ja voin sanoa, että Suomi on oikea salaisuuksien maa", Novala toteaa.

Ohjaus: Ari Lehikoinen, kuvaus: Marco Hyvärinen, äänitys: Matti Seppänen, leikkaus: Markku Pulkkinen. Tuottaja: Erkko Lyytinen, YLE, 2014.

Dokumentti on esitetty edellisen kerran TV1:llä tammikuussa 2015.

Muualla verkossa:
Salaisuuksien Suomi

Kommentit